Dezvoltatorii de aplicatii renunta la App Store SUA de teama proceselor

Acum cateva luni compania Lodsys din SUA a inceput sa trimita anumitor dezvoltatori de aplicatii pentru iOS notificari prin care ii anunta ca au incalcat anumite brevete de inventie in aplicatiile publicate in App Store. Vorbim despre sistemul de in-app purchases implementat de compania Apple care il are licentiat insa Lodsys sustine ca licenta nu se aplica si la dezvoltatorii de aplicatii. Apple si Lodsys nu au reusit sa ajunga la un acord cu privire la problema si se pare ca unii dezvoltatori incep deja sa isi retraga aplicatiile din App Store SUA de teama unor procese intentate de catre Lodsys.

The patent troll problem gets worse by the day, and it’s turning into a think-global-sue-local business. Today, an Indian company named Kootol distributed a press release announcing that it sent “a notice” to a long list of companies large and small, claiming that they sell products and operate services on which a patent application pending in different jurisdictions around the globe reads.

Unul dintre dezvoltatorii de aplicatii pentru iOS a anuntat public faptul ca si-a retras toate aplicatiile atat din App Store cat si din Android Market de teama unui eventual proces cu Lodsys. Problema este ca aceasta retragere nu il va ajuta prea mult deoarece Lodsys il poate actiona in judecata pentru folosirea tehnologiilor in trecut. Este de ajuns ca un dezvoltator sa starneasca panica pentru ca restul ii vor urma exemplu si in zilele urmatoare este posibil sa vedem alti dezvoltatori luand aceeasi decizie.

Daca Lodsys nu era de ajuns, aflati ca firma Kotool din India sustine ca mari companii americane folosesc tehnologii pentru care compania a facut deja cereri pentru inregistrarea unor brevete de inventie. Vorbim despre companii precum Apple, Google, Microsoft sau Yahoo care vor fi nevoite sa se judece acum si pe teritoriul Indian. Compania sustine ca a facut o cerere pentru inregistrarea unui brevet de inventie care descrie : o metoda si un sistem de comunicare, publicitate, cautare pe internet, partajare si oferire de de continut dinamic intr-un feed.

Practic Lodsys a deschis calea altor companii dornice sa isi faca un nume si sa oblige marile companii sa le plateasca bani pentru tehnologii care poate nu sunt utilizate asa cum sustin acuzatorii. In final toata aceasta agitatie va afecta utilizatorii care nu vor mai putea cumpara anumite aplicatii din App Store-ul american.