Apple restrictioneaza posibilitatea de a schimba hard disk-ul pe noile iMac

Apple a lansat saptamana trecuta o noua linie iMac cu foarte multe imbunatatiri din punct de vedere hardware dar si cu unele modificari care se dovedesc a fi nu chiar atat de benefice pentru utilizatori. Se pare ca Apple a implementat un nou senzor de temperatura pentru iMac-urile sale care impiedica utilizatorii sa faca upgrade sau sa schimbe singuri hard disk-ul. Pentru a schimba un hard disk din noua versiune iMac trebuie sa schimbati si cablul de 7 pini special facut de Apple dar si firmware-ul special inclus in hard disk-urile fabricate de Apple. Fara aceste 2 componente esentiale iMac-ul va porni insa nu va trece de testele pentru verificarea hardware-ului.

For the main 3.5″ SATA hard drive bay in the new 2011 machines, Apple has altered the SATA power connector itself from a standard 4-pin power configuration to a 7-pin configuration. Hard drive temperature control is regulated by a combination of this cable and Apple proprietary firmware on the hard drive itself. From our testing, we’ve found that removing this drive from the system, or even from that bay itself, causes the machine’s hard drive fans to spin at maximum speed and replacing the drive with any non-Apple original drive will result in the iMac failing the Apple Hardware Test (AHT).

Desigur ca asta nu inseamna in mod neaparat ca utilizatorii nu isi vor mai putea schimba singuri hard disk-urile dar cine va dori sa o faca fara Apple va trebui sa plateasca mai multi bani pana acum si va trebui sa mearga la un service specializat. Apple are obiceiul de a implementa metode care blocheaza schimbarea hardware-ului produselor sale si cea mai recenta modificare are legatura cu iPhone 4 si suruburile noi. In concluzie, daca va luati un iMac nou aveti grija cu schimbarea hardware-ului.

9 COMENTARII

  1. @Dan B, sau vor doar sa isi pastreze un sistem care sa functioneze fara probleme, atat hardware cat si software. Nu pot sa zic ca mi se pare foarte normal, dar inteleg si punctul lor de vedere, altfel se trezeste vre`un “Gheorghe” sa isi bage nasul si sa faca cine stie ce modificari hardware si dupaia sa urle in gura mare ca Apple este o firma de caca.

  2. Avand in vedere ca in momentul im care ai dat banii produsul devine proprietatea ta, e foarte aiurea chestia asta. Te obliga sa cumperi hdd de la apple cu cel putin 30% mai multi bani decat acelasi hdd de la orice alt magazin.
    Tocmai ma gandeam la un mac, dar prea multe constrangeri si viitprul nu suna bine … Asa ca hackintosh toata ziua 🙂 ieftin si bun

  3. Foarte bine au făcut, utilizatorul obișnuit oricum nu-și schimbă componentele (iar cel care o face de regulă își construiește singur sistemul din piese, deci nu-și ia iMac), iar astfel Apple mai pune niște bețe-n roate hoților care fură calculatoare și care, găsind sistemul parolat, schimbă hard-disk-ul.

    Cine vrea Mac și posibilitatea de a schimba din componente, este mai bine sfătuit dacă-și ia Mac Pro!

  4. @Liviu Mica: Dacă vrei Mac ieftin, ia-ți Mac Mini în loc de iMac, așa nu ai nici problemele și bătăile de cap ca la un hackintosh și va arăta mult mai bine ca improvizația de hackintosh.

  5. tigris esti de o logica desavarsita… te doare mintea…
    on topic: lasa ca o sa scoata “baietii” jailbreak si pt mac sa poti schimba hdd-ul, ram-ul sau alte chestii…

  6. Senzorul e implementat de 2 ani de cand stiu eu(nu pe magistrala ca acum,ci pe tip de hdd agreeat de ei si modificat pt ei), nu de acum… Se poate face pacalii lejer 😉
    Probabil costurile de “personalizare” pt hdd-urile cu conector standard SATA si senzor de control pe PCB de pana acum s-au dovedit mai mari decat ce au implementat acum.