Apple, stocurile si iPhone 4 in Romania

Subiectul stocurilor pentru iPad/iPhone 4 este in discutie de mai bine de o luna, cand iPhone 4 a fost oficial lansat in 5 tari de pe glob, iar Apple a vandut toate terminalele pregatite pentru lansare in doar 2 zile.  Apple are de cateva luni probleme cu fabricare iPad si cu greu reuseste acum sa aduca tabletele pe rafturile tuturor magazinelor/resellerilor sai. Cu iPhone 4 situatia e si mai rea deoarece lansarea de vineri a adus si mai multa frustrare in randul doritorilor de iPhone 4, deoarece termenul de livrare pentru comenzile facute online era de minim 3 saptamani, iar o buna parte dintre cei care au stat la coada la Apple Stores au ramas cu buza umflata pentru ca terminalele s-au vandut in totalitate la doar cateva ore de la lansare. Apple da vina pe furnizorii de componente care nu reusesc sa produca destule, altii dau vina pe Apple ca ar regiza intreaga “criza” pentru a-si spori vanzarile. Adevarul e undeva la mijloc, iar parerea mea e ca Apple pur si simplu nu poate produce indeajuns de multe terminale pentru a acoperi cererea, nu cred ca e nici o strategie de marketing la mijloc, ci pur si simplu compania este depasita de situatie.

Apple a intins la maxim termenul pentru lansarea iPhone 4 in luna iulie datorita problemelor cu stocul si parerea mea este ca lansarea din august-septembrie va fi defapt o lansare la sfarsitul lunii septembrie, pentru ca pietele principale trebuie sa aiba terminale disponibile. Romania si restul tarilor din valul 3 nu fac parte din pietele principale, la noi nu se vand la fel de multe terminale ca in Franta/Marea Britanie sau Italia(unde oricum nu sunt teriminale disponibile in magazine), asa ca eu presupun ca Orange va aduce iPhone 4 abia in septembrie, cel mai probabil pe la sfarsitul lunii.

Pentru ca stocurile iPhone 4 sunt atat de mici, unii operatori au ales sa vanda terminalele doar abonatilor, iar avand in vedere ca in Romania nu exista Apple Store atunci ma astept ca Orange sa adopte exact aceeasi strategie. Deci cand iPhone 4 va fi disponibil in Romania sa va pregatiti pentru anuntul ca terminalul va fi disponibil doar abonatilor Orange(si doar codat), 3 Italia a inscriptionat cutiile iPhone 4 cu acest mesaj.