Ministrul Educatiei, Daniel David, a prezentat ieri un set de propuneri menite sa transforme sistemul scolar din Romania, iar una dintre ele vizeaza eliminarea examenului national pentru elevii de clasa a VIII-a, un anunt care a generat deja destule controverse in toata Romania.
Ministrul Educatiei afirma ca „Prima schimbare este ce va propun eu”, asumandu-si toate criticile care au fost aduse modelului actual, considerat „limitat prin cele doua discipline” si „prea restrictiv” prin natura sa punctuala.
Daniel David a explicat ca evaluarea concentrata doar pe romana si matematica nu reflecta abilitatile diverse ale copiilor si poate afecta parcursul lor educational. „Da, flexibilizam lucrurile, nu mergem doar pe doua materii, mergem pe mai multe, mai lasam si cateva locuri la scoala”, precizand ca astfel se va echilibra mai bine nota de la examen cu performanta generala a elevului.
Ministrul Educatiei spune si ca o alta tinta majora a reformei este eliminarea discrepantelor dintre scoli si profesori in ceea ce priveste modalitatea de notare. Ministrul a atras atentia ca in prezent un 9 obtinut la o scoala din localitatea X poate sa nu fie echivalent cu un 9 din alta localitate.
„Daca scoatem examenul respectiv, ajungem la discutia cum dau profesorii note, daca dau dupa aceleasi standarde”, a avertizat el, subliniind necesitatea unui model unitar de evaluare.
Pentru gasirea unei solutii viabile, oficialul a sugerat consultarea experientei altor state europene, in special Franta si Italia. „Va rog sa va uitati la modelul din Franta. Poti sa ai un test standardizat, cu subteste, care acopera discipline diferite”, a explicat ministrul, adaugand ca francezii includ materii precum istorie, geografie sau stiinte, pe langa limba si matematica.
Ministrul Educatiei spune ca si in Italia exista un examen national care nu se reduce la matematica si limba materna, desi acestea raman fundamentale. In discursul sau, Daniel David a incurajat o abordare progresiva a schimbarii: „Daca ne punem de acord cu totii, nu vad de ce sa amanam lucrurile.
Hai sa pilotam mai repede lucrurile, vedem cum functioneaza si daca merge bine o generalizam. Aspectul operational poate fi negociat.” El a admis ca nu intentioneaza sa implementeze reforma chiar din anul urmator, insa a insistat ca, intr-un moment oportun, evaluarea nationala trebuie revizuita integral.
Ministrul Educatiei a propus si realizarea unor simulări pentru testarea noului model, in cazul in care criticii considera ca modificarile vin prea rapid. El a sugerat chiar: „Poate, daca consideram ca e prea repede si e nevoie de un timp astfel incat sa gandim, hai sa vedem cum o sa fie”.
Daniel David a subliniat ca nu tine sa il implementeze de anul viitor, dar a avertizat ca, intr-un final, va trebui sa schimbam evaluarea nationala la modul actual. Cu un apel la creativitate si colaborare, ministrul Educatiei si-a incheiat prezentarea indemnand comunitatea educationala sa discute si sa ajusteze propunerile inainte de implementare.
Potrivit lui Daniel David, viitorul examenului de clasa a VIII-a ar trebui sa fie flexibil, adaptat la realitatea scolara si orientat spre evaluarea completa a competentelor elevilor, nu doar a cunostintelor din doua materii fundamentale.