Apple deschide magazine in India, Romania ramane uitata

   Un ziar din India a publicat recent un articol in care anunta ca Apple pare interesata sa isi deschida macar un magazin in respectiva tara, decizia venind in urma retragerii unei limitari care impunea ca orice business local sa fie facut in parteneriat cu un investitor din India. Practic afacerile deschise de investitori straini in India trebuiau sa fie detinute in proportie de macar 49% si de un investitor local insa aceasta limitare a fost retrasa iar Apple pare sa fi facut deja un plan de business privind o posibila investitie in zona.

Apple Inc. may open its own shops following the Indian government allowing full ownership of single-brand retail stores by foreign companies, according to a senior official of the department of industrial policy and promotion (DIPP).  The maker of the iPad and iPhone has been in discussion with the department for some time and is keen to re-enter Indian market after an earlier bid to do so in 2006, said the official on condition of anonymity.

  Chiar daca limitarea anterioara a fost retrasa, Apple va trebui sa ofere firmelor locale sansa de a cumpara pana la 30% din compania deschisa in India dar guvernul ar putea fi dispus sa negocieze aceasta prevedere legala. Practic Apple pare interesata sa intre pe o piata destul de mare care s-ar putea dovedi a fi destul de profitabila. Din pacate nu exista semne ca Apple ar fi interesata si de intrarea pe piata noastra desi in ultimii ani vanzarile de iDevice/Mac-uri au crescut simtitor si un Apple Store ar fi mai mult decat binevenit.

When asked whether the 30% local sourcing clause will be a hindrance, the DIPP official said, “Let Apple finalize its business plan and the investment it wants to make. If they tell us that the 30% sourcing is a problem, at that stage we will look into it,” he said.