Greseala care l-a facut pe Steve Jobs sa piarda 29 de miliarde de dolari

     Steve Jobs este un antreprenor, este un geniu, insa la un moment dat in viata sa a lut o decizie gresita care l-a costat cateva zeci de miliarde de dolari. Probabil putini dintre voi stiu ca in anul 1985 Steve Jobs a fost data afara de la compania pe care o fondase si pe care a condus-o atatia ani, moment in care si-a vandut toate cele 7.5 milioane de actiuni pe care le detinea la compania Apple. Atunci el a incasat pentru ele cateva sute de milioane de dolari insa daca le-ar fi detinut si astazi ele ar fi valorat nu mai putin de 31.6 de miliarde de dolari.

When the stock went public on Dec. 12, 1980, Jobs owned 7.5 million shares. With an IPO price of $22 per share that makes his $1,500 investment in 1976 worth $217 million in 1980! Of course, the share price only went up from there. Since then Apple has done three two-for-one stock splits, essentially turning that $22 IPO price into a split adjusted price of $2.75. Doing a bit of math, we can assume Jobs would have had 78,909,091 shares of Apple. At a $400 share price today, Steve Jobs would be worth about $31.6 billion if he held all of his initial shares versus an estimated $2.2 billion in Apple stock today (at $400 with 5.426 million shares of Apple). Of course, we all know that didn’t happen. When Jobs was ousted out of Apple in 1985 he sold all but one share so he could still get the annual report.

     Daca Steve Jobs si-ar fi tinut actiunile detinute atunci el acum ar fi fost unul dintre actionarii majoritari ai companiei si nu un actionar minoritar dar ar fi avut si o avere de cateva ori mai mare. Cum acest lucru nu s-a intamplat, Steve Jobs are o avere de peste 7 miliarde de dolari, de aproape 5 ori mai mica decat cea pe care ar fi avut-o detinand cele 7.5 milioane de actiuni. Chiar si asa, Steve Jobs ramane in continuare la conducerea companiei pe care a fondat-o si probabil pentru el acest aspect conteaza cel mai mult.