Autonomia bateriei terminalului iPhone – 14 metode prin care o poti imbunatati

Inca de la lansarea primului model de iPhone au existat discutii in legatura cu autonomia bateriei dispozitivului. In fiecare an Apple implementeaza functii noi si hardware pentru ele iar bateriile cresc in capacitate pentru a le sustine. Chiar si in aceste conditii autonomia bateriei nu este punctul forte al iPhone-urilor insa felul in care folositi terminalul influenteaza timpul efectiv de folosire. Mentinerea activa a anumitor functii sau folosirea anumitor aplicatii poate duce la cresterea sau reducerea autonomiei bateriei. In cele ce urmeaza voi incerca sa va explic anumite metode prin care puteti imbunatati autonomia bateriei terminalului vostru.

  1. Setati luminozitatea ecranului la o valoare mica. Ecranul este de departe cel mai mare consumator de energie al terminalului vostru iar setarea luminozitatii sale la o valoare mica va creste simtitor autonomia bateriei. iOS are o functie care controleaza automat luminozitatea in functie de mediul in care va aflati insa daca tineti activa aceasta functie veti consuma mai multa energie decat daca setati manual luminozitatea la o valoare scazuta.
  2. Inchideti conexiunea Wi-Fi. Daca nu va conectati la internet atunci e bine sa aveti Wi-Fi-ul inchis tot timpul deoarece terminalul vostru verifica in mod constant daca sunt retele disponibile prin preajma pentru a va conecta la internet.
  3. Inchideti 3G-ul. Conexiunea 3G necesita mult mai multa energie decat o conexiune EDGE sau GPRS deci daca nu aveti nevoie de internet e bine sa lasati 3G-ul inchis.
  4. Inchideti notificarile Push. Un alt mare consumator de energie sunt notificarile push deoarece dispozitivul vostru este conectat constant la serverele Apple pentru a verifica daca exista vreo notificare pentru aplicatiile voastre. Daca aveti internetul inchis dar notificarile deschise, terminalul va consuma la fel de multa energie incercand sa se conecteze la serverele Apple desi nu poate.
  5. Inchideti functia Bluetooth. Daca nu aveti un accesoriu compatibil cu tehnologia Bluetooth atunci este recomandabil sa inchideti aceasta functie deoarece terminalul va cauta constant dispozitive compatibile si va irosi in mod inutil autonomia.
  6. Inchideti functia GPS. Location Services sau functia GPS necesita multa energie pentru a functiona deoarece multe dintre aplicatiile pe care le folosim zilnic folosesc GPS-ul pentru a ne pozitiona pe harta. Este recomandabil sa inchideti functia GPS atunci cand nu o folositi.
  7. Inchideti aplicatiile deschise in background. Inceapand cu iOS 4 aplicatiile nu mai sunt inchise automat ci raman deschise in background pentru ca avem acum multitasking. Este recomandabil sa le inchideti manual din task switcher pentru ca veti elibera resurse ale telefonului dar veti imbunatati si autonomia bateriei.
  8. Dezactivati optiunea Push/Fetch pentru aplicatia Mail. Daca asteptati un email important atunci aceasta functie va este de foarte mare ajutor insa daca folositi aplicatia Mail doar ocazional atunci este bine sa inchideti functia Push/Fetch din Settings/Mail and Contacts.
  9. Nu folositi aplicatii cu grafica 3D. Chip-ul grafic si procesorul necesita foarte multa energie pentru a functiona si jocurile sau aplicatie cu grafica 3D vor solicita aceste componente. Terminalul se va incalzi si va consuma bateria mai repede decat 3G-ul sau functia GPS.
  10. Setati functia Auto Lock/Auto Blocare. Aceasta functie blocheaza automat terminalul nostru atunci cand nu il folosim si va recomand sa o setati intotdeauna la valoarea de 1 minut deoarece va micsora luminozitatea ecranului dupa cateva secunde si va bloca aparatul dupa 1 minut. Sporul de autonomie este semnificativ.
  11. Dezactivati EQ din aplicatia iPod. EQ sau egalizatorul digital al aplicatiei iPod ne permit sa adaugam cateva efecte pentru melodiile noastre insa afecteaza autonomia bateriei. Este recomandabil sa il tineti inchis chiar si cand ascultati muzica.
  12. Inchideti sunetele si vibratiile. Daca folositi foarte des tastatura dizpotiviului vostru atunci ar fi recomandabil sa inchideti sunetele pe care le auziti cand apasati o tasta. Desi poate vi se pare ca nu consuma mult insa veti vedea ca pe termen lung ajuta inchiderea lor. Chipul pentru vibratii din terminalul vostru consuma destula energie atunci vand va jucati sau cand primiti un mesaj ori telefon. Inchiderea lui va ajuta la imbunatatirea autonomiei bateriei.
  13. Folosirea iOS-ului nemodificat. Stiti cu totii ca modificarea sistemului de operare si instalarea de diverse tweak-uri are un impact enorm asupra autonomiei bateriei. Daca vreti autonomie buna tineti iOS-ul curat.
  14. Se recomanda si tinerea terminalului la o temperatura ambientala si inchiderea sa cand se incalzeste excesiv. Nu prea cred a ajuta dar puteti lua si acest sfat in considerare.

V-am explicat mai sus o multitudine de metode prin care puteti imbunatati autonomia dispozitivului vostru, stiu ca unele dintre ele presupun renuntarea la functii pe care le folositi in mod constant dar numai asa puteti creste autonomia bateriei. Ideal este sa jonglati cu functiile si sa le tineti active doar atunci cand le folositi si sigur veti fi multumiti de autonomia terminalului vostru. Sper ca iPhone 5 sa aiba o baterie mai puternica si sa nu mai fim nevoiti sa folosim doar anumite functii doar atunci cand avem nevoie de ele.