Aplicatiile freemium vs aplicatiile platite – tu pe care le preferi?

   Daca sunteti indeajuns de “batrani” incat sa tineti un iPhone in mana atunci cu siguranta stiti ca nimic in lumea aceasta nu este gratuit. De fiecare data cand o companie promoveaza un produs gratuit o face pentru ca de undeva are ceva de castigat. Cam asta se intampla si acum in App Store unde marile companii producatoare aplicatii lansaza titluri importante gratuit insa produc bani prin alte metode. Aceste alte metode poarta denumirea de in-app purchase-uri, un business care aduce pentru dezvoltatori mult mai multi bani decat platile facute pe aplicatii care nu sunt gratuite.

   O aplicatie freemium este practic o aplicatie disponibila gratuit in App Store care insa nu ofera utilizatorului o experienta completa sau daca o ofera are incluse bannere publicitare. Majoritatea aplicatiilor freemium se bazeaza pe in-app purchase-uri si asta inseamna ca tu iei aplicatia gratuit insa pentru a beneficia de anumite functii trebuie sa platesti ceva. Desigur ca nu totul se rezuma la functii deoarece unele aplicatii fremium au toate functiile gratuite insa pentru a imbunatati acele functii exista bonusuri care trebuie cumparate. La aplicatii utilitare poate fi vorba despre orice iar la jocuri puteti cumpara de la gloante pentru arme pana la mancare pentru animalele din joc. Practic experienta freemium este una platita care pentru dezvoltatori inseamna enorm de multi bani.

  Pe de alta parte exista aplicatiile platite pentru care faci o plata o singura data si primesti “pachetul complet” fara bannere publicitare si fara a fi nevoit sa cumperi altceva. Acest gen de aplicatii nu aduc la fel de multi bani precum cele freemium si dezvoltatorii incep sa renunte la ele pentru ca nu mai sunt productive. Problema cu acest gen de aplicatii sta in faptul ca ele pot fi mult mai usor piratate deci vorbim din nou despre un mare minus pentru dezvoltator.

   In momentul de fata trendul este de a trece la aplicatiile freemium care sunt mai greu de piratat si aduc mai multi bani iar producatori ca Gameloft si EA Games au inceput de ceva vreme tranzitia. Eu unul prefer aplicatiile freemium deoarece ai posibilitatea de a utiliza aplicatia si trebuie sa platesti doar daca simti nevoia de mai mult, lucru care in 90% din cazuri se intampla. Acest model este mult mai potrivit App Store-ului care este asaltat de aplicatii care promit una dar fac alta si pentru mine modelul freemium reprezinta o alegere mai buna.

   Voi ce tip de aplicatii preferati?

15 COMENTARII

  1. Un bun exemplu este Haypi Kingdom care este o aplicatie gratuita insa pentru “performanta” te obliga sa cumperi anumite facilitati . In viitor cred ca aproape toate aplicatiile se vor baza pe o astfel de strategie . Un lucru bun , nu esti obligat sa platesti decat daca iti place cu adevarat aplicatia respectiva.

  2. Platite binainteles. Al freemium te intreaba din 5 in 5 min daca nu vrei sa cumperi ceva + ca unele au reclame enervante.

  3. daca ar exista alta modalitate de plata, nu numai cu cardu sau gift carduri care nu se gasesc la noi, as cumpara aplicatii si la anumite jocuri anuite pachete…

  4. O fi modelul freemium mai bănos pentru producători, dar ca user prefer să mă documentez bine și apoi să cumpăr aplicația, care să nu mă streseze cu reclame, trafic inutil de rețea pentru acestea, cu restricții care trebuie ridicate contra cost, cu “nag screens”, etc.

  5. Eu am avut o problema cu o aplicatie de genul freemium…era un joc cu animalute pentru aia mica a mea la care am cumparat si restul animalelor direct din aplicatie…dupa upgradare dadea eroare si ma scotea din aplicatie….am facut un backup pe calculator, am sters aplicatia updatata din ipad si am pus-o inapoi dar am avut o surpriza, era ne updatata, am mai cumparat o data versiunea full de data aceasta din app store si mergea f bine dupa care le-am scris celor de la apple in detaliu ce mi s-a intamplat si mi-au returnat banii pe upgradeul ala in doua zile.

  6. Pe mine unu ma scoate din minti treaba cu freemium pt ca este muuuuuult mai scump si ajungi sa platesti 80e pt jocuri de genu ferma vesela pt a avea experienta completa(asta pt cei care chiar fac asta). As da orice sa se intoarca la sistemul normal

  7. Acest tip de freemium nu este corect pentru jocurile competitive multiplayer. Vine un jucator care descarca aplicatia sa zicem ca isi face un carcacter (luptator, o masina) si joaca contra ceilalti. Unii din ei cumpara tot ce este posibil pentru acel caracter (arme mai bune, armuri… Masini mai bune) si astfel nu mai este corect. Poate unul a jucat 30 zile si altu in 10 minute cu banii are caracter puternic. Pe gand la cele care le cumperi direct este o batalie corecta, toti sunt egali, castiga ala mai bun.

  8. @Crixalis ai dreptate, dar cel care a jucat sa isi faca caracterul mai bun, este si mai experimentat si il poate bate lejer pe cel care a cumparat inapp.
    Exemplul ti-l dau la real racing 2, unde am pus mana pe un cint de gamecenter cu cele mai tari masini si nu am nici o sansa impotriva celor care au ajuns sa si le cumpere la carrier.

  9. eu nu am cumparat niciodata prin in-app purchase…dar totusi am o intrebare…daca sa zicem ca platesti pentru a scoate ceva reclame (doar am dat un ex) daca vei sterge aplicatia cand vrei sa o reinstalezi vei avea acolo acea tranzactie care ai facuto?…sau ai platit o data si adio…daca vrei din nou trebe sa mai platesti o data