Ciprian Serban: Hotararea de Guvern de ULTIM MOMENT cu Aprobarile pentru Proiecte de Impact in Romania

CIprian Serban a elaborat pentru adoptare o Hotarare de Guvern de ultim moment, care are in vedere aprobarea unor proiecte de impact pentru Romania.

Ciprian Serban Hotararea Guvern ULTIM MOMENT Aprobarile Proiecte Impact Romania

Ciprian Serban, ministrul Transporturilor, pregateste adoptarea in Guvernul Romaniei a unei noi Hotarari prin care ar urma sa fie reaprobati oficial indicatorii tehnico-economici pentru proiectul “Varianta ocolitoare a municipiului Blaj”, demers considerat esential pentru deblocarea procedurilor de expropriere si optimizarea traseului.

Ciprian Serban a subliniat necesitatea unui update al calculelor cost–beneficiu pe baza celor mai noi investigatii geotehnice si studii de teren. Potrivit ministrului Transporturilor, Hotararea de Guvern nr. 1414/2024 a stabilit declansarea procedurilor de expropriere pentru toate imobilele private din coridorul variantei ocolitoare, precum si includerea proprietatilor publice ale statului si ale unitatilor administrativ-teritoriale.

Aceasta decizie ofera cadrul legal pentru inscrierea terenurilor destinate lucrarii de utilitate publica de interes national si simplifica demersurile pentru autoritatile locale. Necesitatea revizuirii indicatorilor economici a aparut ca urmare a unei analize detaliate a costurilor, care a luat in calcul atat modificari ale cantitatilor de lucrari, cat si optimizari ale solutiilor tehnice.

Ciprian Serban a explicat ca, desi studiul de fezabilitate initial estimase un cost global, noile evaluari au evidentiat noi elemente ale terenului si ale traseului, impunand ajustari pentru a garanta durabilitatea si siguranta infrastructurii.

In prezent, traficul care traverseaza municipiul Blaj pe DN 14B reprezinta principala conexiune intre DN1 (Alba Iulia–Cluj Napoca) si DN13 (Brasov–Targu Mures prin DN14). Proiectul variantei ocolitoare, cu o lungime de aproximativ sapte kilometri, urmareste eliminarea ambuteiajelor din zona centrala si imbunatatirea conectivitatii regionale. Potrivit ministrului Serban, implementarea acestei variante va reduce timpul mediu de tranzit prin oras cu circa 23%, iar viteza medie va creste de la aproximativ 39 km/h la peste 78 km/h.

Primaria Blaj a semnat la 16 ianuarie 2024 Acordul Contractual nr. 1144/16.01.2024 cu asocierea PRENIS S.R.L. – DACIA FABER S.R.L. – EXPLAN S.R.L. – INFRA EXPERT AD pentru proiectarea si executia lucrarilor. In urma investigatiilor si masuratorilor suplimentare pe teren, specialistii au identificat nevoi de extindere a coridorului initial de expropriere, dar si de restituire a unor suprafete neutilizate, astfel incat traseul final sa corespunda conditiilor geotehnice reale.

Serban a precizat ca studiul geotehnic initial a fost considerat insuficient: in faza SF s-au executat doar 15 sondaje de 2 metri si 15 foraje intre 20 si 25 de metri, pe cand varianta actualizata a inclus 104 foraje cu adancimi intre sase si treizeci de metri, totalizand 1.743 de metri liniari de foraj. Aceasta extindere a permis identificarea zonelor critice cu risc de alunecari si infiltratii de apa, in special intre kilometrii 0+650 si 1+450, precum si 1+880 si 3+560.

Totodata, au fost revizuite solutiile de consolidare a terenului de-a lungul raului Tarnava Mica, unde lucrarile de taluzare initial propuse riscau sa suprapuna cursul apei. Au fost ajustate si sectoarele din apropierea caii ferate, unde era necesara proiectarea unor drenuri suplimentare pentru evacuarea apelor si protectia terasamentului feroviar.

In plus, pentru aliniamentul drumului s-au adaptat vitezele de proiectare conform Ordinului ministrului Transporturilor nr. 1296/2017, iar intrarile in intersectii si sensurile giratorii au fost reconfigurate pentru a respecta standardele tehnice.

Ministrul a subliniat ca toate aceste schimbari sunt menite sa asigure o structura rutiera dimensionata corect, cu suficiente podeţe si bazine de retentie, dar si cu benzi de circulatie dedicate vehiculelor lente pe pante, santuri de garda si zone de siguranta adecvate. “Reaprobarea indicatorilor tehnico-economici reprezinta un pas obligatoriu pentru finalizarea documentatiei si demararea lucrarilor in conditii optime”, a concluzionat Ciprian Serban.

author avatar
Redactia iDevice.ro