Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a anuntat ca programul Rabla pentru persoane fizice va fi mentinut si in 2025, cu un buget de 200 de milioane de lei, cu 30% mai mic decat in anii precedenti. Anuntul vine in contextul unei situatii economice dificile, in care guvernul trebuie sa realizeze economii de 30 de miliarde de lei.
Bugetul redus, dar programul salvat
“Intr-un an foarte dificil economic in care trebuie taiate 30 de miliarde de lei, am reusit sa salvam programul Rabla persoane fizice”, a declarat Diana Buzoianu. Ministrul a precizat ca decizia a fost luata avand in vedere investitiile deja facute de cetateni si avansurile platite pentru achizitia de vehicule noi.
Diana Buzoianu a explicat ca in ultimele zile a primit sute de intrebari privind viitorul programului si a dorit sa se asigure ca detine toate cifrele inainte de a face orice anunt oficial. “Da, vom lansa programul Rabla persoane fizice in perioada urmatoare, cu un buget de 200 de milioane de lei”, a confirmat ministrul.
Modificari la valoarea voucherelor
O schimbare importanta pentru 2025 este reducerea valorii voucherelor acordate. “Pentru persoane care isi permit masini de zeci de mii de euro nu mai avem posibilitatea anul acesta sa oferim vouchere de 37.000 de lei, ele vor scadea”, a anuntat Buzoianu. Aceasta masura vine ca o consecinta directa a constrangerilor bugetare cu care se confrunta statul roman.
Ministrul Mediului a subliniat ca doreste ca ajutoarele sa fie directionate catre persoanele care au cu adevarat nevoie de astfel de sprijin financiar. “Noi suntem intr-o situatie economica destul de dificila, in care dorim sa ajutam oamenii care cu adevarat au nevoie de astfel de ajutoare”, a explicat ea.
Critici la adresa sistemului actual
Diana Buzoianu a criticat modul in care functioneaza in prezent sistemul de acordare a voucherelor, subliniind ca acestea “se dau in cateva minute si nu tin cont de exemplu de veniturile pe care oamenii le au”. Ministrul a dat exemplul situatiei paradoxale in care statul subventioneaza atat persoane cu venituri de 10.000 de euro pe luna, cat si pe cele cu salariu minim pe economie.
“Noi astazi subventionam si dam bani, aceleasi vouchere si unui om care poate are un venit de 10.000 de euro pe luna si poate chiar nu are nevoie de acel voucher si unui om care intr-adevar, altfel nu si-ar permite sa renunțe la masina veche”, a declarat Buzoianu.
Viziunea pe termen lung
Pentru viitor, ministrul anunta o schimbare majora in abordarea programelor de mediu. “Viziunea noastra trebuie, pe termen mediu si lung, sa se schimbe de la vouchere, la programe nationale cu impact pe mediu cuantificabil clar”, a explicat ea.
Diana Buzoianu a recunoscut ca nu exista in prezent nicio analiza de impact asupra reducerii emisiilor pentru programul Rabla. “Nu exista astazi nici macar o singura analiza de impact al programului Rabla”, a declarat ministrul, subliniind necesitatea unei abordari mai stiintifice in evaluarea eficientei acestor programe.
Planuri pentru viitor
Ministrul si-a exprimat dorinta ca Administratia Fondului pentru Mediu sa devina o institutie care sa gandeasca programe nationale cu impact real asupra mediului, nu doar sa acorde vouchere. “Pe termen lung, eu mi-as dori ca AFM-ul sa ajunga sa fie de fapt o institutie care gandeste programe nationale, nu vouchere”, a spus Buzoianu.
Pentru anul viitor, ministrul anunta ca vor avea loc mai multe discutii, cea mai importanta fiind analiza impactului asupra reducerii emisiilor pentru toate programele AFM. Aceasta abordare sugereaza o orientare catre criterii mai stricte de eficienta ecologica in alocarea fondurilor publice destinate protectiei mediului.