Apple ar putea cumpara producatorul de procesoare ARM

ARM este cel mai mare producator de procesoare pentru terminale mobile din lume, se spune ca ar exista mai multe procesoare ARM la ora actuala in lume decat exista procesoare Intel, o afirmatie foarte puternica avand in vedere ca Intel este la randul sau cel mai mare producator de procesoare pentru desktop/laptop/notebooks din lume.

Zvonurile mai spun ca Apple ar fi in discutii pentru achizitionarea companiei ARM si asta ar fi un pas foarte important facut de Apple spre controlarea unei bune parte a pietei terminalelor mobile. Apple foloseste procesoare ARM in toate terminalele sale mobile, inclusiv in noul procesor A4 de 1Ghz, insa la fel fac si ceilalti producatori de telefoane mobile : Nokia, Samsung, Sony Ericsson, BlackBerry, Motorola, HTC. O achizitie facuta de Apple i-ar pune la picioare toti marii producatori de terminale mobile, o pozitie de putere si monopol care nu stiu daca ar trebui sa ajunga pe mana unei companii precum Apple.

Pe de alta parte achizitionarea ARM ar da posibilitatea celor de la Apple sa dezvolte tehnologii specifice pentru produsele sale ceea ce in final ar duce la performante drastic imbunatatite pentru iDevices probabil in detrimentul celorlalte terminale mobile.

Se spune totodata ca ARM ar valora aproximativ 8 miliarde $ iar Apple ar avea in conturi in momentul de fata aproximativ 40 miliarde $ cash disponibili pentru achizitii, deci Apple ar putea practic sa faca ce vrea, ramane de vazut cum ne va afecta decizia lor.