Video: Apple achizitioneaza o companie de cartografiere 3D, va implementa sistemul in iOS

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gSmunh6NIQI[/youtube]

    Anul trecut s-a zvonit ca Apple ar fi achizitionat compania C3 Technologies care are o tehnologie foarte interesanta pentru cartografiere 3D. Probabil stiti deja ca Google ofera deja un modul 3D pentru hartile disponibile in serviciul Google Maps, dar si ca acel modul 3D este disponibil exclusiv pe sistemul de operare Android OS. Avand in vedere ca Google nu pare dispusa sa ofere acest sistem si pe iOS, de exemplu, Apple a achizitionat anul trecut o companie de cartografiere 3D numita Poly9, iar anul acesta a fost confirmata achizitionarea companiei C3 Technologies care lucreaza in acelasi domeniu. Pe langa cele doua companii, Apple achizitionase si Placebase, o companie specializata in cartografierea hartilor si este cat se poate de clar ca Apple doreste sa scape de Google in ceea ce priveste serviciile de geolocalizare.

     Acum este cat se poate de clar ca Apple intentioneaza sa schimbe complet aplicatia Maps a iOS si sa ofere un serviciu similar Google Maps insa adevarata “minune” sta in spatele tehnologiei cumparate impreuna cu C3 Technologies. Compania suedeza folosea pentru cartografiere 3D o tehnologie utilizata de armata pentru ghidarea rachetelor si cu ajutorul ei puteau realiza modele foto-realiste pentru cladiri, forme de relief si chiar copaci. Imaginati-va ca ati deschide aplicatia Maps si ati putea vedea regiuni de pe glob dar in format 3D si cu foarte multe detalii. Desigur ca tehnologii de acest gen nu vor fi disponibile in Romania pentru inceput insa intentiile celor de la Apple sunt cat se poate de clare.

C3 Technologies is the leading provider of 3D mapping solutions, offering photo-realistic models of the world for search, navigation and geographic information systems. Since 2007 when it was spun out of the aerospace and defense company Saab AB, venture-backed C3 has redefined mapping by applying previously classified image processing technology to the development of 3D maps as a platform for new social and commercial applications. The Sweden-based company’s automated software and advanced algorithms enable C3 to rapidly assemble extremely precise 3D models, and seamlessly integrate them with traditional 2D maps, satellite images, street level photography and user generated images, that together are forever changing how people use maps and explore the world.

     Sincer sa fiu cred ca Apple va realiza un sistem de geolicalizare asemanator cu cel oferit de Google Maps insa pentru inceput doar americanii vor avea parte de harti detaliate. Pentru Romania si majoritatea Europei aceasta achizitie nu are prea multa valoare in momentul de fata si as putea asocia limitarile din Siri cu limitarile pe care le va avea un asemenea sistem. Privind la modul in care a gandit Apple in trecut miscarile sale strategice pot spune ca acest sistem de geolocalizare va fi extrem de interesant dar ca pentru inceput va fi limitat.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=CNemPTHOKWg[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mlelVaxctI0[/youtube]