Momentul ZERO Anunțat de Ministrul Educației cu Dispoziții pentru Școlile din România

Momentul ZERO Anunțat Ministrul Educației Dispoziții Școlile România

Ministrul Educației, Daniel David, a anunțat lansarea unui program pilot menit să marcheze un „moment zero” pentru învățământ, prin care autoritățile încearcă să corecteze anomaliile identificate în sistemul actual. Declarațiile au fost făcute în contextul unei evaluări riguroase a măsurilor luate până în prezent și a eficacității acestora.

Ministrul Educației prin acest demers afirmă că Guvernul vizează nu doar îmbunătățirea indicatorilor de performanță, ci și realinierea standardelor naționale la cele europene. În cadrul expunerii sale, ministrul a subliniat că sistemul de burse creat recent nu se bazează pe criterii de performanță, așa cum se întâmplă frecvent în țările occidentale de referință.

„Am creat un sistem de burse care nu are o structură pe care o găsești ușor în țări vestice la care te raportezi. Am creat un sistem de burse care nu se exprimă în performanță”, a afirmat Daniel David. Această abordare a fost concepută pentru a răspunde particularităților culturale și socio-economice din România, însă, conform ministrului, nu a generat rezultatele așteptate în plan educațional.

Ministrul Educației a menționat că, deși intervalul de timp analizat este relativ scurt – doi-trei ani de la implementarea programului –, s-ar fi putut observa o creștere a participării elevilor la examenele naționale. În mod concret, ar fi fost de așteptat să crească numărul de candidați la Bacalaureat sau să se înregistreze un nivel mai ridicat al participării la evaluarea națională, chiar dacă nu neapărat al performanțelor individuale sau al ratei de promovare. Cu toate acestea, datele disponibile nu reflectă o asemenea dinamică.

Pornind de la această constatare, ministrul s-a întrebat retoric „ce facem, ce trebuie să schimbăm și de ce am zis că este un moment zero pentru educație?”. Conceptul de „moment zero” are rolul de a evidenția necesitatea unei revizuiri fundamentale a măsurilor curente, astfel încât orice anomalii să fie constatate, normalizate și apoi corectate.

Ministrul Educației explică și că  doar în acest fel se poate solicita cu succes alocarea resurselor suplimentare necesare susținerii atât a elevilor, cât și a cadrelor didactice performante. Una dintre măsurile propuse în urma analizei efectuate de minister vizează creșterea numărului de ore didactice, prin modificarea normei de predare.

În prezent, media orelor de interacțiune directă profesor-elev este de 18 ore pe săptămână. Prin majorarea cu două ore, norma ar ajunge la 20 de ore, apropiindu-se astfel de media Uniunii Europene. În situațiile în care normele actuale variază între 20 și 22 de ore, propunerea prevede, de asemenea, o creștere cu două ore.

Ministrul Educației a subliniat că această modificare respectă principiile europene, amplasând România într-o zonă confortabilă, nici pe departe sub limita inferioară, nici prea aproape de pragul superior. Respectarea acestor principii oferă cadrul necesar pentru alinierea standardelor autohtone cu cele din străinătate, fără a pune în pericol condițiile de lucru ale cadrelor didactice.

Un aspect inovator al pachetului de măsuri este acela că profesorii cu vechime și rezultate remarcabile vor putea beneficia de o reducere a timpului de lucru administrativ. Astfel, deși norma de predare crește cu două ore, perioada de lucru poate fi redusă la șase ore zilnic, conform unei metodologii elaborate de minister. Prin această soluție, se urmărește optimizarea resurselor umane și motivarea dascălilor performanți.

Modificările propuse sunt de natură temporară și vor fi implementate inițial ca un pilot pe durata unui ciclu complet de studii, adică patru ani. La finalul acestei perioade, autoritățile vor evalua efectele asupra sistemului educațional și vor decide dacă actualele măsuri trebuie prelungite, ajustate sau înlocuite cu soluții noi.

Programul pilot propus de ministrul Educației urmărește să ofere un cadru modernizat, adaptabil și performant pentru învățământul preuniversitar. Prin crearea unui „moment zero”, autoritățile intenționează să stabilească un nou punct de plecare, bazat pe analiza riguroasă a rezultatelor și pe alocarea eficientă a resurselor, în beneficiul elevilor și cadrelor didactice.

author avatar
Redactia iDevice.ro