Cat costa fabricarea unui iPhone 4

13

iPhone 4, modelul de 16GB, este comercializat in lume la preturi cuprinse intre 599 – 773$ insa in realitate costurile fabricarii unui astfel de terminal se ridica la suma de 187.51$ per unitate deci de 3 ori mai putin decat cel mai mic pret la care il puteti gasi pe piata. De-a lungul anilor costurile de fabricare a unui iPhone s-au situati in jurul sumei de 180$ iar iPhone 4 nu este o exceptie de la regula.

Acest pret mic se explica prin faptul ca Apple cumpara componentele pentru terminal in cantitati industriale si astfel obtine preturi foarte bune pentru fiecare componenta in parte. Iata cat plateste Apple pentru unele componente din iPhone 4 :

  • ecranul LCD cu tehnologia Retina Display este cea mai scumpa componenta – 28.50$;
  • a doua componenta ca valoare este chipul A4 care scoate din buzunarul celor de la Apple 10.75$;
  • giroscopul 2.60$;
  • accelerometrul 0.65$.

Desigur ca pe langa cheltuielile cu achizitia componentelor trebuie sa le adaugam si pe cele cu marketing-ul, asamblarea, distributia si poate cel mai important lucru, investitia in software development. Ideea principala este ca iPhone 4 este produs la un pret de 3 ori mai rezonabil decat cel pentru care este vandut in SUA pentru ca preturile in Europa sunt mult mai mari.