Cate smartphone-uri a vandut Samsung in Q3 2011? Doar Samsung stie!

   Saptamana trecuta v-am spus ca Samsung ar fi intrecut Apple in ceea ce priveste vanzarile de smartphone-uri in Q3 2011, informatiile venind de la o companie de analiza a pietei care a ghicit cate terminale a vandut Samsung. Compania asiatica nu a precizat numarul exact de terminale vandute ci a spus doar ca livrarile de terminale catre parteneri au crescut cu peste 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Acum Samsung vorbeste DOAR despre livrari si nu de terminale efectiv vandute deci practic doar ei stiu ce au vandut deoarece partenerii lor pot trimite inapoi terminalele primite si acele livrari luate in considerare drept vanzari nu au o baza reala.

   Revenind la subiect, Samsung spune ca vanzarile de smartphone-uri au crescut cu peste 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut si facand un mic calcul observam ca in realitate Samsung ar fi vandut maxim 12 milioane de smartphone-uri fata de cele 17.1 vandute de catre Apple. Spun 12 milioane pentru ca formularea de “peste 40%” am calculat-o cu un maxim de 50% altfel Samsung ar fi vorbit despre o crestere de peste 50%. Avand in vedere ca Samsung nu spune ce a vandut, iata ce vanzari au prezis analistii : 28 de milioane de terminale conform Strategy Analytics, 27.3 milioane conform IHS iSupply si 20 de milioane conform Wall Street Journal. Practic nici macar analistii americani nu se pot potrivi in cifre si nimeni nu poate spune cu certitudine ca Samsung a vandut xx milioane de terminale in Q3 2011. Mai mult decat atat, previziunile lor spun ca livrarile Samsung ar fi crescut cu maxim 400%, deci de 10 ori mai mult decat ce a anuntat compania asiatica si aici apare marea problema deoarece Samsung ar fi spus clar ca a avut crestere de 400% si nu 40%.

    Daca afirmatiile lor privind cresterea de 40% sunt adevarate atunci conform datelor disponibile anul trecut, care tot in livrari s-au calculat, Samsung ar fi vandut mai putine smartphone-uri decat Apple. Practic acest gen de comparatii au inceput sa isi piarda rostul pentru ca nu se stie cine are dreptate si cine prezinta cifre umflate doar pentru a face o companie sa arate bine. Cert este ca Apple vorbeste despre vanzari, altii fac la fel insa Samsung se ascunde in spatele unor formulari care lasa loc de interpretare.

UPDATE: Conform unui comunicat de presa al Samsung, livrarile de terminale ar fi crescut cu 300% fata de aceeasi perioada a anului trecut, deci compania ar fi vandut in jur de 22 de milioane de terminale.