Incapacitatea Guvernului Explicata de Ministerul Educatiei, Anunturile de ULTIMA ORA privind Scolile din Romania

Incapacitatea Guvernului Explicata Ministerul Educatiei Anunturile ULTIMA ORA Scolile Romania

Ministerul Educatiei, Daniel David, a declarat marti ca, in prezent, nu exista mecanisme oficiale ale Guvernului prin care ministerul sa poata controla sau bloca introducerea pseudostiintei in programa scolara. El a recunoscut ca lipsa unor instrumente oficiale de verificare a continutului predat a permis aparitia unor teorii neverificate si a subliniat necesitatea crearii unor mecanisme clare care sa impiedice raspandirea unor idei nefondate in scolile si universitati.

Ministerul Educatiei afirma deasemenea si ca reforma sistemului educational este o prioritate majora si permanenta pentru guvernul actual. Daniel David a explicat ca se intentioneaza includerea evaluarii integritatii stiintifice in procesul anual de evaluare a personalului didactic.

In fiecare an, comisiile de evaluare vor analiza nu doar indeplinirea atributiilor detaliate in fisa postului, ci si modul in care profesorii gestioneaza subiectele legate de stiinta. Astfel, daca un cadru didactic din invatamantul preuniversitar sau universitar promoveaza teorii nefondate in interactiunea cu elevii si studentii, comportamentul sau va deveni sanctionabil.

Ministerul Educatiei a subliniat ca masurile de disciplinare vor fi aplicate exact ca in cazul altor incalcari ale regulamentelor scolare sau universitare, pentru a garanta calitatea procesului educational. Propunerile urmeaza sa fie detaliate in actele normative ce vor insoti metodologia de evaluare.

Daniel David a justificat necesitatea acestor masuri prin impactul negativ al pseudostiintei asupra societatii. El a explicat ca pseudostiinta creeaza contextul favorabil pentru conspiratii, raspandirea de stiri false si dezinformare, punand in pericol buna functionare a institutiilor care apara vocea expertilor in fata celor mai zgomotosi sau agresivi.

Fara o verificare riguroasa a continutului educational, elevii si studentii pot fi expusi unor idei care nu se sustin prin cercetare si dovezi. De aceea, Daniel David a insistat ca apararea integritatii stiintifice este vitala pentru sanatatea institutionala si pentru increderea societatii in sistemul educational.

Un alt instrument anuntat de Daniel David este asa numitul buton rosu, prevazut prin ordin ministerial, care va fi publicat in Monitorul Oficial in urmatoarele zile. Desi nu este un buton fizic, acesta reprezinta un mecanism prin care elevii, cadrele didactice si personalul administrativ pot semnala anonim aspecte problematice din mediul scolar.

Ministerul Educatiei aduce in atentie ca aplicatia va permite raportarea cazurilor de agresivitate, bullying, consum de droguri si orice alte incalcari ale regulamentelor scolare. Potrivit ministrului, proiectul are un rol dublu: sa creasca siguranta si sa ofere protectie tuturor celor implicati in procesul educational, fara teama de repercusiuni.

Daniel David a atras atentia si asupra modului in care politicienii comunica cu cetatenii. El a criticat vechea practica de a organiza dezbateri doar o data la patru ani si apoi de a lasa populatia sa se descurce singura pana la urmatoarele alegeri.

Ministerul Educatiei a apreciat ca limbajul formal, excesiv de pretios, nu reuseste sa ajunga la majoritatea oamenilor si este inutil daca nu se adapteaza la nevoile publicului. Pentru a sustine institutii solide, politicienii trebuie sa le aduca mai aproape de oameni, pastrand insa standarde de decenta si eleganta.

Daca se mentine paradigma veche, miscarea antisistem se poate intari, iar legatura dintre cetateni si factorii de decizie se poate deteriora. Solutionarea, potrivit ministrului, implica dialog saptamanal prin conferinte de presa, retele sociale si alte canale de comunicare.