Dragos Pislaru, ministrul Investitiilor si Fondurilor Europene, vorbeste despre initiativa luata de catre Ilie Bolojan pentru a remedia problema fondurilor jaloanelor PNRR. Inca din saptamana a doua de guvernare, MIPE a demarat un proces de revizuire si actualizare a tuturor informatiilor privind investitiile din PNRR.
Dragos Pislaru afirma ca scopul a fost construirea unei baze solide de argumente tehnice, care sa ateste posibilitatea finalizarii proiectelor pana la termenul stabilit sau, dupa caz, determinarea masurilor de realocare sau reproiectare.
Demersul a inceput printr-o misiune la Bruxelles a directorului general al Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene, care a purtat discutii bilaterale cu reprezentantii Comisiei Europene. In paralel, la Bucuresti, echipe specializate au colectat si verificat datele privind fiecare investitie, fie ele in domeniul infrastructurii de transport, energie sau digitalizare.
In saptamana trecuta, aceste doua componente au convergent intr-o serie de intalniri trilaterale – ministerul de linie, MIPE si Comisia Europeana – pentru actualizarea imaginii privind eligibilitatea si fezabilitatea proiectelor.
Punctul culminant al acestei operatiuni a fost intalnirea tete‑a‑tete dintre ministrul Pislaru si sefa unitatii PNRR din cadrul Comisiei Europene, Céline Gauer.
Dragos Pislaru afirma ca oficialii au discutat in detaliu argumentele tehnice, au analizat progresele realizate si au clarificat pasii de urmat pentru readucerea pe traseu a sumei de 7,8 miliarde euro. „Am prezentat toate progresele si am convingerea ca argumentele noastre sunt solide pentru a garanta mentinerea in PNRR a acestor proiecte”, a afirmat Pislaru.
Ministrul Investitiilor si Fondurilor Europene a subliniat ca atitudinea asumarii politice este esentiala. Fara asumare, niciun demers tehnic nu poate contrabalansa efectele intarzierilor. Spre deosebire de abordarea anterioara, noul guvern a lansat un mesaj clar: exista vointa politica de a sustine PNRR si de a asigura absorbtia fondurilor in termenii agreati.
Dragos Pislaru subliniaza ca, in acest context, MIPE a pus la dispozitie un template standardizat de raportare si comunicare cu Comisia Europeana, adaptat fiecarei etape a procesului. Potrivit ministrului, pasul urmator consta in monitorizarea permanenta a calendarului de implementare si in reactii prompte la orice potential blocaj.
Autoritatile de gestionare a proiectelor primesc asadar instructiuni clare privind termenele intermediare, indicatorii de progres si documentatia necesara. De asemenea, se evalueaza continuu riscurile de achizitii publice si se propun solutii pentru accelerare sau simplificare procedurala.
Incheind prezentarea, Dragos Pislaru a transmis un mesaj de incredere: existenta unui cadru transparent si asumarea responsabilitatilor politice vor face diferenta intre absorbtia integrala a fondurilor europene si posibile penalitati. „Am demonstrat ca putem sa gestionam situatie de criza cu eficienta si dialog constructiv cu Bruxelles-ul. Ne indreptam pas cu pas spre indeplinirea tuturor obiectivelor de investitii asumate”, a conchis ministrul.