Prima Pagina Apple Greseala care l-a facut pe Steve Jobs sa piarda 29 de miliarde...

Greseala care l-a facut pe Steve Jobs sa piarda 29 de miliarde de dolari

     Steve Jobs este un antreprenor, este un geniu, insa la un moment dat in viata sa a lut o decizie gresita care l-a costat cateva zeci de miliarde de dolari. Probabil putini dintre voi stiu ca in anul 1985 Steve Jobs a fost data afara de la compania pe care o fondase si pe care a condus-o atatia ani, moment in care si-a vandut toate cele 7.5 milioane de actiuni pe care le detinea la compania Apple. Atunci el a incasat pentru ele cateva sute de milioane de dolari insa daca le-ar fi detinut si astazi ele ar fi valorat nu mai putin de 31.6 de miliarde de dolari.

When the stock went public on Dec. 12, 1980, Jobs owned 7.5 million shares. With an IPO price of $22 per share that makes his $1,500 investment in 1976 worth $217 million in 1980! Of course, the share price only went up from there. Since then Apple has done three two-for-one stock splits, essentially turning that $22 IPO price into a split adjusted price of $2.75. Doing a bit of math, we can assume Jobs would have had 78,909,091 shares of Apple. At a $400 share price today, Steve Jobs would be worth about $31.6 billion if he held all of his initial shares versus an estimated $2.2 billion in Apple stock today (at $400 with 5.426 million shares of Apple). Of course, we all know that didn’t happen. When Jobs was ousted out of Apple in 1985 he sold all but one share so he could still get the annual report.

     Daca Steve Jobs si-ar fi tinut actiunile detinute atunci el acum ar fi fost unul dintre actionarii majoritari ai companiei si nu un actionar minoritar dar ar fi avut si o avere de cateva ori mai mare. Cum acest lucru nu s-a intamplat, Steve Jobs are o avere de peste 7 miliarde de dolari, de aproape 5 ori mai mica decat cea pe care ar fi avut-o detinand cele 7.5 milioane de actiuni. Chiar si asa, Steve Jobs ramane in continuare la conducerea companiei pe care a fondat-o si probabil pentru el acest aspect conteaza cel mai mult.

 • cred că ar fi regretat vânzarea acţiunilor de atunci dacă nu ar fi avut acum suficient de mulţi bani pentru a se vindeca de cancer, însă acum cred că lui i se pare inutilă şi averea prezentă, sau inutili chiar banii în general, dacă sănătate nu e..

 • onu

  Si ce sa faca cu atatia bani? Nu cred ca are nevoie de ei.

 • jder

  Are cat ii trebuie. 7 Mld sau 31 Mld, tot bucataria e cea mai mobilata camera a sa. Daca nu vindea atunci actiunile, nu putea sa faca Next, sa cumpere pixarul si nici sa ne aduca primul film animat din istorie ( toy story 1 ) . Daca nu era Next, nu revenea la Apple, daca nu revenea la apple acum inca o ardeam pe symbian S60 si tastaturi fizice, sincronizat pe windows. Daca nu cumpara pixarul, conducandul in stilul sau specific, acum nu mai era actionar majoritar la Disney.

  Unde e gresala ? Din actiuni ce in 10 ani ajungeau sub valoarea celor din 85, a reusit intr-un mod indirect sa duca Apple la 350+ Mld. Daca nu vindea, NU aveam acum OS X 10.x.x si multe altele.

 • Safi

  Corect Jder ! Dacă si cu parca sau urcat intr-o barca , barca s-a scufundat …. Cine a mai rămas in barca ? “si cu” … Exact ca in reclama cu berea …. Dacă am știi ce ne rezerva viitorul sau cum e mai bine , poate viața ar fi Putin cam anosta . Si oricum , un om intr-o viața nu poate cheltui atatia bani , doar sa iti bati joc de ei poate….

 • KFF

  Cand esti dat afara dintr-o firma cred ca vrei sa rupi orice legatura cu ea , a fost o reactie omeneasca .

 • Calinc

  Corect @Jder,numai daca ar fi vrut sa stea cu mainile in sin si sa nu mai faca nimic nu ar fi vindut acele actiuni,dar cum s-a tot implicat in diverse cu diverse a facut ceea ce ar fi facut oricine daca ar dori sa faca ceva mai departe…

 • Luckskywalker

  Si cum banii aduc fericirea si sanatatea poate ca ar fi acum mai fericit si mai sanatos

 • Kta

  Baieti si fete ideea este alta, ca indiferent de situatiile date omul merita aplauze la scena deschisa… Nu este la indemana oricui sa faca ce a facut si face in continuare Steve, pacat ca sanatatea nu il mai ajuta, dar totul are un pret… Si asta cred ca este pe de o parte “rezultatul” noptilor-anilor, nedormite-nedormiti, in interesul stiintei si pt ca noi sa ne bucuram de mult prea banalele tel sau calc ! Merita aprecierea noastra a tuturor.

 • Calinc

  boala nu bate la usa sa te intrebe daca vrei sa fii bolnav,asta a stat in genele lui si nu job-ul i-a adus boala sau ar fi fost un factor favorizant,pe scurt,nu au legatura una cu alta in cazul lui…

 • Odin

  @Calinc

  N-ai înţeles esenţa celor spuse de colegii de mai sus: banii nu au semnul egal cu sănătatea.
  😉

 • Ionutz51

  Comentariu fara rost…totul s-a intamplat in ordinea care trebuia…

 • Luckskywalker

  Idea ar fi ca nu banii pe care nu le are lipsesc ca sa se bucure de viata pt ca are mai multi citi ar putea cheltui. Daca are cancer, nu il mai aiuta banii si aceasta boala il necajeste, si da poate sa se dezvolte aceasta boala din cauza stresului sau altor factori si nu numa din cauza genelor

 • Tigris Regalis

  @Jder: +1

  Nu mi se pare o greșeală, fără ea nu ar fi avut circuitul senzațional pe care l-a avut ulterior și nici nu ar fi fost autorul celei mai uimitoare reveniri economice din istorie!

 • Calinc

  @lucks,da-mi un factor pt un copil cu LAL(o forma de cancer) pt ca eu nu vad nici un factor….

 • Andy

  Mai bine ai sterge articolul asta, pt ca n-are nici un sens. Nu stii tu ce a facut el cu banii aia.