Prima Pagina Apple Companiei Apple ii este refuzata inregistrarea ca marca a denumirii multi-touch

Companiei Apple ii este refuzata inregistrarea ca marca a denumirii multi-touch

    Stim cu totii ca Apple doreste sa breveteze orice tehnologie inventata, sau nu, de catre ea impreuna cu termenii care ar putea-o identifica in randul consumatorilor si nu numai. In cursul serii trecute o instanta din SUA a refuzat inregistrarea ca marca a denumirii multi-touch companiei Apple motivandu-si decizia prin faptul ca termenul a devenit unul generic. Instanta sustine ca denumirea multi-touch este utilizata la scara larga pentru a identifica dispozitive care au ecran ce inregistreaza mai multe atingeri simultane iar companiei Apple nu ii poate fi oferit un brevet de marca inregistrata pentru el.

Thus, from the foregoing, we find that “multi-touch” not only identifies the technology, but also describes how a user of the goods operates the device. Based on the evidence discussed above, as well as other evidence in the record, we agree with the examining attorney that MULTI-TOUCH indeed is highly descriptive of a feature of the identified goods. We now consider whether applicant has submitted sufficient evidence to establish acquired distinctiveness of this highly descriptive term.

    Daca Apple ar fi putut inregistra ca marca termenul atunci ar fi putut interzice folosirea sa de catre alti producatori de terminale mobile in descrierea propriilor produse. Termenul multi-touch a devenit un “standard” in industrie si poate fi extrem de usor inteles de catre utilizatorii de rand deci inregistrarea sa ca marca ar prejudicia producatorii de tablete, smartphone-uri, etc, care ar fi nevoiti sa licentieze denumirea de la Apple. Aceasta este una dintre putinele “batalii” pierdute de catre Apple insa de data aceasta decizia instantei va fi benefica atat pentru consumatori cat si pentru producatori.

 • Toma

  Ce a ajuns Apple sa faca :))
  Pai si ce termen ar vrea sa folosim la alte dispozitive ce nu sunt Apple, in afara de termenul multi-touch? More Gestures At A time :))

 • Adrian

  E ca si cum ce avem noi sub capota masinii ar trebui sa se numeasca altfel in viziunea apple daca nu esti licentiat de catre aceasta.Stupida cerere a celor de la apple,dar am inceput sa ne obisnuim

 • KFF

  Nu e neaparat nevoie sa se numeasca altfel , nu cititi cu atentie articolul ?

  Fiecare companie ar fi platit pentru licentiere si ar fi putut utiliza nelimitat denumirea multi-touch .

  Platesti , utilizezi , nu platesti , redenumesti altfel respectiva chestiune .

 • cred ca este in eroare articolul, cnet spune ca apple nici nu a fost interesata sa inregistreze “multi-touch”

  asta daca am inteles eu bine azi noapte ce au scris ei.

  @zaone daca te poti uita si tu, nu stiu sursa ta.

 • Soulyd

  Daca vroia sa inregistreaza brevetele astea legate de multi-touch ar fi facut chiar dupa inventarea lui, numai ca poate ca nu sa gandit atunci ca va fi asa de utilizat ( deci daca este asa, atunci deja inteleg de ce breveteaza si forma magazinelor…. 🙂 )

 • Am pus desigur si sursa in articol, as always.
  Apple has been denied an application for a trademark on the term Multi-Touch. Apple originally applied for the trademark on January 9, 2007, the day the iPhone was introduced.

 • Marian

  Prea taRe, adic apple breveta un sistem pe care toata lumea il are, e ca si cum lgu breveteaza retina si le cere bani la applr ca-l foloseac sau motorola breveteaZa difuzoril la mobil lool , se duc in jos baietii astia

 • KFF

  Ce legatura are un difuzor cu o denumire inregistrata ?

  Apropo : cati dintre voi ati depus o cerere la OSIM ?

 • anonimous

  @marian, in 2007 cand au facut cererea nu avea nimeni, aia e ideea 😉

 • djcata

  @KFF tie ti se pare normal ca apple sa breveteze denumirea de multitouch ????

 • KFF

  Daca ei au inventat-o si folosit-o primii in 2007 , da .

  Cum noi romanii avem 80% rata de piratare in orice domeniu 🙂 ne mira chestiile astea care in alte locuri sunt banale si normale .

 • djcata

  si ce au inventat un cuvant ,multitouch ??? mi se pare absurd sa brevetezi ceva ce e atat de comun , e ca si cum ai breveta roata

 • KFF

  Ei vor un brevet pentru o functie care se numeste multitouch. Cum ar vrea altcineva un brevet pentru injectie multipunct .

  In tehnologie totul se breveteaza altfel vin altii si iti fura munca imediat .

 • Tigris Regalis

  Când a depus Apple cererea pentru marca înregistrată, adică la data prezentării primului iPhone, nimeni nu avea pe piață dispozitive cu interfață multitouch și nici termenul respectiv nu se folosea. După ani de copieri nesimțite de către imitatorii asiatici (și nu numai), iată că acum ni se pare de la sine înțeles ca toți să folosească tehnologia și denumirea inventată de Apple! Ironic, nu-i așa? Cum succesul (unei tehnologii) poate conduce la insucces (= respingerea cererii). Judecătorii ar fi trebuit să aprecieze asupra termenului ținând cont de situația de la data depunerii cererii, nu asupra situației în care s-a ajuns după aproape 5 ani de copieri și imitații, la care Apple nu s-a putut opune în lipsa înregistrării mărcii respective! Într-adevăr ironică situația …

 • bkn

  Nu Apple a inventat multi-touch-ul si nici denumirea. Ca ei au fost primii care au scos un mobil cu multi-touch e altceva. Apple doar a cumparat Fingerworks, una din companiile care lucra cu dispozitive multi-touch, deci nu ei sunt detinatorii tehnologiei si nu ei au inventat-o asa cum zic altii.

  Mai multe informatii aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Multi-touch

 • djcata

  nu mi se pare normal sa brevetezi ceva atat de obisnuit ,daca e de brevetat sa fie ceva nou ,ceva deosebit inventat ….. si cum oricum apple nu a inventat asta trebuia ca sa breveteze cei pe car i-au cumparat si au inventat asta ,asa ca apple sa isi cam ia gandu …din cate vad eu apple nu prea inventeaza ci ea ceva obisnuit il imbunatateste si apoi declara sus si tare ca e al lor si il vor brevetat …….. mentalitate de clasa 1 …

 • Tigris Regalis

  @bkn: Apple a inventat INTERFAȚA multi-touch – până atunci nu se dezvoltaseră decât dispozitive multitouch care să funcționeze pe post de tastatură, la iPhone manipulezi direct obiecte pe ecran prin multitouch.

  @djcata: Acum este ceva obișnuit, da, orice imitație asiatică are un soi de multitouch, dar atunci când a apărut, era ceva nou, unic și revoluționar! Multe din obiectele moderne care ne înconjoară acum par ceva obișnuit, dar când au apărut, au fost ceva nou și neobișnuit. Iar Apple a preluat bineînțeles și brevetele Fingerworks atunci când i-au cumpărat, deci sunt ale lor. Acuma au dorit doar să înregistreze denumirea ca marcă.

  Apoi, nu este “de clasa 1” să brevetezi inovații (= îmbunătățiri cu elemente de noutate), care sunt la fel de brevetabile ca și invențiile (= noutăți absolute), care sunt extrem de rare în epoca modernă (de ex. becul lui Edison a fost o inovație, pentru că diverse tipuri de becuri existau și înainte).

 • zeitgeist

  Iar delirezi Tigris – intra pe Wiki sa vezi cine a inventat multi-touch.
  Cum spunea- si zaone , Apple are prostul obicei de a breveta si ce le aprtine si ce nu, numai ca sa aiba materie prima pt procese.

 • Eu nu am spus ca Apple are prostul obicei de a breveta tehnologii.

 • djcata

  pai sa breveteze dar nu ceva ce e natural …… adica daca pui pe cineva in fata unui ecran touch ar incerca in mod normal sa il atinga cu mai mult de un deget ….. e ceva ce oricine ar vrea sa faca cu un ecran touch ….. poti sa spui ca apple a implementat pt prima data cum trebuie tehnologia multi touch dar in nici un caz nu au inventat-o