TRIM support in noul Mac OS X Lion

Noul Mac OS X Lion va avea implementata o functie foarte importanta pentru posesorii de SSD-uri, functia se numeste TRIM si va avea un impact foarte mare saupra duratei de viata a SSD-ului vostru. Este arhicunoscut faptul ca SSD-urile au o durata de viata mai scurta decat hard disk-urile normale, insa folosind anumite “artificii” software durata de viata a SSD-urilor poate fi prelungita. Noua functie TRIM implementata de Apple in Mac OS X Lion transmite SSD-ului vostru care bucati ale memoriei nu mai sunt folosite, sistemul de operare eliberandu-le automat pentru a nu tine hard-ul constant in functiune.

Aceasta noua functie este compatibila numai cu SSD-urile vandute de catre Apple deci nu functioneaza cu alte modele, insa pana la lansarea Mac OS X Lion va putea fi folosita doar de developerii care au acces la aceasta versiune a Mac OS X.

8 COMENTARII

  1. In Mac OS X Lion: Preview nu exista support pentru TRIM.
    Am verificat si resverificat aceasta informatie, dar din pacate nimic nou.
    Probabil daca introduceau asa cum ziceai tu intr-un articol mai vechi, SSD din fabrica..atunci aveau toate motivele sa faca TRIM support.
    Nu cred, si repet, nu cred ca o sa bage, deoarece acest TRIM omoara SSD-urile curente “default” de la Hitachi.

  2. @Domnul Avocat: Conectează Mac-ul la un HDD extern; scrie Mac OS X Lion Install pe un disc sau pe o partiție a HDD-ului extern; fă boot de pe discul sau HDD-ul cu Lion Install și instalează OS-ul pe hard disk-ul extern; fă boot de pe Lion instalat pe HDD-ul extern, iar după ce ai terminat evaluarea lui, repornește Mac-ul de pe HDD-ul intern, care ar trebui să fie intact (dacă nu l-ai modificat cât timp rulai Lion). Voilá!

  3. @Tigris Regalis: tnx dude , insa imi lipseste un external HDD ! Oricum , sistemul are bug-uri , din cate am studiat VLC da crash cateodata , Dropbox nu merge ! Indicat e cum ai zis si tu ,instalat pe un external ! Tu ai Mac ? Ai instalat Lion ? [ sorry ptr offtopic :d]

  4. @Domnul Avocat: Încearcă atunci cu un stick USB de cel puțin 8GB (preferabil mai mare, dacă vrei să mai instalezi și aplicații), însă se va mișca mai greoi decât de pe un HDD.

    Am MacBook Pro și Mini Server, dar încă nu am instalat Lion, îmi închipui că o versiune așa timpurie de beta are destule lipsuri și probleme pentru a fi utilizată cu plăcere în treburile zilnice. Mai am puțintică răbdare.

  5. @Tigris Regalis: Mac Lion va veni sub forma unui upgrade just like SL , deci eu degeaba il pun pe stick /hdd extern …..cand el vine sub forma de update ! Oricum mai bine ma resemnez asupra noului beta upgrade !

  6. @Domnul Avocat: Dacă e disponibilă doar versiunea de upgrade, este într-adevăr mai mult de muncă – îți trebuie disc / partiție bootable cu Leopard Install, apoi disc / partiție de pe care să instalezi SL peste Leopard, apoi disc / partiție cu Lion Install – dar nu văd de ce n-ar merge, la final vei avea un HDD / stick cu Lion beta de pe care să boot-ezi.

    Dar fiind beta, probabil nu vei sta mai mult de 1/2 oră pe el (decât dacă ești dev care să faci teste mai intensive ale aplicației tale), deci nu știu dacă merită 3-4 ore de preparări de Install-uri și de instalări pentru max. 1/2 de experimentări din curiozitate.

    Dacă totuși o faci, dă-ne de știre cum se “simte”. 🙂