iOS – o platforma inchisa fara viitor, CEO-ul Netgear il critica pe Steve Jobs

Despre Netgear probabil ati auzit daca ati cautat un router sau vreun alt echipament pentru retele, iar despre presedintele sau probabil nici nu v-a interesat sa auziti. Ei bine, iata ca acesta se face cunoscut lumii intregi printr-un atac la adresa companiei Apple si a lui Steve Jobs. CEO-ul Netgear sustine iOS-ul celor de la Apple nu are un viitor prea stralucit in fata Android deoarece vorbim despre o platforma inchisa – iOS – si o platforma deschisa – Android –  care atrage din ce in ce mai multi producatori. CEO-ul Netgear compara iOS si Android cu Mac si Windows spunand ca platformele deschise au avut si vor avea intotdeauna mult mai mult succes decat cele inchise, si desigur ca are dreptate.

“Ultimately a closed system just can’t go that far,” Lo said. “If they continue to close it and let Android continue to creep up then it’s pretty difficult as I see it.” Citing several examples, such as the Betamax vs. VHS video format war and Mac vs. Windows, Lo argued that open platforms have repeatedly won out over closed ecosystems. “Eventually they’ve got to find a way to open up iTunes without giving too much away on their revenue generation model,” said the CEO.

Apple nu va castiga niciodata “razboiul” impotriva Windows cu Mac OS X si din pacate iOS va fi peste cativa ani in exact aceeasi situatie in care este Mac OS X acum, destinat doar entuziastilor care au indeajuns de multi bani pentru a plati pe produse. Apple nu va oferi nimanui posibilitatea de a face produse cu iOS sau Mac OS X, insa daca ar face-o ar depasi probabil asteptarile tuturor, chiar ale ale actionarilor.

CEO-ul Netgear il critica si pe Steve Jobs pentru modul in care acesta administreaza continutul din iTunes. Dar asta nu e tot, va mai amintiti de “razboiul” dintre Apple si Adobe pe tema flash? Patrick Lo, presedintele Netgear, sustine ca totul a fost facut doar din orgoliu si din dorinta lui Steve Jobs de a elimina flash-ul. In caz ca nu stiati, flash-ul a aparut dupa QuickTime si a “furat” toata piata celor de la Apple la scurt timp dupa aparitie.

In final, consider ca Apple nu va merge prea departe cu aceasta platforma inchisa pentru ca un singur producator nu poate tine piept invaziei de produse cu sistem de operare Android. A se vedea stadiul in care se afla Windows vs Mac OS X in momentul de fata.