Siri si efectul psihologic negativ pe care il are asupra oamenilor

Siri icon

   Siri este un asistent personal pentru iDevice-uri si majoritatea posesorilor de terminale iPhone 4S il privesc, ca o metoda buna de a se amuza sau poate chiar de a indeplini diverse task-uri. Daca pentru utilizatori asistentul pare o bucata inofensiva de software, pentru psihiatrii americani Siri reprezinta o “otrava” care are un impact negativ asupra psihicului utilizatorilor. Cativa psihiatri americani sustin ca intearactionand cu Siri utilizatorii “umanizeaza” entitatea virtuala din propriile terminale ca aceasta umanizare ar duce la o degradare a capacitatilor de a interactiona cu oamenii din jurul nostru.

Funny, right? Well, not really—not when you stop to consider that you have just been coaxed to interact with a virtual entity. Perhaps without thinking about it, you have tacitly agreed to use a proper name to refer to a computer program, to agree the computer program has a gender, to laugh at “her” quips and to rely on her to guide you to places to eat or to give you a reminder about when to call home.

   Psihiatrii americani spun ca aceasta umanizare va afecta partea emotionala a utilizatorilor facandu-i sa trateze persoanele din jurul lor precum entitati virtuale si nu ca oameni. Psihiatrii spun ca utilizatorii nu vor mai interactiona cu oamenii din jurul lor in acelasi mod, vor avea asteptari asemanatoare cu cele pe care le au de la un asistent virtual si capacitatea de a intelegere problemele la un nivel empatic va fi sever redusa. Practic psihiatrii spun ca interactionand cu roboti ii vom trata pe toti ca si cum ar fi roboti si noi insine am deveni roboti.

Now, many people—including some psychiatrists—would say that this is all entirely harmless. But I believe that personifying machines and interacting with them as quasi-beings actually dumbs down our interpersonal skills and encourages us to treat other people like machines. Ultimately, it diminishes our ability to empathize with one another, because we’ve been chatting up a non-existent person and can get used to considering real people as essentially non-existent, too.

   Eu unul nu stiu ce sa cred despre teoriile psihiatrilor insa sunt fascinat de modul in care pot sustine o astfel de cauza cand un asemenea sistem devine atat de popular.