Romania sub AVERTIZARE Severa, Anuntul Ministrului Mediului in Atentia a Milioane de Romani

Romania AVERTIZARE Severa Anuntul Ministrului Mediului Atentia Milioane Romani

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a transmis un avertisment clar pentru intreaga tara: incepand de vineri si pe parcursul intregului weekend, locuitorii vor avea nevoie de umbrela, caderile de precipitatii urmând sa fie torentiale. Potrivit oficialului, clima ramane instabila si in saptamana viitoare, cu cantitati de apa semnificative.

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis un cod galben de instabilitate atmosferica temporar accentuata, vizand averse puternice, descarcari electrice, intensificari de vant cu rafale de 40–50 km/h, vijelii si chiar grindina. Fenomenele vor fi active de astazi pana maine dimineata, iar informarea meteorologica prelungita pâna luni, ora 20:00, indica cantitati de apa ce pot depasi local 50–70 l/mp.

“Ne asteptam la ploi torentiale si cantitati importante de precipitatii, ceea ce poate genera scurgeri semnificative pe versanti, torenti si paraie, dar si viituri rapide pe raurile mici”, a subliniat ministrul Fechet. El a mentionat explicit ca bazinele hidrografice cele mai expuse sunt: Viseu, Iza, Tur, Somes, Crisul Repede, Crisul Negru, Crisul Alb, Mures, Bega, Timis, Olt, Arges, Ialomita, Siret, Prut, precum si apele din Dobrogea.

Mircea Fechet a facut un apel ferm catre autoritatile locale sa intensifice pregatirile pentru situatii de urgenta. “Este esential sa monitorizam permanent evolutia nivelurilor pe cursurile de apa, in special in zonele critice – poduri, podeţe, strangulari de albie – pentru a preveni blocajele care pot agrava inundatiile”, a precizat el.

De asemenea, Comitetele Locale pentru Situatii de Urgenta trebuie sa dispuna masurile necesare pentru tranzitarea undelor de viitura in conditii de siguranta si sa transmita operativ datele catre responsabilii de gospodărirea apelor.

Administratia Nationala “Apele Romane” (ANAR) si-a majorat deja nivelul de atentie in supravegherea cursurilor de apa si a constructiilor hidrotehnice din administrare, fiind pregatita sa intervina rapid cu echipe specializate. Ministrul Fechet a subliniat ca nicio masura de precautie nu este exagerata atunci cand este vorba de siguranta oamenilor si a gospodariilor.

Mircea Fechet a atras atentia asupra necesitatilor pe care le presupune gestionarea cursurilor de apa necadastrate, rigolelor si santurilor pentru a limita efectele torentilor. Zonele cu probabilitate si intensitate mai mare a viiturilor rapide pe raurile mici sunt judetele Bihor, Timis, Brasov, Prahova, Buzau, Vrancea, Botosani si Vaslui.

Ministrul Mediului a amintit ca implicarea fiecaruia dintre noi poate face diferenta. “De la curatarea rigolelor din fata gospodariilor, decolmatarea santurilor si podeţelor, pana la discutiile cu vecinii pentru a-i informa ca urmeaza ploi semnificative si pentru a-i ajuta sa-si protejeze bunurile sau sa evite calatoriile neimportante”, orice gest contribuie la prevenirea unor situatii critice.

In concluzie, responsabilitatea, pregatirea din timp si solidaritatea raman elemente cheie in fata unui episod de vreme instabila care pune in pericol bazine hidrografice intregi si comunitatile locale. Ministrul Fechet a reiterat necesitatea unei mobilizari generale, pana la nivel de fiecare localitate, pentru a limita impactul ploilor torentiale si a proteja vietile si avutiile cetatenilor.