LIVE: Ministrul Sănătății Anunță Măsuri Dure în Spitale si Sistemul de Sănătate

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, anunță o serie de măsuri dure în spitale și sistemul de sănătate, pentru a rezolva problemele ”cronice” din sistem.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, anunță în mod oficial o serie de măsuri dure pentru spitalele din România, dar și pentru sistemul de sănătate din țara noastră, încercând să rezolve unele dintre problemele cele mai mari, ignorate până acum de fostul ministru, Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a pregătit nu mai putin de 30 de măsuri ca parte a unui pachet ce urmează să fie pus în aplicare în perioada următoare în România, iar asta deoarece sunt necesare aceste schimbări pentru ca românii să beneficieze de un act medical de calitate, indiferent ce fel de probleme ar avea.

  • Eficentizarea sistemului de sănătate nu înseamnă că vom tăia bani de la pacienți. Nu înseamnă că vom lăsa spitalele fără resurse.
  • Prea mulți ani sistemul de sănătate a fost peticit. Atât de peticit că nu mai putem face reforme punctuale, este nevoie de o reformă reală care să scoată la suprafață adevărult așa cum este el.
  • Să fii managerul unui spital nu este un privilegiu. Am vizitat multe spitale în care am văzut că se poate, care arată mult mai bine ca majoritatea spitalelor private. În aceeași țară, cu aceeași finanțare și aceeași legislații majoritatea au arătat că se poate.
  • Îi rog pe managerii care spun că nu se poate să lase locul liber pentru cei care pot și știu cum se face.â
  • Îmi e rușine că unii pacienți sunt trimiși să cumpere Algocalmin. Banalul Paracetamol în multe spitale nu există, iar bugetul a crescut semnificativ.
  • În medicina românească există oameni excepționali care fac mai multe gărzi decât trebuie, care stau peste program ca să-și trateze pacienții. Reformele sunt pentru colegii care la 11-12 părăsesc spitalul public ca să-și vadă pacienții în privat, care își iau concediu ca să meargă în privat.
  • Sunt peste 30 de măsuri doar în domeniul Ministerul Sănătății, la care se adaugă cele ale CNAS.
  • Ne dorim să orientăm pacienții spre spitalizarea de zi.
  • Nu se pune problema restructurării sistemului sanitar, nu vom da pe nimeni afară.
  • Rata pacienților care pot fi tratați în unitatea medicală în care se prezintă poate fi mult mai mare decât în prezent.
  • Astăzi nu există niciun spital public care să aibă contract cu un asigurat privat. Orice sistem gestionat prin monopol nu poate fi eficient. Pe lângă CNAS este nevoie în România să dezvoltăm asigurări private care să vină complementar.
  • Spitalele nu au mai fost evaluate și clasificate de 20 de ani. Avem multe spitale în România care nu pot oferi serviciile de care comunitatea are nevoie. Ne propunem revizuirea metologiei pentru clasificarea spitalelor în funcție de competență.
  • Există multe de pacienți care încep tratamentul în unități medicale private, pacienți care din motive obiective medical se complică și sunt tratați 100% din cazuri în spital public care investește în recuperea pacientului sume importante de bani, dar aceste servicii nu sunt decontacte corespunzător de CNAS. Pentru această componentă venim cu o măsură fermă: transferul responsabilității aferente costurilor.