ELECTRICA a publicat astăzi o nouă informare extraordinar de importantă pentru milioanele de români loviți de ridicarea plafonării prețurilor la energie, deoarece prin Distributie Energie Electrica Romania (DEER), pune la dispoziţie #GhidulDEER, un material care explică în detaliu paşii necesari pentru schimbarea furnizorului de energie electrică.
ELECTRICA explică foarte clar astfel pasii necesari pe care orice client poate să îi înţeleagă, astfel încât să știe foarte clar care sunt responsabilităţile fiecărei părţi implicate şi poate parcurge procesul de schimbare a furnizorului de energie fără obstacole neaşteptate.
Procesul de schimbare a furnizorului de energie
ELECTRICA spune că primul pas în schimbarea furnizorului constă în accesarea comparatorului de oferte din cadrul POSF (Platforma Online de Schimbare a Furnizorului). Aici, clientul final poate alege una dintre ofertele-tip puse la dispoziţie de furnizori.
După selecţie, consumatorul are libertatea de a decide data la care noul contract va intra în vigoare, fără ca vreun operator să poată refuza solicitarea. Întregul proces este gratuit pentru client, fiind interzisă perceperea unor taxe pentru iniţierea sau derularea schimbării furnizorului.
ELECTRICA subliniază clar diferenţele dintre operatorul de distribuţie şi furnizorii de energie electrică. DEER asigură distribuţia energiei până în punctul de consum, gestionând reţeaua şi intervenţiile tehnice necesare. Furnizorii, în schimb, sunt responsabili de ofertare, facturare şi relaţia comercială cu utilizatorul.
ELECTRICA explicî și că schimbarea furnizorului presupune două modalităţi de iniţiere a procedurii: fie clientul încheie direct contractul în POSF, moment de la care procedura se consideră demarată, fie mandatul de înregistrare a datelor este preluat de către furnizor, caz în care data iniţierii coincinde cu înregistrarea contractului în platformă.
Drepturile și obligaţiile clienţilor
ELECTRICA evidenţiază drepturile fundamentale ale clientului final: schimbarea furnizorului oricând doreşte şi posibilitatea de a alege data de la care noul acord devenind efectiv. De asemenea, consumatorul are obligaţia de a transmite indexul contorului autocitit prin încărcarea acestuia în POSF.
Furnizarea de date corecte este esenţială pentru ca procesul să se desfăşoare fără întârzieri sau erori de facturare. Pe lângă paşii strict legaţi de schimbarea furnizorului, ELECTRICA detaliază şi etapele procesului de racordare la reţeaua electrică.
ELECTRICA subliniază că de la cererea iniţială, până la recepţia lucrărilor, fiecare fază este prezentată clar în ghid, oferind consumatorilor o imagine completă asupra modului în care compania gestionează infrastructura. În plus, DEER pune la dispoziţie servicii online care permit monitorizarea cererilor, consultarea istoricului de consum şi acces rapid la documente de facturare.
ELECTRICA, oferind acest ghid îşi reafirmă angajamentul faţă de clienţi şi faţă de dezvoltarea unui cadru transparent în piaţa energiei electrice din România. Un astfel de material informativ nu doar că simplifică procedurile administrative, dar şi consolidează încrederea consumatorilor în furnizorii autorizaţi şi în operatorul de distribuţie. Claritatea etapelor şi a responsabilităţilor contribuie la reducerea timpului de aşteptare şi la eliminarea eventualelor dispute comerciale.
Schimbarea furnizorului de energie electrică devine astfel un proces prietenos şi accesibil, fără costuri ascunse, iar rolul ELECTRICA, prin DEER, rămâne esenţial în asigurarea calităţii reţelei şi a suportului tehnic. Consultarea ghidului publicat în POSF este primul pas spre o experienţă de consum optimizată şi personalizată, adaptată nevoilor fiecărui client.