Prima Pagina Apple Multitasking nativ sau multitasking din iOS 4?

Multitasking nativ sau multitasking din iOS 4?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=m2pyfERqMjE[/youtube]

O intrebare care pe multi ii lasa pe ganduri, mai ales pentru ca Apple nu a facut ceea ce trebuia defapt sa faca, adica sa implementeze un sistem de multitasking “ca la carte” ci a implementat un sistem propriu, mai bun din punctul lor de vedere. Multitasking-ul nativ este defapt posibilitatea de a deschide in background oricate aplicatii vreti, aplicatia ramanand 100% deschisa cand iesiti din ea, pe cand multitasking-ul din iOS 4 este o combinatie de API-uri care permit pastrarea a 25% din aplicatie deschisa in background, restul fiind suspendat pentru a salva din resurse.

Privind din afara multitasking-ul nativ este cea mai buna solutie pentru ca functioneaza cu orice aplicatie, spre deosebire de cel din iOS 4 care functioneaza doar cu aplicatiile care au aceasta functie implementata. Privind putin mai in detaliu problema, multitasking-ul nativ este implementat cu ajutorul unor patch-uri si aplicatii care ingreuneaza sistemul, consuma destule resurse si scad autonomia bateriei. Multitasking-ul din iOS 4 e special facut pentru a consuma mult mai putine resurse, mult mai putin din baterie iar cu ajutorul fast app switching solutia devine una mult mai buna decat multitasking-ul nativ.

Daca e sa vorbim de performanta atunci multitasking-ul indiferent de forma sa ar trebui sa fie incercat doar pe iPhone 3GS si iPhone 4 deoarece sunt singurele terminale capabile sa faca fata unei asemenea “provocari”. iPhone 2G/3G nu au suficienta memorie RAM pentru a sustine folosirea multitasking-ului si indiferent cate patch-uri/solutii de eliberare a RAM-ului veti folosi totusi nu veti ajunge sa avetia ceeasi performanta ca un iPhone 3GS/4 cu dublu/triplu cantitatii de RAM.

Eu unul prefer multitasking-ul din iOS 4 pentru ca daca este implementat corect functioneaza la fel de bine ca si cel nativ, doar ca necesita mult mult mai putina bataie de cap si e disponibil fara jailbreak. Eu prefer sa ma lipsesc de mobilesubstrate deoarece acesta e cel mai mare consumator de resurse pentru ca ruleaza constant in background. Backgrounder a mai cauzat probleme cu alte aplicatii, plus ca are constant nevoie de update-uri pentru a fi compatibil cu noile versiuni ale iOS.

In concluzie eu aleg multitasking-ul din iOS 4 oricand pentru simplicitate, usurinta in folosire si faptul ca e disponibil inca de la instalare.

Voi ce alegeti?

 • Der Pirate

  Backgrounder bineinteles.

 • REDman

  iPhone 3G cu Multitasking Apple (fast app switch) si sunt destul de multumit de consumul de resurse/performanta. evit cat pot de mult folosirea mobile substrate.

 • catanzaro27

  Multitasking nativ. Dar vezi zao ca daca ai nevoie de unlock nu te poti lipsi de mobilesubstrate din pacate.

 • glm

  backgrounder works for me

 • Alex

  Multitasking nativ
  Si eu evit pe cat posibil instalarea oricaror aplicatii din Cydia care imi pot scurta viata bateriei

  p.s
  Zaone frumoasa noua interfata pentru mobile

 • Brilliantul

  Din cate stiu eu backgroundingul nativ este cel din iOS 4… Ori folosesti Backgrounder ori folosesti multitaskingul din iOS (nativ)…

  Note that the "Native" method is recommended for apps that have built-in support for backgrounding (iOS 4 multitasking or otherwise), as it generally requires fewer resources than the "Backgrounder" method.

 • Multitasking "nativ" ca fiind cel norma, mi s-a parut mai clara delimitarea asta decat multitasking din iOS 4 aka nativ si multitasking cu backgrounder.

 • Nelutu

  Pai da, dar… in titlul postului…

  "Multitasking nativ sau multitasking din iOS 4?"

  Multitasking nativ = cel din iOS 4 de la Apple

  Multitasking din iOS 4 = cel din iOS 4 de la Apple

  eu asta nu am inteles…

  Care e diferenta dintre multitaskingul nativ si multitaskingul din iOS 4 ?

  Acu sorry ca te pistonez, dar chiar sunt in ceata un pic…

  Bafta.

 • Am spus multitasking nativ celui facut cu backgrounder, cel normal care tine aplicatiile deschise in background vs versiunea din iOS care functioneaza pe baza de API-uri si nu tine aplicatiile in totalitate deschise in background.

 • Nelutu

  Ok, eu am vazut acest video de la ih8sn0w in care arata multitaskingul nativ ca fiind cel din iOS 4 si de aia m-am incurcat.

 • litchi

  Asta din fabrica e ok, o singura modificare sa faca la el cand apare 4.1, sa pot sa inchid aplicatia cand ies din ea, nu sa mi-o bage direct in background, deci sa decid eu ce aplicatie sa imi intre in background. Iar daca downloadez ceva sa se donwnloadeze si daca il pun in background nu sa se opreasca. Daca ar face schimbarile astea ar fi super OK !

 • Eu as zice asa : o optiune pentru inchiderea tuturor aplicatiilor deodata si modificarea multitasking-ului astfel incat aplicatiile care nu sunt compatibile cu el sa fie inchise cand iesi din ele.

 • Jder

  Inca nam bagat ios4 din cauza activarii, insa din cate am citit, multitaskingul celor de la apple pare bine gandit 🙂 totusi vorbim de terminal mobil, ce are energia limitata plus bateria ce in timp se strica:) un multitasking ce ar pastra 100% aplicatiile deschise ar consuma aiurea resurse. Pe zi ce trece incep sa cred ca cei ce injura apple din diverse motive nau habar de anumite detalii tehnice ceea ce aduc si anumite limitari. Cand o baga apple un reactor nuclear pe post de baterie, nu se vor mai limita.. Pana atunci sa ne bucuram de niste telefoane bine gandite. sa bagi in 130 de grame de piese un echivalent al pentiumului 2 sau 3 si sa-l faci sa functioneze si minim 2 ore la capacitate maxima.. E ceva.. Eu abia astept sa vad peste 2 ani ce vor scoate baietii, dpdv hardware.

 • Gagauza

  Ios 4 multitasking…

 • DPiPad

  Apple multitasking rules…

 • Liviu Souca

  ce intelegi prin multitasking-ul din iOS 4 pentru ca daca este implementat corect"

  zaone.

  merci

  liviu

 • Adica daca developerii implementeaza API-urile puse la dispozitie de Apple. Toate dintre ele nu doar unele.