Prima Pagina Apple Te lasa Orange fara internet in mod abuziv?

Te lasa Orange fara internet in mod abuziv?

Un articol din editia online a ziarulul Capital scris astazi starneste discutii controversate cu privire la Orange si la clauza prevazuta in contractele pentru furnizare de internet mobil care prevede ca operatorul isi rezerva dreptul de a restrictiona accesul anumitor utilizatori la serviciul de internet in cazul folosirii abuzive a acestuia. Articolul din ziarul Capital se refera strict la iPhone de parca iPhone-ul este singurul telefon care poate face trafic de mare viteza prin intermediul retelei 3G. Ziaristul de la Capital nominalizeaza folosirea iPhone-ului ca modem pentru PC sau folosirea serviciilor VOIP de la Skype de exemplu ori transferarea fisierelor de tip torrent ca principal motiv pentu suspendarea accesului la internet. Articolul continua cu o declaratie a lui Dorian Odiatiu, director de marketing la Orange Romania care explica ca acest tip de trafic in cazuri extreme poate duce la congestionarea unei retele si asa aproape sufocata uneori de traficul facut si de restul terminalelor mobile cu capabilitati 3G, fapt care, in situatii extreme, ar putea duce la restrictionarea accesului la internet, insa doar a utilizatorilor de iPhone? Eu cred ca NU! In primul rand banda fiecarui utilizator se aloca dinamic in functie de cat de solicitata este reteaua, in al doilea rand traficul pe terminalele mobile(indiferent care sunt acestea) este limitat la 3.6 mbps, in al treilea rand Orange are in oferta o gama larga de telefoane capabile sa faca aceleasi lucruri ca si iPhone-ul, asa ca de ce doar posesorii de iPhone ar fi deconectati? De ce nu si cei cu HTC, Toshiba, Samsung? Sincer sa fiu habar nu am, poate stie baiatul de la Capital.

Clauza contractuala care prevede restrictionarea accesului la internet in cazurile in care actiunile tale ar putea pune in pericol integritatea retelei exista in orice contract de furnizare de servicii internet. RDS, UPC, Clicknet, Vodafone, toate au asemenea clauze contractuale care mie cel putin mi se par normale pentru ca furnizorul serviciului trebuie sa isi apere reteaua avand in vedere ca probabil sunt sute de mii/milioane de oameni care folosesc acest serviciu. In articol se vorbeste despre faptul ca Orange poate controla sa verifice daca se fac abuzuri, foarte corect, are dreptul sa verifice daca se downloadeaza de pe torrente in prostie si poate restrictiona accesul celui care face asta pentru ca este ilegal sa downloadezi de pe torrente. Este adevarat deasemenea ca si in SUA au fost discutii legate de AT&T si faptul ca reteaua lor 3G nu face fata traficului facut de utilizatorii de iPhone insa nu am auzit scandaluri despre deconectari ci doar caderi ale retelei, prefera sa o lase sa moara toata pentru toti decat sa deconecteze cateva sute de mii abuziv.

In final, nu sunt fan Orange insa articolul acesta mi se pare targetat spre a distruge imaginea Orange pentru ca acele clauze se aplica la orice contract de internet mobil pentru orice telefon din ofera Orange, nu doar la iPhone.

 • …si toate astea pentru ca asa a vrut Apple: ca tethering-ul pe iPhone sa fie dependent de operator. Sunt foarte multe telefoane, nu neaparat SmartPhone-uri care in momentul in care le conectezi la calculator iti ofera automat optiunea de navigare folosind abonamentul de date activ pe SIM-ul din telefonul respectiv. Nu mai zic de cele cu Windows Mobile, care toate au optiunea asta activata by default…

  Dar nu, pe iPhone e ilegal sa faci asta pentru simplu motiv ca asa au vrut Apple si AT&T…

 • Da, dar asta e diferit de peoblema deconectarii. Deconectarea se face chiar si atunci cand ai optiunea tethering activata de la Orange, asta desigur daca ne luam dupa cei de la Capital. AT&T stia ca clientii sai fac tethering de pe iPhone fosindu-se de jailbreak si asta le afecta reteaua asa ca s-au gandit sa bage optiunea tethering dar numai cu un abonament special ca sa mai scoata ceva bani si uite asa toti operatorii si mai ales Apple, scot bani buni din asta.
  Parerea mea e ca a avut vreunul de la Capital vreo pepblema cu Orange si articolul asta e de defaimare si repet nu sunt fan Orange.

 • Da, asa e….poate fi reclama negativa platita, poate fi un articol impotriva Orange sau chiar anti-iPhone. Dar nu asta e important.

  Daca Orange chiar se preteaza la deconectarea celor care fac tethering “ilegal”, atunci e chiar aiurea. Nu sunt nici eu fan Orange, ba chiar am abonament VF care anul asta implineste 7 ani. Pe VF de exemplu ai doua modalitati prin care poti accesa internetul: VF Live si Mobile internet. Prima parca numai cu portul 80 deschis, un fel de proxy…nu merge bine pe telefoanele moderne; a doua cu acces nelimitat, in limita conditiilor stipulate de abonamentul ales. Si mi se pare corect ca acel numar de MB sa ii folosesc asa cum cred eu de cuviinta, atata vreme cat platesc pentru ei. Oricum la viteza 3G daca faci tethering si nu esti atent la trafic, il consumi fara sa iti dai seama, si dupa aia navighezi pana la sfarsitul lunii cu 128 kbps…deci nuvad cum ai putea incarca reteaua nejustificat, atata vreme cat te incadrezi in conditiile impuse de abonament….

 • Si mie mi s-ar parea corect ca traficul neconsumat din abonamentul meu sa se reporteze pe luna urmatoare dar nu se intampla lucrul acesta. Ai dreptate in ceea ce priveste traficul, insa pana consumi tu acei GB/MB inclusi in abonament le “suprasoliciti” reteaua si in timpul asta te pot deconecta, dupa ce termini traficul nu-si mai bate nimeni capul cu tine.
  Orange momentan e lider de piata si isi permite sa faca ce vrea, mai ales cu recentele vanzari la iPhone care le-au adus o gramada de bani isi bat joc de clienti cum vor ei pentru ca au de unde culege altii. Asa e in romania cu firmele mari, fac ce vor pentru ca nu exista o autoritate competenta sa le dea peste nas cand trebuie.
  Nu sunt de acord cu articolo si dar ma bucur ca le mai da cineva cate o palma din cand in cand.