Prima Pagina Apple MacDefender infecteaza si exploateaza Mac OS X prin Safari

MacDefender infecteaza si exploateaza Mac OS X prin Safari

Desi numele sugereaza cu totul altceva, MacDefender este un virus care infecteaza si exploateaza Mac OS X daca este descarcat si rulat in sistemul de operare a celor de la Apple. Compania producatoare de software antivirus Intego a anuntat astazi ca un virus cu numele MacDefender umbla pe internet si poate foarte usor infecta orice Mac. Virusul este descarcat automat prin browserul Safari profitand de anumite setari nemodificate insa virusul trebuie rulat de catre utilizator pentru a avea efect.

When a user clicks a link after performing a search on a search engine such as Google, this takes them to a web site whose page contains JavaScript that automatically downloads a file,” Intego said. “In this case, the file downloaded is a compressed ZIP archive, which, if a specific option in a web browser is checked (Open ‘safe’ files after downloading in Safari, for example), will open.

Problema acestui virus sta in nume deoarece este identic precum cel al unui software pentru geocaching facut de o companie serioasa. Problema e ca utilizatorii ar putea confunda aceste 2 aplicatii si si-ar putea infecta Mac-urile fara isi dea seama. Partea buna e ca desi browserul se descarca in Mac si are un nume inselator, el totusi nu functioneaza pana cand aplicatia este rulata de utilizator. Aveti mare grija ce descarcati de pe internet si ce rulati pentru a nu va treziti cu Mac-uri infectat fara sa va dati seama ce s-a intamplat.

 • Cashix

  Virus e mult spus 🙂
  Au tot aparut “virusi” pentrj os x de-a lungul anilor dar de fapt sunt troieni sau ceva asemanator care nu ruleaza singur,ci utilizatorul trebuie sa il ruleze.

 • Termenul generic e virus, daca spun troian putini inteleg, daca spun virus isi da lumea seama despre ce e vorba.

 • jonny

  Nu mai folosim safari :))

 • Nu, puteti folosi Safari, aveti grija doar ce deschideti din Mac.

 • Robert

  Offtopic:Am o intrebare ,inainte MacBook-ulmeu se inchidea in 3 sec si acuma dupa ce ii dau shutdown mai stai vreo 15-20 de sec si tot incearca ceva la ca iphone CAND II DAI RESPRING

 • jonny

  Un antivirus care functioneaza pe Mac si chiar pe un iPhone ?

 • Pentru iPhone nu exista, pentru Mac nu ai nevoie, exista 1 sau 2 mi se pare.

 • jonny

  Pai sunt sigur ca se pot lua vitusi si pe iPhone nui asa?

 • Virusi nu exista pe MacOS X (iOS este o varianta de MacOS X). Acesta este un malware (te pacaleste ca sa il instalezi – trebuie sa bagi parola de root). Doar un user wingozar (se stie sintagma “next…next…next…”) care a pus mana pe un Mac din cauza iPhone-ului se poate speria la asa ceva. Antivirusii pe OS X exista pentru a stoarce fraierii de bani ca sa verifice tot virusii de windows.
  🙂 Penibila intrebarea cu virusi pe iOS

 • royce

  Iti dai seama ca acm e posibil sa scada vanzarile MacDefendurului,adica softwareul de geocaching,sau downloadurile(in caz ca e free)

 • Tigris Regalis

  @zaone: Termenul generic e “malware”, nu “virus” – virusul se reproduce și se răspândește singur (imposibil pe Mac OS X și celelalte sisteme de operare tip Unix), în timp ce troianul trebuie descărcat / copiat în sistem ca o aplicație obișnuită. Troianul MACDefender are chiar și un program de instalare, care solicită username-ul și parola administratorului – how lame is that?

 • Ia baga o explicatie in romana si pentru malware.

 • Tigris Regalis

  @zaone: “Software rău intenționat”! 😀

  http://ro.m.wikipedia.org/wiki/Software_rău_intenționat

 • Oh god… parca termenul “virus” acopera mai bine problema.

 • Tigris Regalis

  @zaone: Termenul de “virus” este utilizat eronat în acest context, deoarece virusul informatic are 2 caracteristici definitorii: (1) se autocopiază (la fel cum se înmulțește și virusul biologic, de la care și-a luat numele) și (2) rulează independent de intervenția utilizatorului. Troianul, în schimb, este exact opusul: (1) trebuie copiat “manual” de utilizator, fie prin copiere de pe un disc sau stick, fie prin descărcare de pe internet, și (2) trebuie pornit, tot “manual”, de utilizator, la fel ca o aplicație obișnuită (pentru că troianul este practic o aplicație, dar care nu face ceea ce zice că face, ci face rele, așa cum calul troian sugera că ar fi vorba de un dar, însă odată introdus – de bunăvoie – în cetate, s-a declanșat prăpădul).

  Deci mi se pare eronat a fi utilizat un termen pentru a descrie opusul său – termenii tehnici trebuie utilizați corect, “metaforele” generează confuzie și sunt contraproductive (de ex. uite numai câte comentarii a generat folosirea unui termen neadecvat pentru malware).

 • Multumim pentru clarificari. Caii troieni invadeaza Mac-ul. In alta ordine de idei, termenii astia tehnici trebuie utilizati si in ideea ca omul de rand sa inteleaga despre ce e vorba. Am mai discutat eu ieri cu cineva despre chestia asta. Malware, troian, sunt cuvinte necunoscute pentru multi insa virus descrie bine situatia. Intr-adevar nu e chiar corect dar macar da o idee despre ce e vorba. Scopul nu a fost de a face o descriere tehnologieca si complicata a problemei ci de a da de inteles ca exista o problema.

 • Aron

  Nu vad legatura cu Safari, acest program malicios se poate descarca prin orice browser dand click pe un link infectat.