Cum iti cumperi produsele Apple?

Stim cu totii ca preturile unor produse Apple in Romania sunt departe de cele din SUA sau alte tari europene si aici nu vorbim numai despre MacBook-uri. In general retailerii romani au, in cele mai bune cazuri, un pret cu 10% – 20% mai mare decat magazinele Apple/retailerii de produse Apple din Europa si diferenta de pret ar justifica un drum pana intr-o tara straina de unde ai putea cumpara acelasi produs insa ai parte si de o mica excursie. In aceste conditii unii prefera sa cumpere produsele Apple de la diverse persoane care le cumpara din strainatate si le vand in Romania insa la preturi considerabil mai mici dar fara factura si fara garantie.

In momentul de fata garantia unui produs Apple poate fi rezolvata la Noumax si iStyle insa iStyle cere dovada de achizitie a produsului deci nu veti putea repara nimic daca nu aveti o factura. In aceste conditii, cat sunteti de dispusi sa achizitionati un MacBook/iMac, o tableta iPad sau un iPhone de la un “bisnitar” in detrimentul unui magazin online sau fizic din Romania. La achizitia din magazin primiti factura si certificat de garantie plus in cazul unei comenzi online aveti posibilitatea de a returna produsul in 10 zile insa daca faceti aceeasi achizitie de la un “bisnitar” rareori primiti o factura, un certificat de garantie sau posibilitatea de a returna produsul.

De doar 2 ori in viata mea am cumparat un produs de la un “bisnitar”, un iPhone 3G(a carui achizitie o regret si acum intr-o anumita masura) si tableta iPad 2 de a carei achizitie sunt multumit in momentul de fata. Tu cat de dispus ai fi sa cumperi un produs la un pret mai mic insa cu riscul de a nu avea parte de garantie in Romania?

50 COMENTARII

  1. Sincer prefer sami cumpar un iphone de la “bisnitar” cu peste 50 caliicative pozitive, iti iei un telefon super bun la pret mai mult decat decent, unii dau si factura si garantie. De ce sa dau la un magazin 30 mil pe un telefon cabd pot sa dau 12-14 mil. De cand sunt am avut telefoane numai de la “bisnitari” si absolut cu mana pe inima am fost multumit, dar am si stiut ce cumparat si de la cine. Plus de asta nu ma leg 2 ani de un abonament de 50 euro doar ca sa am iphone4 si nu vb mai mult de 5 minute pe luna la telefon. Inca o chestie, dai pe un telefon ultima generatie o caruta de bani si oricum dupa un an ii scade drastic valoarea, bani irositi.

  2. Fac tranzactii destul de multe prin okazii.ro si nu numai. Atunci cand se tine o evidenta a tranzactiilor facute de un user si se poate observa daca este de incredere sau nu, mi se pare o idee buna sa-ti cumperi produsul de pe okazii.ro. Cel mai scump produs luat prin site-ul in cauza a fost iMac-ul actual.

    Eu pot sa zic ca sunt multumit in proportie de 95% de produsele achizitionate acolo. Nu cred ca am avut probleme vreodata cu produse achzitionate prin okazii.ro insa imi stabilesc destul de clar niste conditii pe care produsul/vanzatorul sa le indeplineasca. Produsul sa fie aproape nou sau sa nu prezinte urme mari de uzura, iar vanzatorul sa aibe o istorie cat de cat bogata de calificative pozitive, iar in cazul in care e in aceeasi localitate cu mine, tin neaaparat sa examinez produsul.

    Pot sa va spun ca daca urmati instructiunile acestea rata voastra de multumire ar trebui sa fie undeva aproape de 100%. Sa nu va fie niciodata rusine sa refuzati o tranzactie in cazul in care produsul nu corespunde cu descrierea sau cu asteptarile voastre.

  3. @mihail eu am luat unu cu 220 euro si unu cu 6 mil(chiar ieri) cioroii hoti sunt infometati.. tre doar sa`l astepti cu banuti in buzunar

  4. Decat sa dau 6000 lei de la Istyle sau alt magazin de profil pe un Macbook air de 13” ssd 128, etc… am preferat sa dau 1000 de euro (sigilat) de la un ”bisnitar” .

  5. MacBook Pro-ul meu, MacBook-ul prietenei mele si iPhone-ul 3GS al ei, MacBook Air-ul surorii mele si iPhone 3GS-ul ei si iPhone-ul 3G al mamei mele sunt toate luate de pe okazii.
    iPhone 4 al meu e luat de la Vodafone, Mac Mini al meu e luat de la Noumax. Mai sunt un iPad 1 si un Apple TV 2g sunt luate din Apple Store din alta tara.
    Oricat de mult ai zice tu ca sunt “bisnitari” daca stii sa cumperi de pe net (gen ebay, okazii, etc) poti sa vezi unele chestii care pot arata suspicios si stii sa le eviti.
    Sincer la ce preturi au produsele Apple in magazinele noastre, eu cel putin prefer sa renunt la garantie, acte sau maaaarea posibilitate sa ma razgandesc in 10 zile…as if…
    Din Canada din Apple Store puteam sa iau un MacBook din policarbonat cu 3700ron cu tot cu taxe. In Romania nu te poti atinge de el in magazine…deci nu.

  6. Si atunci cand cumperi un produs Apple de la magazin si ii faci jailbreak iti pierzi garantia asa ca eu cred ca e important in ce stadiu se afla produsul atunci cand il cumperi de la un bisnitar.

  7. Fa o definitie mai clara a bisnitarului, eu mi-am cumparat 3gsul nou nout in cutie, sigilat de la un “bisnitar” care mi-a dat garantia si factura telefonului. Pretul a fost foarte ok si il folosesc de atunci fara sa fi avut vreo problema.
    @geo pe asta de unde ai scos-o ca daca iti faci jailbreak pierzi garantia ?

  8. Deci, Iphone first gen, a fost cumparat de la bijnitar, Nokia E72 la fel, 3gs de la bijnitar, 4 tot de la un fel de bijnitar(COSMOTE), iar tableta ipad 2 tot de la bijnitar, de pe ocazii.ro.

    Ideea este asa, daca tot are garantie in baza SN, de ce sa nu cumperi de unde e mai ieftin. In schimb cu Nokia E72 am cam patito, acolo nu avea garantie, si chiar am avut probleme.

    Propunerea mea este:
    Daca are garantie si de la “bijnitar” se merita, daca nu, mai bine platesc in plus si stau linistit, pntr. ca legile lui Murphy functioneaza

  9. daca chiar vrei sa iei un iphone 4 ieftin treci pe strada de la afi palace care duce spre politehnica… si trec rromii cu iphone 4 de la 8 mil il scazi la 5:))

  10. Cum sa nu cumpar dupa OKazii ? Absolut tot ce am, am cumparat dupa OKazii. De ce sa dai o gramada de bani pe criza asta cand poti da mult mai putin pe acelasi produs si cu stupoare sa aflii ca face exact acelasi lucru ca unul sigilat. Deci PRO OKazii si ‘bisnitari’. La cat mai multi.

  11. eu imi iau de ani buni telefoane de la ”bisnitari”, dar nu iau de la oricine. iau de la persoane in care am incredere si de la persoane care au multe calificative pozitive. acum am un iphone 4 codat pe orange franta, il folosesc cu gevey si merge impecabil. nu mi-a dat la el cutie si casti dar nu ma deranjeaza lucrul asta pentru ca l-am luat cu 12 mil. acum ceva timp mi-am luat un 3gs 8gb neverlock cu 9 mil (toamna trecuta). daca aveau niste preturi mai decente la operatori imi luam de la ei (oricum am abonament la voda de vreo 13 euro cu tot ce am nevoie inclus – minute, sms-uri, 500 mb trafic…)

  12. Prefer sa am factura si garantie. De ce?
    In decembrie mi-am achizitionat de la Cosmote Iphone4. A mers bine vreo 3 saptamani, dupa care am avut probleme cu o parte din touchscreen. L-am dus la garantie, dupa vreo 2 saptamani, mi-au dat altul, nou nout, care a mers cam 2 minute (defect din fabrica, dupa 2 minute se facea ecranul alb, dupa care negru, touch-ul mergea, auzeam cand apasam si intram in diverse aplicatii). Dupa 2 saptamani mi-au dat iar, altul cu care nu am mai avut probleme.
    Daca as fi luat de la “bisnitari” se duceau banii pe apa sambetei.

  13. Eu am avut si 2g si 3g si momentan am 3gs toate de la baieti nu am avut nici o problema pana acum cu nici unul din ele,mi se pare cea mai buna alegere ,atata timp cat stii de la cine cumperi

  14. Din pacate sunt si eu cu aceeasi problema, de asta am preferat sa iau de la operatori cu acte. Pana acum am folosit garantia de 2 ori si acum astept telefonul, e naspa fara el…
    Inainte de i4 am avut 3G si 3GS luat de la bisnitari dar m-am riscat. Acum am zis sa fiu mai legit ca na, sunt bani mai multi.

  15. iPhone 3GS de pe okazii fara factura fara garantie
    iPhone 4 de pe okazii cu Factura garantie , codat Orange
    iPhone 4 de pe okazii fara factura fara garantie, “neverlocked”
    Vanzatorii , mai mult sau mai putin “bisnitari” ,as cumpara pe viitor tot de la aceleasi surse datorita preturilor.

  16. Sunt “bisnitari” care dau garantie si factura cu telefonul. Eu mi-am cumparat 3gsul de la “bisnitar” impreuna cu factura si garantie orange, deci in cazul in care am o problema cu telefonul pot sa il duc la orange sa il repare schimbe etc. Traiasca bisnitarii 🙂

  17. un prieten a cumparat iphone 4 de la un “bisnitar”…dupa cateva saptamani microfonul a cedat…iam zis sa mil trimta in uk ca am sa solicit inlocuirea lui iar daca e prea comnplicat sa se duca la bucuresti…a luat legatura cu cei de la bucuresti (nu stiu exact cine) si iau inlocuit terminalul….fara factura garantie sau prosti…eu iam verificat dupa SN daca mai este in garantie si era. Deci daca aveti un terminal care este in garantie si e stricat si nu e declarat furat sau pierdut puteti sal schimbati la bucuresti (cautati pe google cine ofera garantie)

  18. Eu mai nou imi cumpar cam toate(3gs, accesorii,etc.) de pe okazii si pana acuma nu am luat teapa. Am si vandut si sunt multumit de “sistem”. Adevarat ca nu am garantie, dar cand vad ca un macbook air e la 2500RON parca imi vine sa-l cumpar. Dupa verificari amanuntite desigur 😉

  19. cu okazii e o prostie…am facut destul de multe tranzactii in care am pierdut…clinetul nu a ridicat coletul apoi mia dat negativ…cei de la okazii nau facut nimic chiar daca aveam dovada ca am trimis coletul si ca lam primit la retur….cand vindeam un produs de fiecare data il promovam ca sa nu asteapt prea mult…erau useri cu -20 de calificative care cumparau produsul meu…pierdeam banii pe reclama si pana rezolvai cu comisionul trebuia sa astept doua saptamani…o gramada de probleme…pe cand pe ebay daca ai doua produse neplatite til inchid automat…la okazii poti sa faci -100 calificative ei se prind destul de greu. pe ebay platesti cu paypal si oricand poti sa primesti banii inapoi

  20. Eu sunt bisnitar de pe okazii si dau factura sau bon la unele produse, adica cele cumparate din magazine.Acelas lucru il fac si Emag sau alte situri cica autorizate de Apple doar ca ei iti iau cu 30%-100% mai mult decat costa produsul. Care suntem bisnitarii in cazul asta?

  21. Si eu tot de pe okazii.ro cumpar, doar ca sa nu-mi iau tzeapa cumpar de la utilizatori cu calificative cat de multe si pozitive, intr-o vreme sineu vindeam ffft multe pe okazii.ro: de la aparate foto la obiective la telefoane la laptopuri, nicio tzeapa nu am luat si nici nu am dat. Nu platesti impozite pe venituri:) platesti doar comision 1% din pretul produsului vandut celor de pe okazii 🙂

  22. Aici era vorba de unde cumparam nu unde platesc eu impozitul, sa inteleg ca te supara faptul ca situl la care faci reclama are preturi nesimtite?

  23. Poftim? Eu te-am intrebat pe tine altceva, fara nici un fel de subinteles, nu prea inteleg de ce te-ai atacat. Un magazin online are capacitatea de a despagubi un utilizator si de a oferi garantie la nevoie, un bisnitar rareori face asta, pretul in plus iti ofera siguranta ca nu iei teapa cum se intampla in destule cazuri cu bisnitarii. Pe langa siguranta ai posibilitatea de a returna produsul la un magazin online, la bisnitari nu poti face asta. Nu stiu despre ce site vorbest, eu nu fac reclama niciunui site, aici era vorba despre bisnitari si se vorbea de okazii, daca okazii are preturi nesimtite atunci ok.

  24. Iti mai spun un lucru si cu asta inchei discutia cu tine pe aceasta tema, am un prieten care are un magazin online foarte cunoscut si care ofera tot ce ai spus tu, ghici ce…. Ia marfa tot de unde o iau si eu.

  25. Crezi ca nu stiu, stiu ca unele magazine cumpara de la persoane care aduc marfa din afara tarii, stiu asta de cativa ani buni si nu am contestat asta. Am spus dar ca o firma mare are capacitatea de a absorbi unele pierderi si de a oferi o garantie mai buna clientului nu? Iar astea desigur ca te costa.

  26. Sa clarificam:

    1) sunt produse si produse, unele care au garantie in baza sn, si nu au nevoie de factura si alte chestii, precum cele apple, si sunt produse care din pacate nu au asa ceva, si cam tot restul produselor se afla in aceasta ultima categorie

    2) la produse apple se merita sa cumperi de pe ocazii, de la asa zisii bijnitari, pentru ca ai aceasi garantie ca si de la magazine, la celelalte produse e posibil sa te frigi, dar fiecare face cum crede de cuvinta

    3) faceti diferenta intre produsele sigilate, si cele folosite, asta e o alta discutie, chiar dacala prod. de la apple e posibil sa mai ai garantie chiar daca sunt sh, si asta o puteti verifica cu aplicatia “idevices warranty tracker”

    Eu personal cumpar de la “bijnitari” tot ce e Apple, in rest http://www.emag.ro(Zaone, scuze de reclama), motivul fiind unul foarte simplu, am avut probleme cu laptopul cumparat de la ei, si sincer, au niste servicii de nota 10, cum ar fii pick up and return, 30 days money back, cand trimiti in garantie un produs te tin la curent cu fiecare etapa a procesului si multe altele, deci recomand.

    in rest fiecare e liber sa faca cum crede de cuvinta, insa sincer la un produs mai scump de 1000 RON, eu nu m-as risca la ceva fara garantie, am facuto o singura data si m-am fript.

  27. Zaone, te contrazic,

    Chiar daca garantia este teoretic oferita de seller, ea este acoperita tot de producator, si credema, f.f. rar se intampla ca seller-ul sa acopere ceva din buzunarul lui. Singurul avantaj pe care poti sa il ai, este in cazul in care acesta este destul de mare, si are relatii mai stranse cu furnizorul, insa si aici totul e foarte relativ. Ce pot sa spun, ca in februarie cand am cumparat de la cosmote iphone 4 mi sa comunicat ca garantia este acoperita de ei, si ca telefoanele nu se repara, ci se inlocuiesc pe loc. Sper sa fie asa, deoarece incet incet am probleme cu butonul home, care din cand in cand face pe nebunul.

  28. Suna urat rau “bisnitar” , ar trebui sa imparti in cateva categorii, adica un produs poti sa il cumperi:
    1. Din magazin (cu factura si toate platile catre stat)
    2. Din magazin dar fara factura ( da sunt si din astea online in special) adica se poate si cu dar si fara pt evitarea taxelor…
    3. De la hoti, de obicei platesti cam 50% mai ieftin pe un produs, asa numitul “de la baieti” unde nu vezi nici o copie de unde cumperi produsul… Desi Apple nu se uita decat la seria de pe spate si nu ii intereseaza decat daca ti-a expirat sau nu garantia de 1-2 ani a produsului…
    4. De la intermediari care iti cumpara ce doresti din Apple store ca si cand ti-ai lua singur… Sau mai bine daca au si marfa pe stock! (asta ultimul sunt eu). Si da platesc si taxe in state pt profitul facut/declarat… Iar pt cel din Romania ii dau posibilitatea sa isi plateasca tva-ul la stat sau il ajut/indrum cum pot!

    Desigur ca toata lumea arunca cuvantul de la bijnitar.

    Am avut norocul sa locuiesc in ultimii 7 ani la 2km de Apple store NYC si deci mi-am luat mereu ce am poftit… Daca as mai fi locuit in Romania cu siguranta as cauta o metoda mai ieftina printre care okazii sau un intermediar cu f multe calificative caruia sa imi aduca ce am nevoie la un pret f convenabil.
    Referitor la bijnitari, toate magazinele lu peste care le vedeti in Romania sunt intr-o goana mare de a face bani, dar bani seriosi… Adica tot un fel de bijnitari dar la nivel f f mare care da platesc taxele corespunzatoare la stat… Pb aici cu ei ca nu ii intereseaza de romani, ii intereseaza doar sa isi umple buzunarele f f bine… Eu sincer daca as fi avut suficienti de multi bani. As face o organizatie special pt romani in care sa poata cumpara fara profit pt mine… Ci doar sa plateasca taxele de transport etc, etc… De ce? Ca sa ajut lumea sa isi achizitioneze produsul dorit la un pret mai mic, da am locuit si eu in Ro si stiu cum este… Inca de pe timpul lu Ceasca imi amintesc cd greu era sa iti cumperi produse gen un video etc etc… Practic toata vina la ce se intampla la noi eu as spune ca este din cauza comunistilor, altfel am fi fost pe undeva apfoape de Franta, Germania…. Etc etc…

    Cu bine, astept replici 🙂

  29. Cumparat iphone 4 16 gb nou sigilat..am bisnitarul meu care are magazine de telefoane mobile.la fel am luat si ipad sau alte iphoneuri pentru prieteni.sunt persoane care incheie abonamenta pe firme si vand telefoanele direct la bisnitar noi noute.apoi bisnitarul le revinde.pretul e la jumatate fata de magazin.daca nu-mi place marfa o dau inapoi.nu primesc banii dar aleg alt telefon sau tableta.marele avantaj e ca face buy back iar daca am nevoie de ceva ma trece la caiet si aproba leasingul fara avans.

  30. iPod Touch 2G 16Gb “Sealed” – eBay 250$
    -declarat ca joc la vama, fara garantie luat in 2008, merge si acum.

    iPad WiFi 32GB, okazii.ro, sigilat 2000 lei luat
    in Iulie 2010, fara garantie merge ok

    iPhone 4 folosit 2 zile luat de pe eBay 500$
    anul asta in Ianuarie. Fara garantie, merge super

    La niciunul din astea 3 produse nam avut nevoie de garantie.

  31. @Boros Geza: Nu am spus ca producatorul nu ar schimba produsele insa tu ca si clienti ai treaba cu magazinul nu cu producatorul. Tu cand cumperi un produs de la magazin, de la magazin primesti garantia nu de la producator deci indiferent ce se intampla cu pastrezi relatia cu magazinul.
    De exemplu iPad 2 eu am de la @Ecomenzi Nic si a ajuns fara nici cea mai mica problema la mine la pretul din SUA. Tableta are backlight bleeding ce e drept dar nu tine de el asta si aici intervine grantia internationala a produselor Apple fara de care probabil nu as fi luat tableta din SUA.

  32. La cosmote un prieten a luat iphone4 iar in prima incarcare peste noapte bateria sa umflat si a desprins capacul din spate.a trimis iphone-ul la bucuresti si a venit tot acel telefon cu alta baterie si acum inca se vede ca sta prost capacul.e cracanat un pic in acelasi loc.omul a avut 24 ore telefonul sau nici atat si era normal sa-l schimbe.a insistat la cosmote adica germanos dar nu a rezolvat nimic.eunas fi cerut banii inapoi si anulam si abonamentul pe motiv ca nu eram multumit de situatie.la abonament poti renunta timp de 15 zile de la data incheierii contractului daca platesti ce ai vorbit la zi.

  33. In general e bine sa cumperi din magazin orice nou cu garantie.merg si taxe la stat,etc dar oricine daca are posibilitatea sa cumpere mai ieftin ceva nou nu sta pe ganduri.la iphone 4 au fost o gramada de nu stiu cum sa numesc acele persoane(tzepari) care au facut abonamente reale pe numele lor si au ridicat telefoane scumpe la cel mai mare abonament posibil.toate au ajuns pe piata neagra noi in cutie.acum se descurca cu facturile care le curg in posta.

  34. @zaone:
    dacă îmi iau un mb pro din SUA, din apple store prin cineva care mi-l trimite în ţară, garanţia e valabilă în România?