Revolut a publicat rezultatele unui studiu realizat de Dynata in iunie 2025, care scoate in evidenta presiunile financiare resimtite de romani la participarea la aceste evenimente. Potrivit studiului, 71% dintre romani se simt sub presiunea de a cheltui mai mult decat si-ar dori atunci cand sunt invitati la o nunta.
Revolut afirma ca, dintre acestia, 20% resimt frecvent aceasta apasare financiara, iar 11% afirma ca presiunea este mereu prezenta. Impactul difera insa in functie de varsta. Printre tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani, 19% declara ca simt constant nevoia de a face cheltuieli excesive pentru a onora o invitatie la nunta, iar in randul celor cu varsta intre 25 si 34 de ani procentul ajunge la 17%.
Principalele motive care determina cheltuieli peste buget sunt presiunea sociala din partea prietenilor si familiei (28%) si dorinta sincera de a celebra cuplul in cea mai importanta zi din viata sa (27%). De asemenea, cultura competitiva de pe retelele sociale influenteaza 6% dintre toti respondenti, procent ce urca la 15% in randul tinerilor.
Revolut, cu toate presiunile mentionate, 31% dintre participantii la studiu spun ca reusesc sa-si mentina cheltuielile sub control, respectand bugetul stabilit inainte de eveniment.
Cand vine vorba de regretul participarii, 30% dintre romani recunosc ca au regretat costurile implicate. Distributia difera dupa gen: 32% dintre femei au regretat implicatiile financiare ale unei invitatii, comparativ cu 24% dintre barbati.
In ceea ce priveste suma maxima dispusa la cheltuieli, 29% dintre romani ar aloca intre 301 si 500 de euro pentru o nunta, iar 27% ar fi pregatiti sa cheltuiasca intre 501 si 1000 de euro. Pentru un sfert dintre respondenti, cu constrangeri financiare mai mari, bugetul ideal se situeaza intre 101 si 300 de euro.
Revolut spune ca sondajul mai releva cele mai neinspirate asteptari puse de miri asupra invitatilor. 29% considera ca obligarea participantilor sa adopte un cod vestimentar specific este cea mai nepotrivita practica, urmata de asteptarea cadourilor scumpe (22%).
Totodata, 31% considera traditia cadourilor scumpe depasita, in timp ce petrecerile premergatoare nuntilor in strainatate sunt percepute ca neadaptate realitatii de 27% dintre respondenti, iar codurile vestimentare formale de 16%.
„Depasirea aspectelor financiare ale momentelor importante poate reprezenta o provocare”, a spus Mariia Lukash, Head of Growth CEE Revolut. „La Revolut oferim instrumente pentru gestionarea financiara, de la analiza cheltuielilor la produse de economisire care permit planificarea costurilor din timp. Clientii pot folosi Conturi Comune si credite flexibile pentru un control mai bun al bugetului.”
Revolut incurajeaza utilizatorii din Romania sa descopere aceste instrumente si sa profite de avantajele lor pentru a naviga cu incredere prin sezonul nuntilor. Cu ajutorul solutiilor financiare oferite, fiecare participant poate transforma o experienta complexa intr-o ocazie de bucurie, fara stresul costurilor neasteptate.
In conditiile in care rata bruta de casatorie din Romania a atins 5,8 la mie in 2023, cea mai ridicata din Uniunea Europeana conform Eurostat, gestionarile financiare responsabile devin tot mai importante intr-o societate in care traditiile se imbină cu provocarile economice moderne.
Pe masura ce sezonul nuntilor continua, informarea si planificarea financiara devin esentiale. Folosind aplicatia mobila Revolut, fiecare utilizator poate seta obiective de economisire dedicate evenimentelor, poate stabili termene si poate beneficia de alerte personalizate pentru a evita surprizele neplacute la plata facturilor dintr-un singur loc.