Raportul Meteorologic ANM de ULTIMA ORA Oficial cu Estimarile Meteo pentru Romania pe 30 de Zile

Raportul meteorologic ANM ULTIMA ORA Oficial Estimarile Meteo Romania 30 Zile

Raportul meteorologic ANM, Administratia Nationala de Meteorologie, de ultima ora oficial cu estimarile meteo pentru Romania pe 30 de zile, ne pune in vedere toate estimarile meteorologice pe patru saptamani, acoperind perioada 26 mai – 23 iunie 2025, realizate de Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durata (ECMWF).

ANM ne transmite in mod oficial ca abaterile medii ale temperaturii aerului si regimul pluviometric au fost analizate raportat la media perioadei 2005-2024, iar prognoza nu include fenomene meteorologice extreme de scurta durata.

In prima saptamana, 26 mai – 2 iunie, ANM anticipeaza ca valorile termice vor ramane apropiate de cele specifice acestei perioade in majoritatea regiunilor. Regimul pluviometric va fi excedentar in est, sud si centru, in timp ce in extremitatea de nord-vest precipitatiile vor fi usor sub media climatologica. In restul teritoriului, cantitatile de precipitatii se vor situa aproape de normal.

Pentru intervalul 2 – 9 iunie, ANM prognozeaza temperaturi medii usor mai ridicate decat cele normale pentru sezon, in cea mai mare parte a tarii. In schimb, cantitatile de precipitatii vor inregistra un deficit in majoritatea regiunilor, cu precadere in zona Carpatilor Occidentali si in vestul Carpatilor Meridionali. Aceasta tendinta reflecta influenta unui camp de presiune mai ridicata care va limita formarea norilor de ploaie.

Saptamana 9 – 16 iunie aduce temperaturi medii apropiate de normal in toate regiunile, arata estimarile ANM. In ceea ce priveste precipitatiile, regimul pluviometric va fi usor deficitar pe intreg teritoriul, sugerand zile in general uscate, cu posibile reprize de ploaie putin peste media multianuala in zone restranse.

Ultimul interval, 16 – 23 iunie, va continua cu medii termice apropiate de cele specifice perioadei, posibil usor mai ridicate in zonele vestice ale tarii, conform celor comunicate de ANM. Cantitatile de precipitatii vor avea o tendinta usoara de deficit in marea parte a teritoriului, ceea ce indica un regim pluviometric mai scazut decat cel mediu multianual.

Analiza ANM, bazata pe modelul ECMWF, confirma o configuratie meteorologica relativ stabila pentru urmatoarea luna, cu variatii moderate ale temperaturii aerului si un regim de precipitatii predominant apropiat de normal sau usor deficitar in multe zone. Cititorii interesati de prognoza ANM pot consulta periodic site-ul oficial pentru actualizari si avertizari de ultima ora.