Estimarile starii vremii de ultima ora actualizate de ANM, Administratia Nationala de Meteorologie, cu prognoza meteo pe 10 zile in Romania, estimeaza o variabilitate marcanta a regimului termic si a precipitatiilor in perioada 7 – 20 iulie, pe fondul unui val de caldura intens urmat de o racire semnificativa si apoi de o revenire a temperaturilor.
ANM afirma ca estimarile sunt realizate cu sprijinul modelului numeric ECMWF si ajustate cu modele statistice regionale, desfasurarea vremii va fi diferita de la o zona la alta, insa cateva trasaturi generale raman valabile in intreaga tara.
In primele doua zile, ANM avertizeaza ca valul de caldura va atinge cote extreme in sud si vest, cu maxime de pana la 39 de grade in regiunile Banat si Muntenia, uriase pentru aceasta perioada. In aceleasi conditii, valorile nocturne vor ramane ridicate, cu medii de 19 grade in Oltenia si Muntenia. Aversiuni si descarcari electrice izolate sunt posibile mai ales dupa-amiaza, in special in regiunile de deal si munte, conform indicatiilor ANM.
Dupa data de 9 iulie, ANM anticipeaza o racire rapida a vremii: in Banat si Transilvania media maximelor va cobori pana la aproximativ 23 de grade, iar in Moldova si Maramures se vor inregistra maxime de 21…22 de grade.
Temperaturile nocturne vor ajunge chiar la 10 grade in depresiuni si in zonele montane, oferind o pauza binemeritata dupa codul galben de canicula. Probabilitatea de instabilitate atmosferica creste intre 9 si 11 iulie, cu precadere in centrul si nordul tarii, unde vor fi frecvente descarcarile electrice, avertizeaza specialistii ANM.
In intervalul 12–15 iulie, ANM prognozeaza o tendinta de incalzire care va readuce maxime diurne de pana la 34…35 de grade in Oltenia si Muntenia, respectiv valori medii de 31…32 de grade in Moldova si Maramures.
In Dobrogea si pe litoral, valorile termice vor urca treptat la 32…33 de grade, iar temperatura apei marii va ramane confortabila pentru inot. Totusi, instabilitatea atmosferica isi va pastra o probabilitate ridicata, cu averse si descarcari electrice mai ales in jurul datei de 15 iulie, conform datelor ANM.
Regiunile montane vor avea parte de o vreme mai rece, cu maxime in jur de 14 grade imediat dupa racire si reluare a cresterii pana la 21 de grade catre mijlocul intervalului. Minimele nocturne pot coboara spre 6 grade in zonele inalte, iar fenomene de instabilitate se pot manifesta pe tot parcursul celor doua saptamani, potrivit ANM.
In Dobrogea, litoralul va experimenta un val de caldura moderat in prima saptamana, cu maxime de 32 grade, urmat de o racire pana la 29 de grade. Spre final, termometrul va reveni la valori de 32…33 de grade, insotite de o umiditate ridicata. ANM semnaleaza ca in zona vor fi posibile averse in jurul datei de 10 iulie, iar dupa 16 iulie instabilitatea va genera ploi cu caracter torential.
Per ansamblu, ANM subliniaza ca perioada analizata va fi marcata de alternanta intre episoade de canicula si raciri accentuate, cu precipitatii de scurta durata insotite de fenomene electrice. Recomandarea ANM este de a mentine hidratarea, de a evita expunerea prelungita la soare in orele de varf si de a verifica periodic actualizarile de prognoza, intrucat evolutia conditiilor meteorologice poate suferi modificari rapide.