iCloud va functiona cu ajutorul Time Capsule care devine propriul nostru server web?

iCloud, serviciul de streaming online pe care Apple ar trebui sa il lanseze maine si care ar trebui sa inlocuiasca MobileMe, s-ar putea sa functioneze diferit fata de cum l-au prezentat zvonurile pana acum. Pentru cei care nu stiu inca, Time Capsule este un produs al Apple care face backup Mac-ului utilizatorilor folosind functia Time Machine din Mac OS X. Acel backup poate fi folosit mai tarziu de catre utilizator in cazul in care a pierdut fisiere sau vrea sa reinstaleze sistemul de operare. Acum cateva zile au aparut primele zvonuri care indicau faptul ca Apple va lansa o noua versiune a Time Capsule care va avea procesor A4/A5 insa atunci nimeni nu stia ce anume va face acest produs.

Ei bine cei de la Cult of mac au reusit sa afle si se pare ca Time Capsule va fi integrata in conceptul iCloud. Ideea suna cam asa: Time Capsule va salva automat absolut tot din Mac-ul nostru si se va transforma dintr-o solutie de backup intr-un server online. Home Folder se numeste conceptul celor de la Apple si presupune ca toate informatiile din Mac-ul nostru sa fie salvate in Time Capsule de unde vor putea fi accesate online de pe orice alt calculator sau iDevice. Practic Time Capsule devine propriul nostru server si de pe el putem face streaming fisierelor noastre atat pe un iDevice cat si pe un alt Mac iar asta se va intampla chiar si in conditiile in care Mac-ul de pe care au fost salvate fisierele este inchis.

According to the source, Apple has developed a system to make users’ Time Machine backups available through its new iCloud service.

This is the “Home Folder” access concept that we’ve detailed before (how it will be accessed using NFC iPhones and the role of the Mac App Store). All your files and data — pictures, videos, Word and Excel documents, and so on — will be available anytime, anywhere, on both Mac OS X and iOS devices.

The surprising thing is, iCloud won’t be fed through Apple’s massive new data center in North Carolina, as you might expect.

Instead, the system will be based on Time Capsule, Apple’s wireless router and hard drive backup that’s currently sold in 1TB and 2TB versions. As rumored, Time Capsule will be updated, becoming less of a local backup and more of a personal cloud server, like the newer souped-up NAS (Network Attached Storage) drives from companies like Iomega (we reviewed one here). The new Time Capsule is rumored to run on iOS and come with embedded A4 or A5 CPUs.

iDevice-urile si Mac-urile vor putea nu doar sa acceseze continutul ci sa si plaseze altul in Time Capsule deci practic in loc sa avem un cont online pe un server al Apple, am avea unui pe propriul nostru server, cu spatiu aproape nelimitat. Partea cea mai proasta a acestei idei sta in faptul ca Time Capsule trebuie sa fie permanent conectata la internet si permanent deschisa altfel nu putem accesa absolut nimic. Practic din informatiile prezentate reiese ideea ca iCloud ar fi nimic mai mult decat un intermediar intre iDevice/Mac-ul nostru si Time Capsule, adica interfata prin care se acceseaza fisierele si se incarca altele in loc. Mie mi se pare total ciudata ideea de a forta utilizatorii sa cumpere un produs de 299$ numai pentru a putea avea acces oricand la fisierele de pe Mac si a sta in conditiile in care Apple are un imens centru de date care asteapta sa intre in functiune.

Din punctul meu de vedere informatiile prezentate mai sus probabil ii fac si pe cei din Cupertino sa rada insa daca sunt adevarate atunci vom vedea un esec mai mare decat MobileMe. Eu unul cred ca iCloud va fi un MobileMe regandit cu mai multe functii si nu ceea ce v-am explicat mai sus.

30 COMENTARII

  1. E o combinatie de router plus HDD unde salvezi datele. Mie mi se pare o combinatie extraordinar de proasta. Obligi oamenii sa tina Time Capsule deschisa tot timpul si daca au o conexiune de internet slaba se pot …. in el serviciu. Cat streaming crezi ca poti face pe o conexiune care permite upload de 2/3 Mbits? Pana descarc 100 MB la 2/3 Mbits ma urc pe pereti/

  2. da dar te-ai gandit ca pe langa functia de backup , are incorporat router wireless de buna calitate(gen airport express numai ca avem mai multe porturi) , si poate fi folosit si ca hard disk extern.
    eu unul as fi interesat sa-mi achizitionez asa ceva si nu este 300$ , se poate gasi si mai ieftin.

  3. “Mie mi se pare total ciudata ideea de a forta utilizatorii sa cumpere un produs de 299$ numai pentru a putea avea acces oricand la fisierele de pe Mac si a sta in conditiile in care Apple are un imens centru de date care asteapta sa intre in functiune.”
    asta este citatul care l-am comentat.

  4. Da, mi se pare stupid un iCloud facut asa. Eu de exemplu daca as vrea sa am doar cativa GB de spatiu NU as alege Apple ci alta companie pentru NU vreau sa dau 300$ sau euro in Europa pe Time Capsule si dupa aia sa imi cumpar o linie dedicata pentru a avea upload de calitate si in plus sa tin Time Capsule conectata non stop la priza pentru a accesa orice. Sistemul asta e fix opusul cloud computing-ului facut de Dropbox, Amazon, sau Google.

  5. Chiar credeti ca Apple iroseste bani si timp pe ceva ce poti face cu orice hard (extern sau intern) si un VNC ?

    Mai usor cu zvonurile si mai multe stiri concrete …

  6. zaone,time capsule e intai si intai un router(vezi airport extreme) care contine in plus un HDD pentru backup de aceea nu se pune problema de acces-pana la urma,tu cand pleci de acasa,iti inchizi routerul?! Ai dreptate in ceea ce priveste preturile si nu cred ca o sa avem nevoie de un time capsule pentru icloud,ar fi prea multi bani investiti si ca sa atragi milioane de utilizatori fortand o achizitie de 300 eur,nici o sansa.Lumea prefera sa plateasca lunar,un abonament sau altceva dar nu cateva sute dintr-o data.

  7. Apple pune accept pe functia de backup nu pe functia de router, deci in principal este o solutie de backup.
    Back up a lifetime’s worth of memories with the Time Capsule, a wireless hard drive that works seamlessly with Time Machine in Mac OS X Leopard or Snow Leopard. It’s also a full-featured 802.11n Wi-Fi base station with simultaneous dual-band support. Choose from 1TB and 2TB models.1

  8. Nu sunt deloc de acord cu tine. Am timecapsule cu hdd de 1 TB si merge mult peste asteptari. Transferul intre laptop/pc si tc e cam de 11-15 mega / sec in lan. Am pus un ftp pe pc si fac transfer de la birou cu 7 mega/sec. Am varianta fiberlink de la rds… Pentru mine ar fi extraordinar de bun.

  9. Da, cu fiberlink faci, dar ia incearca de pe UPC sa faci un transfer sau poate de pe romtelecom sau alt ISP care nu are peering cu RDS. Aici e problema cea mai mare, Apple ar fi oferit banda mult mai buna pentru orice conexiune. Acum tu daca lucrezi doar pe RDS e normal sa fie ok pentru tine, eu unul nu vad un iCloud configurat asa si mai mult ca sigur nici Apple nu consider aceasta idee ca fiind optima, nu mai e cloud computing deja.

  10. am mai testat de pe vodafone 1,5 MB, de pe romtelecom 2,5 MB, de pe upc 2,5 MB, din state a luat cu 2MB… deci… pentru mine chiar merita.

  11. Zvonul pare-se că a prins o idee care circulă în prezent, și anume că Time Capsule va putea funcționa ca un cache pentru comunicarea dintre rețeaua locală și iCloud, însă a exagerat susținând că ăsta va fi tot conceptul iCloud. Nici eu nu cred că Apple se va baza pe rețelele locale.

    Accesarea fișierelor de pe Time Capsule sau de pe un HDD extern conectat prin USB la Time Capsule se poate face și în prezent de pe net, am folosit funcția de mai multe ori, funcționează ca un file server simplu. Deci nu ar fi nicio noutate aici.

    Time Capsule fiind un router, prin care te conectezi la net, normal că e pornit tot timpul, iar dacă vrei să-l închizi, îl scoți din priză (însă câți își închid vreodată router-ul?) și gata. HDD-ul incorporat are un mod de economie cu un spin down time, deci nu văd de ce l-aș opri vreodată manual.

    Pentru a accesa fișierele de pe Mac de la distanță, mai este și soluția Back To My Mac, oferită de MobileMe.

    Cât despre cei “câțiva GB” de stocare pentru care @zaone n-ar alege o soluție Apple, trebuie să fie o neînțelegere. Time Capsule oferă câteva sute de GB de spațiu de stocare, nu doar câțiva GB, ca Dropbox, Amazon sau Google, iar MobileMe deja are în versiunea de bază 20GB, deci Apple se situează practic într-o altă categorie decât sus-numiții.

    În concluzie, eu presupun că prin iCloud va fi extins serviciul MobileMe existent, dându-se posibilitatea de a stoca online și muzică, se va adăuga sync OTA și pentru apps, se va lucra la interfață și se va introduce, poate, posibilitatea de a folosi Time Capsule ca și cache pentru upload pe iCloud (să nu aștepți cu calculatorul deschis până se termină upload-ul). Iar pentru iDevices se va introduce posibilitatea de a face sync automat cu tot conținutul de pe iDevice, poate și un nou abonament de bază pentru iCloud, cu capacitate de stocare mai limitată și oferit gratuit (un an?) pentru posesorii ultimei generații de iDevice. Părerea mea.

  12. Eu sunt de parere ca asta e un fel de Back to my Mac de pe iPhone/iPad,dar este doar un feature al lui iCloud/MobileMe. Eu cred ca va fi ceva all in one,faza cu time capsule + clould space + streaming + ce ofera acum mobileMe.
    Nici nu vreau mult 🙂

  13. Printre tot felul de bălării de zvonuri, au apărut în sfârșit și cele care sunt de luat mai în serios – John Gruber / Daring Fireball sugerează că iCloud va înlocui nu atât serviciile MobileMe, cât partea de sincronizare din iTunes, astfel încât dispozitivele iPhone, iPad și iPod se vor sincroniza pe mai departe cu iCloud, nu prin USB cu iTunes, ca până acum. Iar Mac-urile cu noul Mac OS X Lion vor face același lucru!

    Rămâne de văzut ce capacitate de stocare inițială va oferi iCloud gratuit și cât costă extinderea ei.

  14. Nu stiu cat de serioase sunt informatiile lui insa ideea in sine pare buna, desigur ca nu toata lumea va trece la iCloud pentru sincronizari, iTunes nu va fi inlocuit de foarte multa lume.

  15. @zaone: În afară de faptul că Daring Fireball este una din cele mai bune surse de informații neoficiale despre Apple, și mie mi se pare logic ca lucrurile se evolueze în acest sens. Utilizatorii de Mac și-au dorit servicii de cloud incluse gratuit cu orice Mac încă de pe vremea când MobileMe se numea .Mac (înainte de succesul galopant al iDevices), apoi evoluția dinspre cablu spre wireless este evidentă și nu văd de ce nu ar cuprinde și serviciile de sincronizare. În acest mod nu va mai fi nevoie de calculatoare în casă pentru a folosi iDevices.

    Cu iTunes (probabil o variantă legacy care va fi oferită spre descărcare încă o perioadă de timp în paralel cu versiunea nouă) vor mai sincroniza posesorii de iPod fără WiFi, ceilalți nu văd de ce ar rămâne pe USB (când viitorul este wireless și Thunderbolt), iar un router wireless nici nu costă prea mult (de ex. AirPort Express).

    Vedem diseară ce va fi!

  16. Nu stiu, tu prezinti o varianta ideala care nu are nici o legatura cu Romania sau cu realitatea. Voi va imaginati ca totul se duce pe internet dar nu va ganditi o secunda prin ce trebuie sa treceti pentru a incarca zeci de GB in iCloud si a ii descarca la loc. Sigur, in teorie suna excelent, isntalam iOS OTA, facem totul Wireless, dar realitatea e alta.

  17. So? Cu ce ma incalzeste in Romania? Crezi ca dau zeci de euro lunar sau cat cer operatorii pe un abonament 4G? Orange abia a anuntat ca incepe lucrarile la infrastructura, oare pana la WWDC 2012 vor da drumul la ceva?

  18. 🙂
    Am priceput. De data asta nu sunt de acord cu tine. Apple nu produce pentru Romania, nu este interesata de vanzarile din Ro. Deci, nu cred ca poti da un verdict luand in calcul tarile mici.