Dorintele mele cu privire la tweak-urile si aplicatiile din Cydia

Cydia Logo

  Unii oameni au o conceptie gresita cu privire la jailbreak si considera ca a face jailbreak inseamna a pirata. Ei probabil nu iau in calcul faptul ca jailbreak-ul este legal si din moment ce fac jailbreak doar pentru a pirata se gandesc la faptul ca restul lumii face exact la fel. Gandind la o scara globala, exista enorm de multe motive pentru a face jailbreak si de indata ce faceti procesul aveti acces la foarte multe lucruri, inclusiv la Cydia care este un magazin de tweak-uri si aplicatii pentru iOS. Spun magazin pentru ca nu tot ce exista acolo este gratuit si nu tot ce este platit poate fi gasit piratat. De ceva vreme foarte multi dezvoltatori incep sa isi protejeze tweak-urile si aplicatiile cu sisteme de licentiere dupa achzitionare, adica oamenii cumpara tweak-ul sau aplicatia si abia dupa achizitie il/o pot folosi, iar acest sistem este excelent. Piratarea tweak-ului sau a aplicatiei fara cumpararea licentei este ineficienta deoarece nu permite utilizarea vreunei functii, dezvoltatorul se protejeaza si clientul e multumit daca achizitioneaza dupa ce testeaza.

  La acest sistem de licentiere intervine si problema pentru ca unii nu ofera perioade de testare a aplicatiilor si practic trebuie sa dai niste bani pe un produs software fara a avea o metoda clara de a ii cere inapoi, dar despre asta voi discuta mai jos. Eu as vrea ca toti cei care vand software in Cydia sa se gandeasca sa ofere o perioada de trial pentru utilizatori deoarece un posesor de iDevice-uri va cumpara tweak-uri sau aplicatii de 0.99/1.99$ pana cand se va satura sa arunce bani in vant pe lucruri care nu functioneaza si va incepe sa pirateze. Un sistem de testare ar oferi tuturor sansa de a vedea ce le ofera aplicatia si le ofera posibilitatea de a se decide daca trebuie sa cumpere acel produs sau nu. Apple nu ofera asa ceva insa Cydia este magazinul “rebel” care ar trebui sa fie mai bun si cred ca saurik ar trebui sa invete ceva de aici si sa ii oblige pe dezvoltatori sa ofere perioade de testare pentru tweak-uri si aplicatii. Nu toti dezvoltatorii au cunostintele necesare pentru a face servere de licentiere insa saurik ii poate ajuta cu dezvoltarea unui global.

  Alt lucru pe care saurik ar trebui sa il invete este sa construiasca un sistem prin care sa ofere utilizatorilor posibilitatea de a cere banii inapoi pe tweak-uri si aplicatii. Nu toata lumea este multumita de tot ceea ce cumpara si in Cydia nu exista absolut niciun sistem clar si bine pus la punct prin care poti cere banii inapoi pe un tweak sau aplicatie. Unii dezvoltatori returneaza banii utilizatorilor, altii “se fac ca ploua” si in final intreaga platforma pierde credibilitate. App Store-ul are un sistem oarecum bine pus la punct si permite utilizatorilor sa ceara banii inapoi insa cei din diverse colturi ale lumii, includem Romania, trebuie sa se chinuie cu diverse email-uri trimise la Apple pentru a isi cere banii inapoi. Cydia poate fi mai buna, Cydia poate oferi mai mult, intrebarea este: vrea saurik sa faca acest lucru?

  Voi ce ativ rea sa vedeti diferit in Cydia?

13 COMENTARII

  1. As vrea sa am siguranta ca tweek-ul pe care il instalez nu se bate cap in cap cu altele si sa ajung iar la restore.
    As vrea sa fiu sigur ca acel tweek e compatibil cu ce am in telefon in acel moment.

  2. Sper ca in noua aplicatie iDevice.ro sa existe un filtru, odata activat sa nu mai primesc stiri despre jailbreak, cydia sau nush ce tweakuri, pentru ca pur si simplu NU MA INTERESEAZA! O mare parte din stiri sunt pe aceasta tema si incep sa ma plictisesc. Prefer telefonul cu OS-ul original asa cum l-a gandit SJ, pentru ca e cel mai bine pt mine cel putin. Inevitabil ca majoritatea romanilor si nu numai care-si modifica sistemul o fac pentru aplicatiile piratate… si SBSettings, restul sunt povesti! O zi buna!

  3. @Lucian D – Nu intodeauna are leg cu piratarea, de ex eu am facut jailbreak pentru customizare.
    Tre sa recunosti ca UI celor de la Apple are putea fi imbunatatit, macar iconitele sa fie mai mici 🙂

  4. @zaone sau celor care isi aduc aminte acum ceva vreme a fost publicat pe site aici un tweek din cydia care punea securitatea IOS-ului sub semnul intrebarii, respectivul tweek avea calitatea de a salva tot ce se scria pe idevice, de exemplu daca sora mea intra pe ipad-ul meu pe messenger tweek-ul salva data ora id-ul parola si toata conversatia care a facuto,respectiv tot ce se scrie se salveaza intr-un folder. Am mare nevoie de acea aplicatie daca cineva retine numele sau zaone daca mi-ai putea da link-ul la acel articol as ramane recunoscator.
    Multumesc anticipat!

  5. Poate face Zaone un sondaj, daca nu a facut deja, cu cati dintre cei cu jailbreak pe iDevice au macar o aplicatie piratata… asta daca recunoaste cineva! Chiar zilele trecute era o stire cum ca nu da lumea rea 3,5 lei pe un superjoc la oferta, preferand sa-l pirateze!
    In rest nu am nimik impotriva jailbreak-ului. 🙂

  6. @ Lucian D – Eu recunosc am 2 aplicatii luate din Cydia ambele crack-uite(Move2Unlock si Springtomize2). Motivul: Am avut multe aplicatii/tweak-uri pe el si bateria se consuma foarte repede. Si la al doilea jailbreak am instalat doar astea 2 sa verfic daca autonomia bateriei creste si intr-adevar pot spune ca exista o imbunatatire.

  7. Din punctul meu de vedere lucrurile sunt perfecte asa cum sunt. Cei cu un simt civic deosebit si/sau cu un cont/venit lunar subtantial dau bani pe aplicatii si nu fac jailbreak; la fel si cei inspaimantati ca li s-ar strica “bijuteria” in urma jaibreakului. Eu am facut jail pentru ambele motive: tweak-urile utile sau chiar indiapensabile( gen sbsetting) plus piratarea , care, este si ea fooooarte utila avand in vedere miile de țepe din AppStore si lipsa unui sistem de trial cum spunea si zaone . Dezvoltatorii oricum câștiga o “caruță” de bani(cel putin cei capabili) pentru ca sunt destui are platesc dintr-un motiv sau altul. Acestea fiind spuse toata lumea e multumita.
    P.S: aplicații care intradevar merita(where is my water, cute the rope , tv italian) le-am plătit…dintr-un motiv sau altul 🙂

  8. Am facut jailbreak pentru customizarea ios.Nu sunt ipocrit si recunosc ca am cateva aplicatii piratate, dar asta numai dupa ce o idioata de la banca mi-a inlocuit cardul meu VISA expirat cu unul MAESTRO.Si se stie ca Apple nu lucreaza cu acest fel de card.

  9. eu de exemplu … imi cumpar toate aplicatiile si jocurile din appstore ……si cu siguranta as renunta la jailbreak .. pentru ca mi-ar place sa am un ios curat….. singura aplicatie pe care o folosesc si nu mi-o permit este aplicatia de navigatie…si aceasta recunosc am luato piratata….daca as aveao pe aceasta pe bani maine as renunta la jailbreak 🙂

  10. hai sa nu fim ipocriti mai mult decat trebuie.Din moment ce iti iei iPhone e clar ca vrei mai mult de la el decat ceea ce ti se ofera default….sa poti trimite o poza prin BT, sa faci un respring si altele.Astia care ziceti ca e mai bine cu el original neatins de cydia, mergeti va rog si expuneti-va parerile in alta parte.

  11. Eu am luat o grămadă de joace din appcake. Oh well… Dacă nu mi-as fi luat atât de multe tzepe cu app store poate ca as lăsa-o mai ușor dar din moment ce dau pe butonul “report a problem” si mă trimite in iTunes si îmi apare un mesaj in care îmi zice iTunes cannot connect to server…. Seriously? Sunt de acord cu zaone. Eu am cumpărat retina pt ipad2 si nu am avut nici o problema. Prefer sa iau ce e free si cam atat. Cred ca saurik ar fi de acord sa regelementeze cydia dar îmi inchipui ca e bătaie de cap si mai ales dacă JB-ul o sa devina ilegal.
    Off topic acum…. Cine știe care sunt pași pe care trebuie sa ii iei după ce ai facut JB ca in situația in care ceva se întâmpla cu idevice-ul tau sa poți reinstala cydia? Un fel de cydia si jb backup sau ceva de genu’

  12. am pus ios 5.0.1 de ipod pe iphone 3gs si acuma cand il pornesc imi cere sal conectez la itunes numai imi da voie nici restore sa fac numai merge nimik pe el …mai pot sa il fac cumva

    dak stie cineva va rog foarte mult ajutatima