Mac OS X Lion, asemanarea cu iOS si marea problema de adaptare a unora

Privind imaginea de mai sus ati spune poate ca a fost facuta pe o tableta iPad daca ignoram faptul ca exista acolo jos de tot un dock si nu avem status bar. Multi lauda anumite functii ale iOS dar spun ca Apple s-a straduit prea mult sa transforme Mac OS X intr-un frate mai mare al iOS, cel putin in ceea ce priveste design-ul. Launchpad-ul din OS X Lion ofera utilizatorilor posibilitatea de a vedea aplicatiile instalate in Mac intr-un format asemanator cu iOS insa modul in care sunt prezentate aplicatiilor acolo nu este prea potrivit pentru ecrane de diagonala mare.

Daca interfata asemanatoare cu iOS nu reprezinta o problema pentru voi atunci ce spuneti de inverted scrolling? Multi dintre cei care au testat Mac OS X Lion s-au plans de inverted scrolling in principal din cauza faptului ca nu sunt inca obisnuiti cu noul mod de a face scroll pe Mac. Practic Apple a implementat in OS X Lion metoda de scroll din iOS, adica un swype in jos inseamna scroll in sus iar un swype in sus inseamna scroll in jos. Aceasta noua metoda de scroll este ideala pentru ecrane touchscreen unde miscare pare atat de naturala avand in vedere ca am fost obisnuiti de la inceput cu asa ceva insa pe Mac OS X Lion multu sustin ca nu era nevoie de asa ceva avand in vedere ca nu multi posesori de Mac au trackpad sau Magic Mouse. Din cate stiu eu acest inverted scrolling poate fi dezactivat si se poate reveni la vechea metoda de scroll.

Stiu ca exista printre voi destui care au instalat Mac OS X Lion deja pe propriul Mac si va intreb acum: care a fost experienta voastra cu OS X Lion?

UPDATE: Iata cum poti dezactiva scroll-ul inversat in Mac OS X Lion.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=tbk5mF9URro[/youtube]

24 COMENTARII

  1. Chestia cu inverted scrolling este total aiurea. Deprimanta chiar acum la inceput ! Am asteptat cu nerabdare Lion-ul asta, dar nu pot sa spun ca m-a dat pe spate ! Poate nu am reusit eu sa inteleg cate stie sa faca, dar deocamdata nu m-a convins !

  2. Se dezactiveaza! Dupa aproape o luna de GM si dupa 2 zile de versiune finala, adaptarea a incetat, totul e ok! Noul finder e mai bine gandit, sistemul este optimizat, totul e fluent pana in prezent! Uneori progresul inseamna schimbare.

  3. @Zduffy: pentru ce crezi ca au inventat Apple iPad-ul ?:)
    Anyway revenind la subiect trebuie sa spun ca se simte enorm de mult trecerea de la Snow la lion ! Sistemul este mult mai rapid iar scroll-ul invers chiar nu deranjează , am început sa Ma obisnuiesc chiar :d ! Asta cred si datorită faptului ca îl am de cand a apărut GM-ul ! Si nu as mai face “downgrade” de OS X :))!!

  4. Mi se pare un sistem foarte reusit,cel mai stabil de pana acum la prima versiune.
    Fata touchscreen scolling-ul invers nu isi are rostul…

  5. Eu am Lion GM (de 2 saptamani).
    Cu scroll-ul m-am obisnuit, iar dupa un timp mi s-a parut mai ok asa.
    Poti sa revii la modul vechi daca vrei, dar sunt foarte sigur ca majoritatea o sa il lase asa.

    Launchpad-ul nu il prea folosesc, deoarece aplicatiile pe care le folosesc des, sunt in dock. (Nu mi se pare deloc deranjant, pe diagonala de 23” cu rezolutie 1920 X 1080 )

    Spuneai in alt articol ca fara Magic mouse, Lion nu are acelasi farmec.
    Eu am un mouse cu pe care am butonul de pe scroll – cu care deschid Mission Control , si doua butoane in stanga si dreapta scroll-ului pe care le folosesc la schimbarea aplcatiilor full-screen. (este o improvizatie care nu se compara cu originalul, dar ajuta).

    @Felix Lion (pe langa ”10 big features”) are multe functii minore, pe care le descoperi in timp (si care consolideaza sistemul).

  6. Cum vi se pare Lion-ul ca performante si viteza? Eu am un iMac de 21.5 late 2009 core 2 duo 3.06 cu 8Gb ram si mi se pare ca animatiile sunt cam sacadate. Daca mi se intampla numai mie ma gandesc sa-l instalez din nou insa pe curat. Aseara am facut upgrade de la Snow Leopardul instalat acum 1 an.

    Mai e cineva cu sistem de 2009 sa pot face o comparatie?

  7. Era si normal sa faca pasu asta. La fel ca Windows cu al lor 8, fac trecerea oarecum spre o combinatie intra platforma mobila si cea normala. Probabil in urmatorii 2-3 ani, vor pune touch si pe ecranele de 27″ de la iMac-uri si trebuie sa faca oarecum usoara trecerea asta.

  8. @mariusr22 eu am un iMac late 2009 doar ca am procesor quad-core de 2.66 si imi merge foarte bine…Eu sunt obisnuit cu inverted scroll am Lion inca de la Developer Preview 1 si sunt obisnuit cu el ;d…Acum il instalez pe iMac-ul lu’ soramea sa vad cum se misca…In rest Lion mi se pare cel mai reusit de pana acum…Launchpad-ul este cel mai tare (Cel putin mie mi-a placut)..O sa ne spuna Zaone mai multe dupa ce il instaleaza si el.

  9. Sunt Apple. Nu-mi fac probleme in gasirea uneia, daca nu exista deja 😛

    Oricum, sunt deja atatea monitoare cu touch si atatea suprafete mari (mese) cu touch. Nu vad care ar fi problema sa ai touch si pe monitor. E obositor sa stai cu mana suspendata in aer pentru orice, dar pentru usurinta in utilizare, se face fara probleme. Nu cred ca il vor face touch only, dar in mod clar va fi ceva “comun”.

  10. Cumparat/instalat Mac OS X Lion pe un Macbook Air late 2010.
    Se misca foarte ok. Singurul lucru de subliniat ar fi ca se incalzeste destul de tare(cel putin in procesul de instalare).

  11. Am Lion de o luna, m-am obisnuit si imi place inverted scrolling. Se poate dezactiva daca vrei. Ar trebui sa-l implementeze si in boot camp ca sa functioneze si pe Windows. Safari e mult mai rapid si e bestial pe touchpad cu noile gesturi. Nu se compara cu alte browsere.
    Full screen applications nu ma dau pe spate.

  12. Astia care vreti monitoare touch de 27 de inchi sunteti amuzanti, voi nu realizati ca ecranele touchscreen au aparut in principiu in ideea de a usura folosirea unui dispozitiv la care nu poti conecta un mouse.Ce rost ar avea sa ai un monitor de 27 inch cu touchscreen, nici macar nu-l vezi pe tot daca-l tii atat de aproape de tine, plus ca s-ar umple de amprente, si ar fi cam enervant sa stergi tot monitorul ala din 5 in 5 minute.Ecrane mari touchscreen ar fi bune poate pentru graficieni ma gandesc, dar pt un utilizator casnic, ar fi mai mult un impediment.Mai repede s-ar putea face o chestie gen kinetc care sa-ti urmareasca miscarile mainii in aer sa zicem, dar si atunci ar fi risipa de energie.

  13. Am instalat LION si add on-ul LION SERVER pe MACPRO cu MAGIC MOUSE si TRACKPAD.

    MINUSURI:
    -PRIMA chestie care jeneaza e mizeria cu scroll-ul inversat care desigur am dezactivat-o imediat si totul a fost aproape perfect;
    – A DOUA chestie care deranjeaza oarecum, ar fi “swipe between full screen apps” care necesita putin antrenament. Este o functie foarte utila doar daca folosesti TRACKPAD-ul, in cazul MAGIC MOUSE-ului e foarte sensibila si jeneaza oarecum atunci cand atingi cu doua degete partea activa.

    PLUSURI:
    -clientul mail pare mult mai fiabil; se pot deschide si conturile de mail de pe YAHOO (exact ca pe iOS) fara a necesita cont business.
    -ichat poate sa deschida si contul de yahoo messenger;
    -driver-ul de camera web logitech este functionabil (snow leopard area problem cu acest driver);
    -address book, functioneaza pe grupuri (snow leopard avea ceva probleme cu acestea);
    -mission control chiar imi place desi nu mi se pare foarte utila;
    -foarte stabil si fiabil;
    -se poate seta din preferinte ca DOCK-ul sa se pozitioneze si stanga/dreapta ecranului;
    -sinteza de voce in ROMANA (suna bine dar are un accent usor american);
    -safari mult mai rapid si download-ul are icoana pe status bar (chair era necesar)
    Cam astea au fost chestiile vizibile in primele 2-3 ore de rulare, cu siguranta vom depista si multe minusuri dar si multe plusuri.
    Imi place foarte mult agregatul apple pe care il detin. Rulez OSX din curiozitate, nu ma pot inca baza maxim pe el. Imi place senzatia (fiabil), dar totusi windows 7 pare cel mai fiabil din tot ce exista(exceptand chestia cu “not responding”, care apare destul de des.
    Sunt fun apple dar cei de la apple sunt destul de zgarciti in tot ceea ce fac, atat hardware cat si software.

    Cel mai jenant mi se par 2 lucruri:
    -in OSX nu poti umbla la preferintele camerei video (interna/externa)
    -nu exista functia “Fit to screen”, care la windows e prin simplu double click pe status bar

  14. As vrea si eu sa imi cumpar un Mac dar nam bani deci daca ma-ti putea ajuta sami pun pe pc careva raman dator(as prefera Lion)

  15. @blitzkrieg, trebuie sa astepti baietii de la ihackintosh sa scoata ceva. Mac os-ul pe pc e foarte sensibil. O sa iti dea kernel panic din orice. Trebuie sa ai PC-ul perfect configurat. Cauta pe google si youtube ihackintosh, iatkos sau ideneb si vei gasi cate ceva. In cel mai bun caz cred ca poti instala un iatkos 10.6.3 pe care sa-l updatatezi la 10.6.8 dar nu cred ca momentan ai cum sa treci la 10.7 Incearca sa treci la un mac mini dar experienta mac nu e completa pana nu iei un macbook sau un imac. Pana anul trecut si eu am avut PC, insa acum pe iMac … e altceva.

  16. stiu si eu ihackintosh si acelea dar cand vroiam sa instalez tiger cand facea loading la apple aparea o eroare si am incercat de 20 de ori
    la leopard dupaia romanea blocat
    si snow leopard nici atat :))
    my pc
    nVidia 9500 GT
    2 GB RAM 800 MHz
    AMD Atholon 64 5000+ 2.61 GHz x2
    HDD 80 GB nu stiu de care dar cred ca ATA

  17. Concluzia mea generală și personală ar fi că funcțiile de pe iOS au un rost pe ecrane mici (ex. iPhone), dar nu pe ecranele mari ale majorității Mac-urilor. Full screen apps, Launchpad, natural scrolling, scroll bars care dispar, iconițe monocrom, ș.a.a. nu mi se par că aduc o mai mare eficiență în lucrul pe Mac decât ce era pe Mac OS X până la Lion.

    Restul îmbunătățirilor sunt salutare – mai ales cele din Mail, Spotlight, Finder, Filevault, Safari, etc.