Caracterizarea Meteo ANM Oficiala Emisa in Romania cu Prognoza pe 10 Iulie 2025

Caracterizarea Meteo ANM Oficiala Emisa Romania Prognoza 10 Iulie 2025

Caracterizarea meteo ANM, Administratia Nationala de Meteorologie, oficiala emisa in Romania cu prognoza pe 10 iulie 2025 publicata de catre meteorologi ne aduce in atentie o prognoza agrometeorologica pentru urmatoarele zile, anticipand o incalzire treptata a vremii la nivelul intregii suprafete agricole.

ANM transmite ca temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 14 si 26°C in primele zile, valori apropiate de mediile climatologice multianuale, pentru ca spre sfarsitul intervalului sa creasca pana la 15–30°C, cu un plus de 1–6°C fata de normele specifice perioadei. Aceasta evolutie termica va conferi conditii calde pe aproape tot teritoriul agricol, iar radiatiile intense de caldura se pot resimti din orele amiezii.

Dinamica termica indicata de ANM se reflecta si in valorile maximelor, cuprinse intre 18 si 36°C in majoritatea zonelor tarii, in timp ce temperaturile minime nocturne vor varia intre 10 si 24°C, cele mai scazute fiind posibile pe masura ce patrund in depresiuni.

ANM semnaleaza aparitia unor averse locale insotite de descarcari electrice, caderi de grindina si intensificari temporare ale vantului – fenomene ce pot lua izolat aspect de vijelie si pot aduce cantitati de apa semnificative din punct de vedere agricol.

In ceea ce priveste umiditatea solului, ANM atrage atentia asupra unor conditii de seceta pedologica moderata, puternica si chiar extrema in profunzimea de 0–100 cm, pe suprafete extinse din Maramures, Dobrogea, Banat, Oltenia si Crisiana, dar si local in nordul, nord-vestul, centrul si sudul Transilvaniei, estul si sudul Moldovei, respectiv in estul, sudul si vestul Munteniei.

Pe de alta parte, rezerva de umiditate va ramane satisfacatoare si chiar apropiata de optim in cea mai mare parte a Transilvaniei si Moldovei si pe areale restranse din nordul, estul si vestul Munteniei, sud-estul Crisanei si estul Olteniei.

Conditiile de caldura sustinuta peste pragurile critice de rezistenta ale plantelor (30–32°C), combinate cu deficit de apa in sol, vor favoriza aparitia unor fenomene de ofilire temporara si rasucire a frunzelor in orele de maxima intensitate solara la culturile prasitoare, precum si ingalbenirea si uscarea prematura a acestora. ANM avertizeaza ca porumbul si floarea-soarelui vor resimti o depreciere progresiva a starii de vegetatie, cu impact negativ asupra potentialului de productie.

Totodata, prognoza ANM mentioneaza ca orzul si graul de toamna se vor afla in fazele de maturitate in ceara si deplina, iar lucrarile de recoltare vor continua pe aproape intreg teritoriul. Rapita isi va definitiva formarea boabelor in silicve si va ajunge in faza de recoltare, iar floarea-soarelui va trece prin etapele de formare a calatidiului si inflorire.

Porumbul va parcurge dezvoltarea aparatului foliar, aparitia paniculelor si matasirea firelor, iar sfecla de zahar si cartoful vor evolua in directia alungirii axei hipocotile si cresterii tuberculilor, insotite de imbobocire si inflorire. Viile si speciile pomicole vor continua cresterea lastarilor, formarea boabelor si coacerea fructelor, iar pe aproape toate podgoriile via va inregistra infrunzire intensiva si dezvoltare a rodului.

Avand in vedere conditiile agrometeorologice prognozate de ANM, fermierii sunt sfatuiti sa profite de ferestrele de vreme buna pentru a desfasura lucrarile agricole in camp – prasile mecanice, erbicidari, fertilizari, tratamente fitosanitare si recoltarea culturilor. Specialistii ANM recomanda, de asemenea, recoltarea, transportul si depozitarea corecta a produselor agricole de sezon, eliberarea terenurilor de resturile vegetale si aplicarea irigatiilor pe suprafetele care prezinta deficite ridicate de umiditate in sol.

author avatar
Redactia iDevice.ro