Apple ocupa locul 4 in topul producatorilor de PC-uri

Apple, compania producatoare de calculatoare, iPod-uri si software pana in 2007 castiga acum cea mai mare parte din bani din vanzarile de iDevice-uri. Totusi Apple este in continuare un jucator puternic pe piata PC-urilor, compania avand o cota de piata de 9.5%, ocupand locul 4 in topul celor mai mari producatori de PC-uri. Compania acazut pe locul 4 din cauza vanzarilor slabe inregistrate de tableta iPad care este considerata de analisti a fi un PC, mai exact o PC-tablet.

Pe langa Mac-uri tableta iPad este luata in considerare in toate topurile unde se discuta despre producatori de PC-uri si ajuta compania Apple sa mentina o pozitie dominanta in industrie. Apple a reusit sa vanda doar 6.4 milioane de tablete iPad in primele 3 luni ale acestui an, cifra combinata cu 2 milioane de Mac-uri vandute in aceeasi perioada o plaseaza pe Apple pe locul 4 in topul vanzatorilor de PC-uri. Apple a inregistrat o crestere de 188$ fata de aceeasi perioada a anului trecut insa per total a inregistrat o scadere de 31% fata de sfertul fiscal precedent.

Apple vinde de 3 ori mai multe tablete iPad decat Mac-uri ceea ce spune multe despre baza de clienti a companiei.

Apple continued with its strategy to dominate the pad market, with the iPad or iPad 2 available in 59 markets by the end of Q1. A combination of strong Q4 sales and the announcement of the iPad 2’s launch across major markets at the end of March contributed to Apple’s iPad shipments being down 31% sequentially. The full impact of the iPad 2 launch will not register until subsequent quarters, as Apple gets the product into the hands of consumers. While pad sales continued to lift Apple’s results, PC vendors with a focus on the consumer netbook and notebook market, such as Acer and Asus, did not fare so well.

17 COMENTARII

  1. @edy: Iar din comentariile tale răzbate cu putere faptul că habar n-ai de Mac. “Pay more for the same thing”? “Same”?!? Tz-tz-tz …

  2. Si ce poti face cu un mac? iphone este intradevar bun, parca ar merita diferenta de pret, dar un mac de ce ar merita, aaa arata bine, da nu ai bsod-uri… worng ai si pe mac, nu prea sunt jocuri, iar jocuri bune sunt si mai putine, nu este ceva destinat oricarui tip de user cum este un notebook obisnuit care ruleaza windows….

    nu se justifica diferenta de pret doar prin cum este desenat.

  3. @Mihai Chirita: Rulează mai rapid, mai fluent, fără blocaje și prăbușiri, pornește și se închide imediat, n-ai stres cu viruși, malware, defragmentări, optimizări și reparații de registru, update-uri săptămânale sau reinstalări de OS, este mai intuitiv, are soft avansat de editat filme, făcut muzică, convertit și editat poze, PDF din orice aplicație, creat volume virtuale și rip de discuri, deschide cam orice tip de fișiere (incl. MS Office), are incluse opțiuni pentru servere de tot felul, etc. (practic nu mai dai bani pe soft specializat precum sub Windows, decât dacă ai nevoie de soft avansat pentru lucru profesionist). Încearcă și-ai să vezi!

  4. @Mihai Chirita: … Cât despre jocuri, sunt destule, ia dă o raită pe App Store, pe Steam sau pe site-ul oricărui producător serios de jocuri!

    Și chiar este destinat oricărui tip de user, este mult mai uÈ™or de folosit È™i chiar de administrat decât Windoze – diferenÈ›a de preÈ› (între timp destul de mică la ultimele modele) este pe deplin justificată!

  5. @Tigris_Regalis
    Fiecare dintre noi are dreptul la o opinie. Opinia mea este ca pretul mare al unui Mac in comparatie cu cel al unui PC nu se justifica absolut deloc din moment ce ambele fac aceeasi chestie. Faptul ca se misca mai rapid, fara blocaje si prabusiri este opinia ta, asta nu inseamna ca trebuie luata ca atare. Partea cu virusi e clara, sunt extrem de multe PCs in comparatie cu Macs. Reinstalari de OS. Eu imi schimb windows-ul cam odata la 3 ani, cei care isi schimba windowsul extrem de des e problema lor, nu OS e problema, ci omul ;).
    Cat despre jocuri mai multe si de calitate mai buna sunt pt Windows decat pt Mac.
    Eu am atat iPhone cat si iPad. Cel mai folositor este iPhoneul, iPadul este un boredom killer. Am umblat si pe Mac si nu mi s-a parut a fi ceva aparte in comparatie cu PC.
    Sa fim seriosi acum, nu trebuie sa catalogom orice produs apple ca fiind bun pt ca e apple. Apple e superior lui Microsoft in unele domenii(smartphones,tablets), Microsoft e superior lui Apple in alte domenii(desktop computers).
    Sa zici chestii arogante precum Mac is not MS DOS, ca si cum windows nici nu se compara cu mac e comentariu tipic fanboy.
    Everything has pros and cons. Keep that in mind 😉

  6. @edy: Păi tocmai că nu “fac aceeaÈ™i chestie”, un Mac face mai mult È™i mai bine de la început, la PC mai investeÈ™ti timp, bani È™i nervi să cauÈ›i È™i să configurezi aplicaÈ›ii care să suplinească sau să corecteze lipsurile inerente.

    Cum se mișcă un Mac nu este doar opinia mea, ci experiența mea și a tuturor persoanelor care au trecut la Mac și nu vor să mai revină la PC (de ce oare?). Întreabă orice utilizator de Mac.

    ViruÈ™ii n-au legătură cu răspândirea sistemului de operare, ci cu slăbiciunile acestuia – la ce răspândire au iDevices, cum altfel se explică faptul că iOS nu este asaltat de viruÈ™i, troieni, viermi, etc.?

    Iar reinstalarea Windows-ului este soluÈ›ia de “depanare” standard pe care o recomandă chiar È™i “servisiÈ™tii” profesioniÈ™ti atunci când nu dau de cap în prima oră de depanare multitudinii de probleme care afectează Windows sau dacă performanÈ›ele sistemului scad în timp. Dacă n-ai întâlnit încă “Windows decay”, înseamnă că nu prea ai de lucru la calculator.

    Avantajul Windows-ului nu a fost niciodată calitatea (LOL!), ci faptul că vine preinstalat pe PC-urile OEM și că este ușor de piratat. Niciun desktop PC nu bate un iMac sau Mac Pro în categoria lor, hai să fim serioși!

    Jocuri de calitate sunt destule È™i pentru Mac – ai căutat măcar să vezi sau citezi statistici de acum 10 ani?

    N-am zis că Mac este bun doar din cauză că este produs de Apple, ci datorită un avantaje concrete pe care le-am exemplificat. Iar comentariul cu MS-DOS nu-mi aparÈ›ine, deÈ™i este corect în esență – multe probleme ale PC-ului se datorează “moÈ™tenirii” MS-DOS, un sistem de operare slab È™i cu multe probleme, erori de concepÈ›ie, de funcÈ›ionare È™i “găuri” care È™i-a lăsat amprenta È™i asupra Windows-ului din deceniile următoare, care avea la bază, respectiv încorpora “tehnologia” găunoasă din MS-DOS.

  7. @Tigris_Regalis
    Asta e opinia ta, eu am opinia mea. Statistica este de partea mea avand in vedere numarul utilizatorilor de PC si de MAC.

  8. @icetkk: Cum zici tu … deÈ™i DEX-ul nu mă contrazice. 🙂

    @edy: Cantitatea nu este niciodată egală cu calitatea – întotdeauna se vor vinde mai multe maÈ™ini mici de oraÈ™ decât limuzine de lux, vor locui mai mulÈ›i oameni la bloc decât în castele È™i vor fi mai mulÈ›i care cumpără mâncare cu E-uri decât produse Bio.

  9. @Tigris
    La prima vedere, nu te contrazice DEX-ul, dar totodata in DEX scrie, la definitai cuvantului “profesionist”, ca se refera la persoane (strict). Nu poti spune despre un lucru sau un animal ca este profesionist decat daca vrei sa fie o figura de stil, si anume personificare. 🙂

  10. @Tigris_Regalis
    Analogia ta nu mi se pare una corecta din moment ce atat Mac cat si PC fac acelasi lucru,la fel de bine, singura diferenta intre ele fiind pretul exagerat al Mac in comparatie cu PC.
    Intradevar pretul unui PC, conform analogiei tale, este precum al unei masini “mici de oras”, iar cel al unui Mac precum unei limuzine, dar in opinia mea nu este nici o diferenta de calitate.
    Discutia asta poate dura la infinit, Mac Vs. PC fiind un “razboi” vechi. Bottom line is both can do the same thing more or less better/faster.
    Fiecare cu opinia lui.