Armata Română dezvăluie misiunile internaţionale de maximă importanţă derulate în această lună, atât pe teatrele de operaţiuni externe, cât şi la nivel naţional. În Sarajevo, la Camp Butmir, s‑a desfăşurat ceremonia de predare‑primire a comenzii Batalionului Multinaţional din cadrul operaţiei EUFOR ALTHEA, moment care a subliniat continuitatea contribuţiei României în asigurarea securităţii şi stabilităţii în Bosnia şi Herţegovina.
În paralel, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu, Batalionul 49 Apărare CBRN „Argeş”, în colaborare cu forţe din Franţa şi Belgia, a organizat exerciţiul tactic „EAGLE TOXIC 25‑04”, dedicat gestionării incidentelor de tip chimic, biologic, radiologic şi nuclear.
La Sarajevo, ceremonia oficială a fost onorată de prezenţa general‑maiorului Florin Marian Barbu, comandantul Forţei Uniunii Europene, şi a ambasadorului României în Bosnia şi Herţegovina. În faţa detaşamentelor naţionale, locotenent‑colonelul Ioan Vasile Rus a preluat oficial comanda Batalionului Multinaţional de la locotenent‑colonelul Vasile Ardeleanu.
Astfel, pentru o nouă perioadă operaţională, unitatea continuă să fie condusă de un ofiţer român, o confirmare a rolului esenţial pe care România îl deţine în acest cadru multinaţional. Batalionul reprezintă forţa de manevră a EUFOR ALTHEA în Bosnia şi Herţegovina şi reuneşte militari din opt state: Austria, Italia, Macedonia de Nord, Albania, Republica Moldova, România, Turcia şi Ungaria.
Prezenţa acestor contingente subliniază caracterul divers şi cooperativ al misiunii, care funcţionează din decembrie 2004 sub mandatul ONU, potrivit Rezoluţiei 1575/2004, şi reuneşte astăzi personal militar din 24 de naţiuni, atât membre UE, cât şi parteneri non‑UE.
Schimbarea la comandă marchează nu doar o normală rotire a responsabilităţilor, ci şi un semnal de stabilitate pentru comunitatea locală şi pentru partenerii internaţionali. În alocuţiunea sa, general‑maiorul Barbu a evidenţiat „profesionalismul şi dedicarea personalului Batalionului Multinaţional, care continuă să susţină eforturile de pace şi reconstrucţie în Bosnia şi Herţegovina”. De asemenea, ambasadorul României a subliniat „importanţa prezenţei româneşti în menţinerea climatului de cooperare regională şi de sprijin pentru autorităţile locale”.
Câteva zile mai târziu, în inima Carpaţilor Meridionali, la Cincu, militarii Batalionului 49 Apărare CBRN „Argeş” au dat startul exerciţiului tactic „EAGLE TOXIC 25‑04”, desfăşurat în poligonul Centrului Naţional de Instruire Întrunită „Getica”. Alături de omologii lor francezi şi belgieni din cadrul NATO FLF Battle Group România, militarii din Piteşti au pus în practică scenarii complexe de răspuns la incidente şi atacuri de tip CBRN. Exerciţiul a vizat verificarea capabilităţilor operaţionale de detectare, diagnostic şi decontaminare, precum şi coordonarea între mijloacele terestre, aeriene şi suportul medical de urgenţă.
Conducerea unităţii a apreciat că obiectivele de instruire au fost atinse integral, iar modul în care s‑au adaptat militarii la schimbările bruște ale mediului operaţional a demonstrat nivelul ridicat de pregătire şi profesionalism. În plus, cooperarea cu partenerii din Franţa şi Belgia a consolidat interoperabilitatea şi a oferit ocazia de a împărtăşi bune practici, contribuind la dezvoltarea capacităţii de reacţie în faţa ameninţărilor CBRN la nivel NATO.
Prin aceste acţiuni, Armata Română reafirmă nu doar competenţa forţelor sale, ci şi angajamentul ferm pentru securitatea regională şi pentru parteneriatele strategice. În contextul provocărilor actuale, atât misiunile de menţinere a păcii în teatrele externe, cât şi exerciţiile complexe de apărare CBRN pe teritoriul naţional sunt elemente cheie ale politicii de apărare şi de securitate a României. Cu ofiţeri bine pregătiţi şi cu mijloace moderne, România continuă să fie un pilon de stabilitate şi cooperare în cadrul comunităţii euro‑atlantice.