Raportarea Meteo ANM Oficiala de ULTIMA ORA pentru Romania pe 24 Mai 2025

Raportarea meteorologica ANM, Administratia Nationala de Meteorologie, oficiala de ultima ora pentru Romania pe 24 mai 2025, ne aduce in atentie o serie de...

Raportarea Meteo ANM Oficiala ULTIMA ORA Romania 24 Mai 2025

Raportarea meteo ANM, Administratia Nationala de Meteorologie, oficiala de ultima ora pentru Romania pe 24 mai 2025, ne aduce in atentie o detaliere a estimarilor privind rezerva de umiditate in sol si impactul secetei pedologice asupra culturilor agricole din Romania.

ANM spune ca in baza datelor colectate pana la 23 mai 2025, in cultura graului de toamna, pe profilul de sol 0-100 cm, se inregistreaza deficite de apa semnificative, iar seceta pedologica este moderata si chiar puternica in majoritatea regiunilor Banat, Crisana, Transilvania si Oltenia.

Zone extinse din nordul, estul, sudul, sud-estul, vestul si sud-vestul Munteniei, nordul si centrul Dobrogei, precum si sudul, estul si izolat nord-estul Moldovei inregistreaza de asemenea niveluri reduse ale umiditatii din sol, potrivit ANM.

In contrast, in Maramures, pe suprafete agricole importante din Moldova si Muntenia, in centrul, sudul si estul Dobrogei, in estul, centrul, sudul si nord-estul Transilvaniei, in nordul si estul Olteniei si izolat in nord-estul Banatului si sud-estul Crisanei, rezerva de umiditate a solului se mentine la valori satisfacatoare, apropiate de optim si chiar optime.

Aceste informatii sunt confirmate prin masuratori directe cu senzori de umiditate din platformele agrometeorologice ale ANM, validate ulterior prin metoda bilantului apei in sol utilizand date meteorologice.

Pentru cultura porumbului, ANM releva ca aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm se situeaza in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime in cea mai mare parte a tarii.

Totusi, rezerva de umiditate prezinta valori scazute si indica seceta pedologica moderata in Maramures, pe suprafete extinse din Dobrogea si Crisana, dar si local in sudul si estul Moldovei, sudul, sud-vestul si sud-estul Munteniei, alaturi de zone izolate din nordul Munteniei.

Raportul ANM, bazat pe datele inregistrate la statiile meteorologice cu program agrometeorologic, subliniaza necesitatea monitorizarii continue a rezervelor de umiditate si a adaptarii tehnologiilor agricole pentru a diminua efectele secetei pedologice.

Administratia Nationala de Meteorologie va continua sa furnizeze actualizari periodice pentru a sprijini deciziile fermierilor si politicile de gestionare a resurselor de apa.