Prima Pagina Apple Thunderbolt permite bootarea de pe un hard disk extern

Thunderbolt permite bootarea de pe un hard disk extern

Tehnologia Thunderbolt aduce foarte multe surprize pentru utilizatori, una dintre ele fiind posibilitatea de a boota de pe un hard disk extern, functie a carei existenta a fost confirmata abia astazi. Se pare ca folosind noua versiune a firmware-ului pentru Thunderbolt plus noul cablu produs de catre Apple si desigur un hard disk montat intr-un mediu de stocare compatibil cu Thunderbolt, vom putea boota Mac-ul nostru folosind Mac OS X instalat pe un hard disk extern.

Aceasta functie este utila pentru cei care probabil umbla cu medii de stocare puternice dupa ei si nu doresc sa foloseasca sistemul din propriul MacBook ci pe cel din mediul de stocare. Desi functia in sine este foarte utila, mediile de stocare externe compatibile cu tehnologia Thunderbolt sunt foarte scumpe deci probabil putini utilizatori isi vor permite sa foloseasca functia in viata de zi cu zi.

 • matrice

  tehnologia asta noua, nu e chiar noua :))) se poate face boot de multa vreme de pe un hard extern pe usb sau firewire, deci era normal sa se poata si pe TB. vorbesc de macos x. Deci unde e surpriza?

 • Asa e, exista de mult posibilitatea de a boota de pe un usb hdd pe Mac OSX.

 • ch3c

  intreb si eu asa?Daca acum se poate face acest lucru,pe windows se putea face de mult timp,cine a copiat acum?

 • Tony

  Apple nu a copiat, ci a reinventat posibilitatea de a boota de pe un hard disk extern!

 • ch3c

  wow,a reinventat,asta da raspuns….in zeci de articole crticati samsung spre exemplu ca la nus ce icoana din setings are un anumit galben care seamana cu portocaliul de la apple,sau ca au facut telefonul tot dreptunghiular si cu ecranul pe fata,amuzant,dar trist…

 • Tigris Regalis

  @ch3c: Măi glumețule, cum adică puteai boota Windows de pe un harddisk Thunderbolt de mult timp? Tu ai citit articolul? Tu știi de când a apărut tehnologia Thunderbolt, de vorbești de “mult timp”?

  Apoi, Windows nu poate fi instalat sau rulat (de) pe un harddisk extern, spre deosebire de Mac OS X (și Linux). Ai încercat să pornești calculatorul cu Windows de pe un harddisk USB?

  @Tony: Nu a reinventat nimic și nici nu a copiat, ci a transferat funcțiile de pe FireWire (tehnologie dezvoltată de Apple înainte de apariția USB, cu scopul de a înlocui tehnologia SCSI, care exista pe vremuri pe toate calculatoarele Apple, când pe PC-uri exista de regulă IDE) pe Thunderbolt.

 • Gabi

  @tigris regalis: windows-ul poate fi instalat si rulat de pe un mediu de stocare extern usb.

 • Mihai R22

  @Gabi ai dreptate:))
  @ tigris .. Te-a inchis :))

 • Victor Bulgar

  Și eu am reușit să bootez câteva versiuni customizate de Windows, instalate pe un HDD extern, conectat prin USB, și chiar pe un SD de 8GB! Da, viteza este prea joasă ca să poți lucra normal, însă se poate, dacă în fișierele de instalare se modifică proprietatea care nu lasă să se instaleze sistemul pe un suport extern, la fel cum se face și în cazul limitării de către Windows 7 a capacității de stocare pe care poate fi instalat, de minim 8GB, însă versiuni custom am instalat și pe o partiție de 4GB, rămânând 2GB liberi după fresh install! Desigur, cu hibernarea și pagefile.sys dezactivate…

 • Tigris Regalis

  @Gabi, @Mihai R22: După cum confirmă @Victor Bulgar, pe Windows se poate face doar “murdărindu-te pe mâini” – cu hackereală și/sau tot felul de soluții soft experimentale de la “băieții” de pe ‘net, deci prin încălcarea licenței de Windows, în timp ce la Mac OS X și la Linux se poate simplu și legal, ca orice instalare și bootare de OS.

  Revenind la cablul Thunderbolt, acesta este un cablu “inteligent”, cu chip-uri de amplificare și de calibrare de semnal, de aceea și costă mai mult și reprezintă o soluție mai avansată decât ce exista până acum pentru USB sau FireWire.