iOS 5 are o serie intreaga de API-uri care aduc filtre noi si procesare rapida pentru poze si filme

      O noutate din iOS 5 care a fost ignorata pana de curand are legatura cu implementarea unor noi API-uri pentru editarea fotografiilor si filmelor facute utilizand camerele terminalelor noastre. Mai exact, iOS 5 include noi API-uri care ofera dezvoltatorilor de aplicatii accces mai usor la Open GL si Core Image, 2 elemente cheie in editarea rapida a pozelor folosind aplicatii 3rd party. In momentul de fata multe aplicatii pentru editare foto folosesc functia Core Graphics pentru editarea pozelor sau filmelor insa accesul la Open GL ar permite o procesare mult mult mai rapida indiferent de aplicatie. Aceste informatii au fost descoperite in changelog-ul pentru iOS 5 beta 5 unde se vorbeste despre CI, Core Image, un  API prezentat si la WWDC 2011.

Several filters have been added since beta 1. The current list now includes the following filters: CIAdditionCompositing, CIAffineTransform, CICheckerboardGenerator, CIColorBlendMode, CIColorBurnBlendMode, CIColorControls, CIColorCube, CIColorDodgeBlendMode, CIColorInvert,CIColorMatrix, CIColorMonochrome, CIConstantColorGenerator, CICrop, CIDarkenBlendMode, CIDifferenceBlendMode, CIExclusionBlendMode, CIExposureAdjust, CIFalseColor, CIGammaAdjust,CIGaussianGradient, CIHardLightBlendMode, CIHighlightShadowAdjust, CIHueAdjust, CIHueBlendMode, CILightenBlendMode, CILinearGradient, CILuminosityBlendMode,CIMaximumCompositing, CIMinimumCompositing, CIMultiplyBlendMode, CIMultiplyCompositing, CIOverlayBlendMode, CIRadialGradient, CISaturationBlendMode, CIScreenBlendMode,CISepiaTone, CISoftLightBlendMode, CISourceAtopCompositing, CISourceInCompositing, CISourceOutCompositing, CISourceOverCompositing, CIStraightenFilter, CIStripesGenerator,CITemperatureAndTint, CIToneCurve, CIVibrance, CIVignette, and CIWhitePointAdjust.

      Din pacate in aplicatia Camera din iOS 5 vom vedea doar efectele prezentate deja de catre Apple insa in App Store ar putea fi lansate o serie intreaga de aplicatii care ar putea introduge tot felul de efecte noi indisponible pana acum. Mai sus aveti prezentate API-urile pe care Apple le va pune la dispozitie si observati cat de larga este gama de optiuni pentru developeri. Aplicatii precum Camera+ sau PhotoForge 2 ar putea deveni mult mai rapide si ar putea include mult mai multe efecte insa totul depinde de dezvoltatori si de felul in care vor reusi sa implementeze API-urile celor de la Apple.