Web app-urile au probleme de performanta in iOS 4.3

Unii web developeri au raportat cateva probleme legate de iOS 4.3 si modul in care Safari functioneaza cu anumite web app-uri. Web app-urile sunt aplicatii special facute de posesorii anumitor site-uri care permite utilizatorilor de telefoane mobile sa interactioneze mult mai usor cu site-ul. Gmail are asa ceva, YouTube are asa ceva, multe alte site-ur au si foarte multe persoane folosesc acest gen de aplicatii web. Din pacate pentru posesorii de iDevices, Apple pare a fi implementat niste modificari in iOS 4.3 care reduc performanta aplicatiilor web. Mai exact, aplicatiile web adaugate in homescreen se deschid de 2 ori mai greu decat aplicatiile web normale deschise din Safari.

If a web app is run from the iOS 4.3 home screen – in other words, if it is saved to the screen alongside local apps downloaded from the Apple App Store – it runs roughly two to two and a half times slower than it does in the browser, according to various tests. It appears that whereas Apple has updated the iOS 4.3 Safari browser with its high-speed Nitro JavaScript engine, Nitro is not used when web apps are launched from the home screen.

“Essentially, there are two different JavaScript engines,” says Alex Kessinger, a mobile application developer and blogger who has focused on building web-standards-based apps for the iPhone. “They’re not using the new JavaScript engine with applications that launch from the home screen.”

In imaginile de mai sus avem un exemplu cu benchmark Sunspider rulat in Safari in partea stanga si deschis ca web app din homescreen in partea dreapta. Cel deschis din Safari s-a incercat in 4000 ms in timp ce in partea dreapta cel deschis din homescreen a avut nevoie de 10000 ms pentru a se incarca. Deci daca adaugati o aplicatie web in homescreen exista sansa ca ea sa se deschida cu de pana la 2.5 ori mai greu decat daca ati accesa-o din Safari. Unii spun ca Apple ar incerca sa ii “oblige” pe web developeri sa introduca aplicatii in AppStore acolo unde Apple ia o parte din profitul inregistrat de developeri din vanzari. Indiferent ce ar incerca Apple sa faca, e destul de clar ca aplicatiile web rulate din homescreen pe iOS 4.3 se vor deschide mai greu.