Prima Pagina Apple Terminalele Android afecteaza cresterea cotei de piata a iPhone

Terminalele Android afecteaza cresterea cotei de piata a iPhone

In ultimii ani Apple a inregistrat o crestere extraordinar de mare pe piata smartphone-urilor reusind sa castige 17% din piata mondiala a smartphone-urilor. In Q2 al anului 2008 Apple avea 2% din totalul vanzarilor de smartphone-uril la nivel global si in doar 1 an de zile a reusit sa ajunga la 17%, insa pe parcursul anului 2010 nu a reusit decat sa se mentina pe aceasta pozitie. Pentru aceasta stagnare ar fi de vina terminalele Android care au devenit din ce in ce mai atractive pentru clienti si aici vorbim in principal despre Samsung Galaxy S si terminalele produse de HTC.

Apple benefited from strong operator subsidies and co-marketing, enabling its global share to reach 17% during the quarter,” Strategy Analytics said in a release.  “However, Apple’s marketshare gains slowed considerably last year due to tougher competition from Android players such as Samsung, Motorola and HTC,” they added, confirming iPhone’s feeling the Android army heat.

In Q4 al anului trecut s-au vandut peste 94 de milioane de smartphne-uri, 16.1 dintre ele apartinand companiei Apple care a reusit sa dubleze vanzarile fata de aceeasi perioada a anului 2009. Desi Apple are parte de ajutor din partea operatorilor de telefonie mobila care ofera terminale iPhone la preturi subventionate, analistii americani sustin ca invazia de terminale Android va “calma” cresterea inregistrata de Apple in ultimii ani.

Este adevarat ca Apple are in fata un an greu atat pe segmentul smartphone-urilor cat si pe segmentul tabletelor unde numerosi producatori au anuntat/prezentat produse noi ce urmeaza sa fie disponibile pe piata in viitorul apropiat. Chiar si in aceste conditi Apple are un AppStore in spate si o echipa de marketing foarte buna care pana acum a reusit sa propulseze Apple in topul celor mai bune companii din lume, Sa nu uitam si de “asul” din maneca, Steve Jobs, care probabil va reveni anul acesta si va lansa un produs nou, fie iPad 2 fie iPhone 5 care probabil va dobora noi recorduri in materie de vanzari.

 • mitza

  era de asteptat…si acest lucru va continua daca apple se incapataneaza sa tina iOS doar pentru produsele sale.Daca vor sa creasca apple ar trebui sa isi licentieze softul si la alti producatori de telefoane. Asta ar insemna cu siguranta o scadere semnificativa la preturile produselor lor si nu consider ca poate fi afectata calitatea softului daca sunt impuse anumite cerinte hardware pentru a fi licentiat( microsoft a facut asta cu windows phone 7 si peste 90% din utilizatori sunt multumiti de OS,chiar daca e la inceput). Mie teama insa ca Apple fac din nou aceeasi greseala ce au facut-o cu microsoft pe piata desktop. Pana la urma e interesul clientului de a avea preturi mai mici

 • NB2010

  Nu o sa se intample asta niciodata, vorbesti prostii. Vezi succesul osx si al macurilor.

 • Mihai_rt

  Este o chestiune de timp pana când android Market va fi cu adevărat un concurent pentru app store si atunci Apple va începe sa piardă teren

 • mitza

  @nb2010 ce succes? 5% din piata OS desktop ti se pare laudabil? Microsoft are aproape 90%

 • luck skywalker

  microsoft are succes ca poti instala tot felu de aplicatii si jocuri
  din cauza asta are suces si iphone

 • Tigris Regalis

  @Mitza: Dream on! Apple este un producător hardware, de acolo obține profitul! Ultima oară când și-a licențiat sistemul de operare către terți, era să intre în faliment, noroc cu revenirea lui Jobs, care a oprit astfel de practici sinucigașe.

  Nu cred că vor repeta greșeala și nici că vor deveni noul Microsoft, care produce mult și prost.