Dorintele mele cu privire la tweak-urile si aplicatiile din Cydia

13

  Unii oameni au o conceptie gresita cu privire la jailbreak si considera ca a face jailbreak inseamna a pirata. Ei probabil nu iau in calcul faptul ca jailbreak-ul este legal si din moment ce fac jailbreak doar pentru a pirata se gandesc la faptul ca restul lumii face exact la fel. Gandind la o scara globala, exista enorm de multe motive pentru a face jailbreak si de indata ce faceti procesul aveti acces la foarte multe lucruri, inclusiv la Cydia care este un magazin de tweak-uri si aplicatii pentru iOS. Spun magazin pentru ca nu tot ce exista acolo este gratuit si nu tot ce este platit poate fi gasit piratat. De ceva vreme foarte multi dezvoltatori incep sa isi protejeze tweak-urile si aplicatiile cu sisteme de licentiere dupa achzitionare, adica oamenii cumpara tweak-ul sau aplicatia si abia dupa achizitie il/o pot folosi, iar acest sistem este excelent. Piratarea tweak-ului sau a aplicatiei fara cumpararea licentei este ineficienta deoarece nu permite utilizarea vreunei functii, dezvoltatorul se protejeaza si clientul e multumit daca achizitioneaza dupa ce testeaza.

  La acest sistem de licentiere intervine si problema pentru ca unii nu ofera perioade de testare a aplicatiilor si practic trebuie sa dai niste bani pe un produs software fara a avea o metoda clara de a ii cere inapoi, dar despre asta voi discuta mai jos. Eu as vrea ca toti cei care vand software in Cydia sa se gandeasca sa ofere o perioada de trial pentru utilizatori deoarece un posesor de iDevice-uri va cumpara tweak-uri sau aplicatii de 0.99/1.99$ pana cand se va satura sa arunce bani in vant pe lucruri care nu functioneaza si va incepe sa pirateze. Un sistem de testare ar oferi tuturor sansa de a vedea ce le ofera aplicatia si le ofera posibilitatea de a se decide daca trebuie sa cumpere acel produs sau nu. Apple nu ofera asa ceva insa Cydia este magazinul “rebel” care ar trebui sa fie mai bun si cred ca saurik ar trebui sa invete ceva de aici si sa ii oblige pe dezvoltatori sa ofere perioade de testare pentru tweak-uri si aplicatii. Nu toti dezvoltatorii au cunostintele necesare pentru a face servere de licentiere insa saurik ii poate ajuta cu dezvoltarea unui global.

  Alt lucru pe care saurik ar trebui sa il invete este sa construiasca un sistem prin care sa ofere utilizatorilor posibilitatea de a cere banii inapoi pe tweak-uri si aplicatii. Nu toata lumea este multumita de tot ceea ce cumpara si in Cydia nu exista absolut niciun sistem clar si bine pus la punct prin care poti cere banii inapoi pe un tweak sau aplicatie. Unii dezvoltatori returneaza banii utilizatorilor, altii “se fac ca ploua” si in final intreaga platforma pierde credibilitate. App Store-ul are un sistem oarecum bine pus la punct si permite utilizatorilor sa ceara banii inapoi insa cei din diverse colturi ale lumii, includem Romania, trebuie sa se chinuie cu diverse email-uri trimise la Apple pentru a isi cere banii inapoi. Cydia poate fi mai buna, Cydia poate oferi mai mult, intrebarea este: vrea saurik sa faca acest lucru?

  Voi ce ativ rea sa vedeti diferit in Cydia?