Google Bouncer – sistemul de verificare a aplicatiilor de care Apple are nevoie

10

  Pentru ca acum mai bine de o saptamana 5 milioane de posesori de terminale Android au fost infectati de un adware, cei de la Google s-au gandit ca ar fi timpul sa implementeze in Android Market un sistem care sa verifice aplicatiile pentru existenta malware-ului si a altor tipuri de coduri daunatoare. Sistemul se numeste Google Bouncer si verifica orice aplicatie nou incarcata, simuleaza folosirea ei pe un terminal Android si cauta in codul sau referinte cu privire la existenta unor virusi/malware cunoscuti. Sistemul este extrem de util si va aduce un plus de siguranta pentru o platforma care de ani de zile este “mancata” din interior de virusi.

  Din pacate nici App Store-ul celor de la Apple nu o duce mai bine insa acolo nu vorbim despre virusi sau malware ci despre aplicatii care sunt facute doar in ideea de a fura banii utilizatorilor. Vorbesc despre aplicatiile care nu fac absolut nimic din ceea ce se specifica in descrierea lor si aplicatii care in realitate sunt clone ale altora disponibile deja in App Store. Recent Apple a sters clonele unui dezvoltator de aplicatii insa din pacate ceea ce au gasit ei acolo reprezinta doar varful iceberg-ului pentru ca in App Store exista extrem extrem de multe alte aplicatii de acest gen.

  Presupun ca inginerii companiei Apple nu fac fata volumului de munca altfel nu-mi dau seama de ce atat de multe aplicatii proaste sunt publicate in App Store si pacalesc utilizatorii. Cred ca Apple ar trebui sa invete ceva din sistemul Google Bouncer si cred ca ar trebui sa isi faca unul propriu care sa verifice pe indelete functionalitatea aplicatiilor si asemanarea lor cu altora disponibile deja in magazin. Modul in care functioneaza acum App Store-ul este daunator nu doar pentru utilizatori ci si pentru dezvoltatorii de aplicatii care vor prefera sa renunte la paltforma companiei Apple daca altii trag tepe si castiga bani buni din munca dezvoltatorilor care fac aplicatii cu adevarat utile.

  Va implementa Apple un asemenea sistem in viitorul apropiat? Nu prea cred deoarece asta ar insemna ca ei sa recunoasca faptul ca App Store-ul are o problema si nu mi-i imaginez facand acest lucru.