Comisia Europeana a prezentat astazi concluziile celui mai recent raport anual al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA), care confirma ca riscul reprezentat de reziduurile de pesticide pentru sanatatea umana ramane scazut si in 2023, in linie cu anii precedenti.
Comisia Europeana spune in raport ca mii de probe din alimentele consumate in mod obisnuit au fost analizate si monitorizate riguros, oferind o imagine clara asupra nivelului de expunere la substante chimice provenite din practicile agricole. Aceasta evaluare vine in contextul preocuparilor tot mai mari privind siguranta alimentara si sustine actiunile coordonate ale Comisiei Europene pentru protectia consumatorilor.
Programul de control coordonat la nivelul Uniunii Europene (EU MACP) a inclus in 2023 un total de 13.246 de probe prelevate aleatoriu de autoritatile din statele membre UE, Norvegia si Islanda. Produsele selectate – carote, conopida, kiwi de trei culori, ceapa, portocale, pere, cartofi, fasole uscata, orez brun, secara, ficat bovin si grasime de pasare – sunt printre cele mai consumate in blocul comunitar.
Din acest set, 99% dintre probe au fost conforme cu legislatia UE privind nivelurile maxime de reziduuri (LMR), rezultat foarte asemanator cu cel inregistrat in 2020, cand conformitatea a fost de 99,1%. In detaliu, 70% dintre probe nu au continut reziduuri cuantificabile, 28% au avut niveluri sub pragurile legale, iar doar 2% au depasit LMR, dintre care 1% au fost considerate neconforme dupa corectarea pentru incertitudinea de masurare.
Raportul anual EFSA include si datele obtinute prin Programul National Multianual de Control (MANCP), un demers de monitorizare directionata, bazat pe evaluarea riscului. In cadrul MANCP, statele membre au furnizat 132.793 de probe in 2023, dintre care 98% s-au incadrat in limitele stabilite de legislatie.
Ratele de conformitate pentru 2021 si 2022 au fost usoare mai reduse, de 97,5%, respectiv 97,8%, reflectand in continuare un nivel ridicat de siguranta alimentara. Din totalul de probe, 58% nu au prezentat reziduuri detectabile, 38,3% se situau sub limitele legale, iar 3,7% au inregistrat depasiri ale LMR, cu 2% probe considerate neconforme.
Pentru a facilita accesul publicului si al factorilor de decizie, EFSA a lansat un instrument interactiv care permite navigarea usoara prin datele colectate, prezentate in grafice si diagrame customizabile.
Acest portal online ofera posibilitatea compararii rapide a rezultatelor pe ani si produse, contribuind la transparenta si la luarea unor decizii informate de catre autoritatile de control si operatorii din sectorul alimentar. Comisia Europeana incurajeaza utilizarea acestui instrument ca parte a strategiei sale de transparenta si schimb de informatii intre statele membre.
Experts have tested over 140,000 food samples across Europe to check for pesticide residues.
🔹 Over 98% of tested foods met legal standards
🔹 Most had no trace of pesticides at all
🔹 The overall risk to our health is very low pic.twitter.com/EtX3ASyrbt— European Commission (@EU_Commission) May 25, 2025
Pe baza analizelor efectuate, EFSA a desfasurat o evaluare a riscului alimentar care estimeaza probabilitatea ca expunerea cumulativa la reziduuri sa depaseasca pragurile de siguranta. Concluzia este ca riscul pentru consumatorii europeni ramane scazut, validand masurile de supraveghere si reglementare in vigoare.
Cu toate acestea, raportul include si recomandari pentru imbunatatirea sistemelor europene de control: investigarea mai atenta a combinatiilor de pesticide si a culturilor asociate cu neconformitatile, precum si extinderea monitorizarii reziduurilor din produsele importate din afara UE, folosind metode analitice cu spectru larg.
Prin aceste actiuni, Comisia Europeana, in colaborare cu EFSA si autoritatile nationale, reconfirma angajamentul ferm fata de sanatatea publica si calitatea alimentelor, consolidand si mai mult standardele de siguranta in lantul alimentar european.