Ilie Bolojan, premierul României, susține în momentul de față o conferință de presă în care anunță un nou pachet de măsuri fiscale pentru milioane de români, de această dată ele fiind axate pe sistemul de administrație, dar și pe cel de sănătate, unde există probleme majore, după cum știm cu toții.
Ilie Bolojan spune că există o presiune puternică asupra bugetului României pentru susținerea cheltuielilor din sănătate, bugetul alocat fiind de 77 de miliarde de LEI, dar cei din Ministerul Sănătății au cerut o suplimentare de paroximativ 10 miliarde de LEI, pentru achitarea cheltuielilor curente.
Iata ce a declarat Ilie Bolojan:
- ”Sistemul nostru de sănătate a cumulat probleme mari în ultimii ani. Sunt două aspecte majore care afectează buna funcționare. Un aspect este creșterea accelerată a cheltuielilor. Cheltuielile care sunt alocate prin CNAS au ajuns la 16% din veniturile din bugetul de stat, față de 11% cât am înregistrat anii trecuți. Doar în pandemie am mai ajuns la această pondere.
- Avem un buget alocat de 77 miliarde de lei, iar colegii au solicitat o suplimentare. Pentru aceasta ne trebuie cel puțin 10 miliarde rectificare suplimentară, o presiune mare pe bugetul de stat.
- A doua problema majoră este că această creștere importantă pe componenta de sume nu se reflectă în calitatea serviciilor și nu se referă nici în percepția și satisfacția pacienților.
- Aș puncta câteva din cauze. Avem conduceri de spitale care nu performează, ineficiența managerială și administrativă. O bună parte din veniturile spitalelor vin pe componenta de asigurare a salariilor, nu sunt legate direct de calitatea serviciilor.
- Cât mai mult de jumătate de bani îți vin de la Casă nu există stimul ca managerii să îmbunătățească serviciilor. Avem cheltuielil salariale disproporționate, avem spitale unde sariile depășeșc 80% din cheltuili. Banii care mai rămân sunt foarte puțini și aceste spitale există în primul rând pentru cei care lucrează în spitale și nu pentru pacienți. Aceste spitale trebuie să facă o analiză a acestor cheltuielili și să se bazeze pe serviciile oferite pacienților. Sunt servicii umflate și uneori fraude.
- Avem o lipsă a criteriilor de performanță în sistem din punct de vedere al salarizării mediclor. Nu există sisteme care să încurajeze medicii să lucreze în spitale mai multe. Am vorbit de proiecte pilot în care să introducem salarizarea în funcție de perfomanță.
- Eficentizarea sistemului de sănătate nu înseamnă că vom tăia bani de la pacienți. Nu înseamnă că vom lăsa spitalele fără resurse.
- Prea mulți ani sistemul de sănătate a fost peticit. Atât de peticit că nu mai putem face reforme punctuale, este nevoie de o reformă reală care să scoată la suprafață adevărult așa cum este el.”