Terminalele Android ale HTC au o grava problema de securitate

    In primavara acestui an un scandat legat de iOS forta compania Apple sa lanseze un update pentru sistemul sau de operare, update care rezolva o problema cu logarea locatiilor vizitate de catre utilizatori. Pentru mass-media internationala aceasta problema a logarii locatiei s-a dovedit a fi extrem de importanta si Apple a fost supusa unui flux constant de atacuri pana intr-un final in care a lansat un update pentru iOS care rezolva problemele. Ei bine cazul Locationgate, cum a fost numit atunci, paleste in fata problemelor pe care HTC le are cu propriile terminale Android.

     Se pare ca HTC Evo, Evo 3D, Thunderbolt si altele asemenea, au instalat in sistemul de operare un logger care colecteaza informatii despre tot ceea ce fac utilizatorii. Desigur ca nu este normal ca HTC sa fac acest lucru dar compania o face si problema este ca nu restrictioneaza accesul la serviciul care il pot utiliza. Practic orice aplicatie pentru Android care cere acces la internet poate colecta din telefon date despre: locatie, sms-uri(numere de telefon, mesaje), agenda de contacte, lista de apeluri, lista conturilor de email setate pe terminale, loguri privind activitatea sistemului de operare plus multe multe altele.

     Problema pentru HTC este imensa deoarece aplicatii normale din Android Market pot fura datele utilizatorilor fara nici cea mai mica problema si aici ne este relevata o mare mare vulnerabilitate a sistemului de operare Android. Prin oferirea catre producatori a libertatii de a modifica sistemul Android dupa bunul plac, Google isi distruge practic platforma deoarece implementarile acestor producatori duc la aparitia unor vulnerabilitati foarte periculoase si ingreuneaza uneori functionalitatea sistemului de operare in sine.

      Desi pentru HTC nu se va face atat de mult “tam-tam” precum in cazul Apple deoarece vorbim despre o companie a carei importanta nu este semnificativa, aceste probleme ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru posesorii de terminale Android.