Aplicatiile freemium vs aplicatiile platite – tu pe care le preferi?

15

   Daca sunteti indeajuns de “batrani” incat sa tineti un iPhone in mana atunci cu siguranta stiti ca nimic in lumea aceasta nu este gratuit. De fiecare data cand o companie promoveaza un produs gratuit o face pentru ca de undeva are ceva de castigat. Cam asta se intampla si acum in App Store unde marile companii producatoare aplicatii lansaza titluri importante gratuit insa produc bani prin alte metode. Aceste alte metode poarta denumirea de in-app purchase-uri, un business care aduce pentru dezvoltatori mult mai multi bani decat platile facute pe aplicatii care nu sunt gratuite.

   O aplicatie freemium este practic o aplicatie disponibila gratuit in App Store care insa nu ofera utilizatorului o experienta completa sau daca o ofera are incluse bannere publicitare. Majoritatea aplicatiilor freemium se bazeaza pe in-app purchase-uri si asta inseamna ca tu iei aplicatia gratuit insa pentru a beneficia de anumite functii trebuie sa platesti ceva. Desigur ca nu totul se rezuma la functii deoarece unele aplicatii fremium au toate functiile gratuite insa pentru a imbunatati acele functii exista bonusuri care trebuie cumparate. La aplicatii utilitare poate fi vorba despre orice iar la jocuri puteti cumpara de la gloante pentru arme pana la mancare pentru animalele din joc. Practic experienta freemium este una platita care pentru dezvoltatori inseamna enorm de multi bani.

  Pe de alta parte exista aplicatiile platite pentru care faci o plata o singura data si primesti “pachetul complet” fara bannere publicitare si fara a fi nevoit sa cumperi altceva. Acest gen de aplicatii nu aduc la fel de multi bani precum cele freemium si dezvoltatorii incep sa renunte la ele pentru ca nu mai sunt productive. Problema cu acest gen de aplicatii sta in faptul ca ele pot fi mult mai usor piratate deci vorbim din nou despre un mare minus pentru dezvoltator.

   In momentul de fata trendul este de a trece la aplicatiile freemium care sunt mai greu de piratat si aduc mai multi bani iar producatori ca Gameloft si EA Games au inceput de ceva vreme tranzitia. Eu unul prefer aplicatiile freemium deoarece ai posibilitatea de a utiliza aplicatia si trebuie sa platesti doar daca simti nevoia de mai mult, lucru care in 90% din cazuri se intampla. Acest model este mult mai potrivit App Store-ului care este asaltat de aplicatii care promit una dar fac alta si pentru mine modelul freemium reprezinta o alegere mai buna.

   Voi ce tip de aplicatii preferati?