Apple ar putea unifica iOS si Mac OS X pana in 2016

       Probabil unii se asteptau la asemenea vesti, altii poate se gandeau ca asa ceva este imposibil insa un analist american sustine ca Apple va unifica sistemele de operare Mac OS X si iOS incepand cu anul 2012. Ideea are in centru viitorul chip A6 pe care Apple il pregateste pentru iPad 3 insa care ar putea ajunge in iPhone 6 si in …. MacBook Air. Anul acesta au aparut cateva zvonuri care indicau faptul ca Apple testeaza un MacBook Air cu procesor ARM iar A6 ar putea fi acest nou procesor. Cu un MacBook Air ce ruleaza folosind un procesor A6 dezvoltatorii de aplicatii pentru iOS ar putea foarte usor produce aplicatii universale compatibile nu doar cu iDevice-urile ci si cu Mac-urile. Marea problema ar fi scalarea aplicatiilor pentru diverse rezolutii insa la WWDC 2011 Apple pare sa fi tinut cateva cursuri in care a prezentat informatii despre sisteme de scalare.

Users want to be able to pick up any iPhone, iPad, or Mac (or turn on their iTV) and have content move seamlessly between them and be optimized for the user and the device currently being used. We believe this will be difficult to implement if iOS and OS X are kept separate.

      Desigur ca pentru Apple este vorba despre bani, bani si iar bani asa ca Mac-uri si iDevice-uri ruland pe aceeasi infrastructura reprezinta o buna modalitate de a transfera filme, muzica, aplicatii, etc pe oricare dintre produsele companiei. Ideea presupune ca orice produs cumparat un utilizator sa poata fi transferat si rulat pe orice iDevice/Mac facut Apple fara probleme iar o infrstructura identica in toate produsele ar ajuta la indeplinirea acestui lucru.

       Revenind la realitate, pentru ca Apple sa implementeze procesoare ARM in toate produsele sale este nevoie de un sacrificiu iar acel sacrificu va fi performanta. Nu poti avea in procesoare ARM performantele unor procesoare Intel cu platforma Sandy Bridge deci din start vorbim despre performante mai slabe pentru produse foarte scumpe. O a doua problema ar sta in capacitatea dezvoltatorilor de a produce alte aplicatii universale care sa scaleze pe orice rezolutie si sa functioneze fara probleme pe orice configuratie. In final vorbim despre complexitatea unificarii celor 2 sisteme de operare pe o singura infrastructura, un proces indelungat, costisitor care ar putea dura aproape 6 ani de zile.

       Eu unul nu prea cred in previziunile analistilor americani insa pentru Apple orice este posibil.