iPhone-ul – un rau necesar pentru operatorii de telefonie mobila

  iPhone-ul este fara indoiala cel mai bine vandut smartphone din istorie, compania Apple reusind sa vanda nu mai putin de 33 de milioane de terminale iPhone 4S doar in ultimele 3 luni ale anului trecut asigurandu-si primul loc in topul vanzatorilor de smartphone-uri la nivel global. Pentru Apple incasarile au atins un nivel record insa situatia nu este chiar atat de buna si pentru partenerii Apple, operatori de telefonie mobila. Compania americana isi obliga operatorii sa subventioneze o buna parte din costul terminalului si asta le afecteaza serios profitabilitatea desi incasarile lor cresc substantial de indata ce incep sa vanda iPhone-ul.

The iPhone may be great for consumers, but takes a nasty toll on wireless carriers’ bottom line. The price of Apple’s (AAPL, Fortune 500) iconic smartphone is heavily discounted by carriers. Those subsidies almost single-handedly devastate profit margins for Verizon, AT&T and Sprint. A logical conclusion is that the iPhone is not good for wireless carriers,” says Mike McCormack, an analyst at Nomura Securities. “When we look at the direct and indirect economics that Apple has managed to extract from the carriers, the carrier-level value destruction is quite evident.

  In SUA cei trei mari operatori de telefonie mobila AT&T, Sprint si Verizon au fost serios afectati de milioanele de terminale iPhone vandute in Q4 2011 si asta pentru ca au avut de suportat subventii foarte mari impuse de Apple. Pe termen lung operatorii de telefonie mobila au foarte multe de castigat insa pe temen scurt ei acopera niste subventii foarte mari care le afecteaza serios profitabilitatea. Orice operator de telefonie mobila gandeste planuri tarifare care in final ii aduc profit din vanzarea iPhone-ului insa culegerea banilor dureaza 2 ani de zile, timp in care el trebuie sa ofere noi subventii pentru clientii nou veniti.

  Situatia din SUA este regasita oriunde pe glob si profitabilitatea unui operator de telefonie mobila scade pe masura de numarul de iPhone-uri creste. Desigur ca in final si operatorii de telefonie mobila si Apple ies castigati insa oare cati vor avea rabdarea de a suporta in continuare conditiile impuse de Apple?

16 COMENTARII

  1. cred ca asta se numeste investitie … bagi niste bani ca sa scoti mai multi in viitor. nu vad cum e situatia asta diferita de cea in care se afla orice agent economic pe o piata …

  2. In Franta al 4-lea operator de telefonie care s-a lansat luna trecuta a schimbat foaia . Nu ofera nici un telefon subventionat . Telefonul e la pret intreg , insa il poti achizitiona in 12-24-36 rate .

    E singura firma care vinde separat doua produse : telefoane si abonament .

  3. nu prea este profitabil din partea operatorului,si aici vin cu un EX. Eu am luat un iPhone4 de la 3ITA si platesc pentru el 10€ pe luna timp de 30 de luni asta insemnand ca am cumparat tel pa pretul de 300€. Ei castiga avanduma ca abonat prt 30 de luni nu de pe urma vanzari iphonului

  4. Mamă! Ce realizare!… Nici nu credeam că restul banilor din prețul total al telefonului + “dobâda”, ajung la operatori dIn plata abonamentului… N-aș fi crezut, dom’le, nțnțnț!…

  5. MarioXXL poate ca ai luat iPhone 4 cel de 8 GB si cât a trebuit sa dai anticipo pt ca daca stai sa te gandesti la cantitatile pe care le importa H3G sau 3 Italia nu cumpara ei telefoanele cu prețul întreg cu cât lași lua din un Apple store si cât despre cei 10 euro sunt praf in ochi chiar si cu planul tarifar 3 power 10 nu îți ajung mai pt nimic daca suni in alte rețele,pt ca majoritatea romanilor din Italia folosesc wind au uitat de ce vrea sa zica calitatea unei rețele etc.

  6. Eu mi-am luat Iphone 4s de la Orange cu 200 Euro la abonament de 29 euro lunar pe 2 ani, asta ar veni 200 + 700 euro deci 900 euro care ar venii aproximativ 38 de milioane. Tinand cont ca un Iphone 4s la liber este 35 de milioane, nu ma deranjeaza chiar deloc sa platesc 3 milioane in plus pentru net nelimitat, 24 x 500 mesaje nationale, 24 x 200 minute nationale, 24 x 1500 minute in retea care le primesc de la abonament in decursul celor 2 ani de contract.

  7. Din câte am văzut un telefon 4s costa între 2600 -2990 (fara sa fie codat)in nici un caz nu ajunge la 3500. Părere personală -in nici un caz nu as da 3 mil pe luna timp de 2 ani +200 euro +ca dacă vrei sa l decodezi mai dai 100 euro

  8. Eu,am iphone 4 cu abonament de 40 € , ceea ce la finalul periadei de 2 ani ,face sa se adune cam 936 €…mi se pare ca este ok chiar daca am mai dat pe el initial 890 ron… In banii astia este drept ca se gaseste intregul pret al telefonului dar si droaia de minute nationale, in retea, mms-uri si sms-uri, internet!! Eu cred ca le convine sa stea legati de clienti timp de cate 2 ani… Altfel nu ar dispera clientii cum m-au disperat pe mine sa ma convinga sa trec la abonament.. Si probabil nu as fi fost abonat acum daca nu ma incanta acest iphone:)…:) (din 2004 pana in oct 2011 am servit doar cartela!!!):)) o zi minunata!

  9. Andrei Rotaru, uita te pe siteuri de licitatii, iPhone 4s este acum 23 de milioane sigilat neverlocked. Cand a aparut in Romania se gasea la 27 de milioane sigilat neverlocked.
    Garantia stim toti ca este internationala deci nu stiu ce ti se pare tie asa avantajos in pretul de 35/38 milioane.

  10. daca nu ar avea si avantaje operatorii de telefonie s-ar gasi macar unul care sa protesteze si sa nu acorde subventii ….