Microsoft acuza Apple ca reduce intentionat performantele vechilor dispozitive in fiecare versiune noua a iOS

Apple versus Microsoft

  Terry Myerson, noul sef al diviziei de terminale mobile a Microsoft, a acuzat compania Apple ca reduce in mod intentionat performantele vechilor iDevice-uri atunci cand lanseaza versiuni noi ale iOS. El se refera la faptul ca  un iDevice vechi de doi ani functioneaza foarte greu cu cea mai recenta versiune a iOS si in parte are dreptate. iPhone 3GS-ul lansat in anul 2009, acum mai bine de doi ani si jumatate, are performante mult mai slabe decat un iPhone 4S lansat in 2011 insa vorbim despre hardware complet diferit si despre un sistem de operare care ruleaza in limitele suportabilului pe acel dispozitiv. Era normal ca iOS 5 sa nu functioneze foarte bine pe iPhone 3GS insa aici nu este in totalitate vina companiei Apple ci a dispozitivului care este foarte vechi si contine hardware care nu poate rula in conditii excelente software-ul dezvoltat de compania din Cupertino.

I think Apple ‑‑ you’re right, you can download iOS 5 for iPhone 3G, and it won’t be usable, but it’s possible to install …. It’s a great hardware sales tool as far as I can tell. Install this OS which makes your hardware unusably slow, so then you feel compelled to go back to the store and buy a new piece of hardware.

  In interviul pentru BusinessInsider Terry Myerson a facut referire la iPhone 3G cand a vorbit de iOS 5 insa o sa presupunem ca omul e informat si a gresit spunand iPhone 3G in loc de iPhone 3GS deoarece primul dispozitiv nici macar nu este compatibil cu iOS 5. Revenind la problema, da, fiecare versiune majora a iOS functioneaza mai greu pe vechea generatie de iDevice-uri dar acesta este un lucru cu care probabil toata lumea s-a obisnuit deja pentru ca acesta este cursul “normal” al lucrurilor. Dispozitivele de generatie veche au hardware vechi care nu va rula sistemul de operare la fel de bine precum un dispozitiv de generatie noua si aici desigur ca producatorii au partea lor de “vina” pentru ca terminalele noi trebuie sa ruleze perfect pentru a inregistra vanzari bune.

  In concluzie, baietii de la Microsoft nu prea mai stiu cum sa atace Apple avand in vedere ca propriile terminale mobile nu o duc chiar atat de bine pe piata, dar asta nu inseamna ca nu au dreptate.

54 COMENTARII

  1. Ei special reduc performantele in general…la iphone 3gs, etc, si atunci cand scot un telefon nou fac totul special incat sa para ca ei sunt cei mai tari ….

  2. Ii cam adevarata faza. Cand mi-am cumparat iphone4-le avea 4.2.1 si rula perfect fara sa sacadeZe acuma d knd am ios 5.0.1 merge destul de greoi telefonul si am aceleasi tweak-uri instalate din cydia.respect zaone

  3. Cei de la microsoft au perfecta dreptate. este o mizerie ca pe banii tai nu te lasa sa te intorci la o versiune anterioara de soft si te obliga sa faci update desi esti sigur cate alegi cu a piece of junk

  4. Daca te bucuri de un 4s iți garantez că, dupa ce apare iPhone5 cu un nou iOS, 4S-ul tau se va misca mai prost.

    Am 4 si vreau sa ma intorc la iOS 4 pt ca cu 5 se misca infect.
    Va rog sa priviti obiectiv aritudinea de la Microsoft.
    Nu uitati ca daca nu ar fi Apple, cea mai pertinenta solutie ar veni de la Microsoft!

    Ce alegeti intre Android si WP7?

  5. Ai 4 si vrei sa te intorci la iOS 4 pt ca cu 5 se misca infect ?!
    Infect ?!
    Da-o incolo de treaba cu exagerarile astea, merge absolut perfect cu iOS 5, totul e fluent si cum trebuie. Pana si iPad 1 merge foarte bine si are hardware-ul mult mai slab.

    Hai sa vorbim ca sa ne aflam in treaba.

    Daca i4 cu iOS 5 merge infect, cum spui atunci de 3GS cu iOS5, despre care e vorba in articol ? Mai ai si alte epitete mai rele ?

  6. Pai nah. Trebuie sa mai vanda si ei. Apple ne a mai facut inca o rata pe viata pt cei care au microbul. Ar trebui sa testeze cei de la apple intai si daca se misca greu sa nu ii mai lase pe cei cu telefoane mai vechi sa faca update.

  7. Ipad 1 care are procesoru destul de nou merge mult prea naspa ca sa fie numai asta. Cat de multa performanta trebuie pentru ca App store sa mearga bine si appurile se instaleaza super greu cu iOs 5 fata de 4.

  8. Si eu sunt de acord cu cei de la Microsoft. Dacă cei de la Apple vin cu un iOS nou si sunt constienti ca pe vechiile terminale o sa functioneze mai greu ar trebuii sa ii împiedice sa facă update!

  9. Vorbiti prostii, iOS5 de acela ruleaza pe iphone 4s mai bine ca iphone 4s este mai rapid si este optimalizat pentru el, sigur ca Apple nu optimalizeaza asa ca sa mearga asa de perfect cum merge si pe noul device ca in acest caz ar trebui sa scoate lucruri ce ar merge perfect pe noul device si ar slabi cele mai vechi… si inca ceva, eu am ” jucat ” putin pe un iphone 4 cu iOS5.0.1 si merge foarte bine, nu are probleme… nu am observat nimic, atat ca 4s este mai rapid e ok, dar are procesor dual-core… Eu nu cred ca Apple face intentionat acest lucru, ce spune Microsoft si chiar Microsoft face asa la PC, drept exemplu Windows 7, pe PC-ul meu vechi am facut upgrade de RAM la 2gb si totot sa imi mearga Windows 7 si nimic… am instalat si nu mergea cum trebuie si despre drivere sa nu=ici nu mai vorbesc, era vorba ca instaleaza el automat toate driverele pentru placa de sunet, retea… si nimic, adica numai placa de sunet, deci n puteam folosi numai partea cu placa de sunet ca nici driver video nu am avut ( placa grafica avea driver-ul cel mai nou compatibil doar cu VIsta ), driver pentru retea, iar nu am avut si nici posibilitatea de a descarca de pe site-ul producatorului de placa de retea, deci defapt trebuia sa imi cumpar un PC nou sa am Windows 7 care tot este un rahat dar macar arata cat de cat bine ( cel putin comparat cu XP ).

  10. Mie imi place cum Microsoft incepe sa arate cu degetul pentru o chestie care se intampla natural. Sau ce? Windows 7 merge fara probleme pe un AMD Duron?…

  11. Din cate tin eu minte Apple nu obliga pe nimeni sa isi instaleze ultima varianta de iOS. Poti foarte simplu pe un 3gs sa ramai cu iOS 4. pe un 3g cu iOS 3. Vrei functionalitati mai bune, vrei aplicatii care merg mai bine… well cumparati un telefon mai bun.

    Nu cred ca Apple cand a lansat iOS 5 a facut ca nici un 3gs sa nu mai functioneze deloc ci pur si simplu nu merge iOS 5. Ce ati fi vrut sa nu mearga inainte cu performantele doar de dragu de a merge bine iOS 5 si pe 3GS?

  12. zaone, n-are sens sa fii spiritual (ca nu esti), n-a zis nimeni ca i4 merge mai bine ca i4s cu ios5. Am zis doar ca merge foarte bine, fara nicio problema.

    Am avut si iOS3 si 4 si 5, nu lucrez de ieri sau de azi cu asa ceva. Folosesc toata ziua i4, de la dev pana la fun si cand spuneti ca merge INFECT nu pot decat sa zambesc.

    A, daca cauti cu tot dinadinsu diferente, in jocuri, sau in sfertul de secunda cat se incarca o pagina web mai repede sigur o sa gasiti. Dar intr-o utilizare absolut normala, in 99% din cazuri, i4 merge absolut la fel cu iOS 5 ca si cu iOS4.

    De aici pana la “infect” e cale lunga.

  13. Nimeni nu te obliga sa faci update.. Daca vezi ca merge i dai restore si revine la setarile din fabrica si nu esti obligat sa faci update… Dar trebuie sa fi perfect constient ca s ar putea sa nu mearga sau sa ai probleme din cauza cerintelor hardware.. Legat de Jailbrake este fix problema ta ce i faci, nu este un fost garantat de Apple asa ca poti sa te speli cu device ul in partile intime daca merge sau nu… Totusi este mult mai ok de cat la Android care de la un device cu versiune 2.3 poti merge maxim pana la 3.2… Deci avantaj Apple..

  14. Am 3Gs si sunt foarte multumit ca am primit update la ios5, si sunt la zi cu iphone 4 si 4s, chiar daca nu au aceleasi performante. Asa ceva nu vezi la Android! Prin urmare sunt foarte multumit de Apple ca s-a gandit sa mai aduca noutati pe telefoane expirate de mult.

  15. Zaone is curios daca 3gs-ul pe care l-ai testat tu era facut ca nou. Pt ca daca ii faci restore sau daca e plin de tweakuri e normal sa mearga prost.

  16. @Medicul: Da, avea iOS 5 instalat curat. Stiu, e greu de crezut ca merge prost dar cand zeci de oameni spun acelasi lucru cred ca…
    @crocodilu: Sigur, merge mult prea bine 3GS-ul.

  17. Da care-i problema lor? Să-și vadă de ograda proprie…ce treabă au ei cu ce face Apple? Da windows-ul lor 7 sau 8 merge pe un pc vechi cu 512 rami? A zis Apple ceva? Sau ar avea logică să-i acuze de așa ceva?…..

  18. Este adevarat ceea ce spune Microsoft, pe astia de la Apple in momentul in care scot un nou produs fac tot posibilul sa mearga cat mai rpd dar pe alea mai vechi sunt tratate ca si cum ar fi garbage desi castiga aproape la fel din vanzarea lor, doar 100-200$ mai putin prin contract…

    Nu este corect!

    Cel mai mult am simtit-o cu Apple TV-ul mneu vechi de vreo 3-4 ani cumparat la vreo 400$ cred ca era… Stiti voi c hard intern etc etc, am asteptat acel update an si ani, in final surpriza update-ul era valabil doar pt noul device la numai 100$ ceea ce e drept…

    Pt cei care se leaga de Android au si mai mare dreptate, asta e 🙂

  19. oare ipad 2 va fi afectat dpdv al performantelor de catre ios 6 in toamna ?
    stiu ca multi se plang ca ipad 1 cu ios 5 se misca foarte prost dar intre ipad 1 si 2 e diferenta de un nucleu pe cand intre ipad 2 si 3 este o diferenta de 20 % de viteza dar procesoarele tot dual core sunt .

  20. lasa ca nici cu MS nu imi este rusine,la wind 7 iti trebui cel putin 30GB liberi pt up-uri si soft in conditiile in care am instalat in el softuri(aka aplicatii) rezonabile,fara sa il incarc cu alte prostii,iar la rami..:)))..consumul e dublu cind e in idle in comparatie cu wind sp3…ambele originale…asa ca nici ei nu fac rabat de la regula…nu cumva ii dau si in judecata undeva prin germania…:))))

  21. Si oare de ce se intampla toate chestiile astea??Chiar nu stiti,de fiecare data cand apare un idevice nou de la apple toti incepeti a va da in ”barci” pe aici ca nu avem nevoie de quad core,ca nu ne trebuie 1 g de rami,nu vrem capacitate,nu e nevoie ideviceul cu cerintele astea minime ruleaza pefect pentru ca domne este optimizat cum trebuie….
    Ce sa vezi,la urmatorul update deja ideviceul nostru este bun de pus pe butuci,procesorul nu mai face fata,memoria ram insuficienta,etc etc…
    Cum ar fi fost acum daca iphone 3gs ar fi avut intradevar procesor mai mare fata de 3g ,512 ram cum aveau cei de la concurenta,etc etc.
    Ar fi mers ok ios 5 pe el,dar de asa ne placem sa ne dam in stamba ca domne nu ne trebuie hardware potent,ideviceurile apple merg ca unse zici ca sunt coborate din rai,dar cand ajung pe pamant!!!!

  22. Aplicatiile merge pt ca sunt concepute sa ruleze pe 3GS. Asta e standardul impus de Apple.
    Cand se ridica standardul, 3GS nu va ma fi suportat, cum e 3G acum.

  23. @Maximilian: „Totusi este mult mai ok de cat la Android care de la un device cu versiune 2.3 poti merge maxim pana la 3.2… Deci avantaj Apple..” … inexact multe modele vor primi update la versiunea 4,
    @Popa Vasile: „Da windows-ul lor 7 sau 8 merge pe un pc vechi cu 512 rami?”… nu ma mai vazut pc cu doar 512 MB de memorie de vreo 5-6 ani, dar merge foarte bine pe 1 GB, … apropo mac osx merge pe 512?

  24. Totusi nu esti obligat sa faci update in cazul in care stii ca iti merge slab,telefonul iti functioneaza foarte bine si fara,oricum din cate stiu 3GS ca sistem este destul de slabut in comparatie cu 4S,dar trebuie mentinut si faptul ca,chiar dc ai un model mai vechi de Iphone tu tot poti instala IOS5,ca merge mai greu e naspa,dar dc te uiti la ce fac Samsung si alte firme competitoare cu Android si anume, faptul ca multe telefoane mai vechi si chiar noi folosesc versiuni vechi de Android si nu vei putea face niciodata update la ultima versiune oferita de ei,parca totusi Apple par mai de treaba

  25. @Popa Vasile, Apple a renuntat la PowerPC si inca continua sa renunte la sistemele hardware mai vechi odata cu lansarea sistemelor software noi ca sa-si vanda marfa…
    Microsoft Windows 8 Consumer Preview poate rula aplicatii Win3,1, vechi de mai bine de 15ani cand Apple renunta la sisteme de nici 3ani; deci da, Microsoft ofera backward compatibility si binary code compatibility [rulez triple boot Win-OSX-Linux pentru ca fiecare face ceea ce trebuie in anumite conditii si nu pot inlocui unul cu altul]… sincer sunt plictisit de fanii Apple sau Unix, etc [Apple e o comunitate mai mica, restransa si se sustin unul pe celalalt pentru ca piata Apple vs Microsoft e 5% vs 91% (restul pana la 100% alte sisteme conform zdnet)]

    Windows 8 aduce suport pentru orice procesor si o interfata pentru touchscreen, Mountain Lion aduce un nou nume pentru lucrurile deja existente [daca nu ar fi Apple fani care sa cumpere aplicatii iOS, nici nu mai aveam OS X instalat pentru Xcode (nu sunt multumit in VMware)]

  26. Ma nene nu o mai ardeti atata ca domne fata de android totusi ideviceurile merg cu urmatorul ios…Pai la android cand are loc un update el este major si include o gramada de functii si transformari,pe cand ios-ul de 5 ani este acelasi lucru,aceasi interata obosita si care cuprinde aceleasi limitari….
    In ios 3 mai tineti minte care a fost marea inovatie si cum ne era prezentat???Era folderul,laser frate,ziceai ca se inventase roata,asa ne era prezentat,dupa un au au scos ios 4,care mare ”revolutie” a fost game centerul,o nebunie totala ce sa mai,dupa inca un an a aparut ios 5 care a adus ce sa vezi,butoane cu colturi rotunjite,notification center si tweeter,in rest.., te doare capul.
    M-am saturat de iosul asta,se fac 6 ani si e la fel,nu il mai suport cand vad aceleasi icoane vechi pe un ecran obosit….
    Nu inteleg ce ce trebuie sa comparam aici capra vecinului.
    Cand vecinul compara capra lui cu a noastra,mama ce ofuscati mai suntem si sarim la injuraturi,dar cand ni se arata adevarul in fata ne uitam in stanga,ne uitam in dreapta,exact ca niste copii,dar ia uite la vecinul ca ……..
    Pana una alta functiile vecinului sunt cu mult mai avansate peste ale noastre,Noi ca sa ajungem la jumatate din functiile ”vecinului” trebuie sa jailbreakuim dupa care sa umplem si vreo 3-4 pagini de aplicatii si tweakuri,cam asta e diferenta intre noi si ei…

  27. Din ce am observat eu MS si-a schimbat politica dupa esecul cu Vista.In ziua de azi un laptop care are windows xp merge la fel sau mai bine cu windows 7 home asa ca nu poti sa i pui in aceeasi oala cu Apple.Si din cate am inteles la fel va fi si cu Windows 8 .Iar la aplicatii nici nu exista discutii : majoritatea aplicatiilor de pe windows xp merg si pe windows 7.Pe cand eu am patit o sa nu pot sa instalez aplicatia de Facebook pe ios 3.1.3 pt ca e prea vechi ..cica.
    Concluzia ca e ca iti forteaza mana si nu o sa mearga la nesfarsit treaba asta .Microsoft si-a invatat lectia .

  28. Stai linistit ca nu e doar facebook,yahoo messenger,plus multe multe multe aplicatii,daca nu ai minim ios 4 la revedere,tii in mana un aparat care in principiu se cheama smartphone dar nu il poti folosi mai deloc…Sora mea are un amarat de iphone 3g cu ios 4.2.1,nu aveti idee in ce hal se misca,isi blesteama zilele,daca deschide o aplicatie,te duci mananci,dormi putin si ea inca se deschide…..

  29. Fara grija, asa cum Microsoft si-a invatat lectia cu backport, cum Android si-a invatat-o cu unificarea phone+tableta… vor veni si randul celor de la Apple sa vada: cumparatorii nu mai sunt incantati cum erau odata, sunt produse premium la preturi premium insa… nu vreau sa par negativist dar de cand Steve Jobs nu mai e, Apple a dat-o in bara rau cu iOS, atat timp de cand iOS 5 si ei inca nu scot update-uri la probleme de care se plang cumparatorii [nu ca Jobs a facut o rezolvare-minune cand iPhone 4 avea problema cu semnalul din cauza constructiei hardware]
    Important pentru ei inca este: iShit = put an apple logo on it and people will come !

  30. sorin a spus deja ce vroiam si eu sa spun. Problema nu este cu iOS-ul ci cu aplicatiile. E treaba mea ce sistem imi pun pe hardware-ul pe care-l am, functie de cum imi place mie cum ruleaza … dar sa nu mai pot instala aplicatiile pe care le-am descarcat odata ptr ca nu mai sunt compatibile cu vechiul iOS nu mi se pare normal.
    Caz concret: pe un 2G am sters din greseala skype. Rezultatul: n-am mai putut sa-l mai instalez din Apple Store. A trebuit sa fac obligatoriu jailbreak ca sa pot instala o versiune compatibila cu iOS 3.1.3 🙁

  31. “Baietii” de la Microsoft au dreptate, mai ales ca un iPhone vechi de aproape doi ani, care arata foarte bine si a costat o groaza de bani, trebuie sa fie aruncat din cauza “foamei” de bani a unei firme ca Apple. Daca nu ar intentiona sa-si bata joc de propriile produse si de banii nostri, atunci nu le-ar face asa de rezistente. Am un iPhone 3GS si un iPad 1 in stare perfecta dpv hardware si vizual, dar la apogeul vietii software! Asa de repede? De ce? Ca sa faca unii milioane de dolari pe seama prostilor! Oricum abia am terminat de platit la ele. Suntem oare sclavii lor? Se pare ca da. Si se pare ca au si multe slugi credincioase…

  32. Confirm si eu teoria lui Zaone , am trecut de la 4.1 la ios 5.0.1 . Telefonul mi-a fost imediat ingenunchiat , am pui inapoi 4.1 si imediat iphone-ul 3gs a inceput sa se miste ca in zilele bune. Altii aud ca au instalat 5.0.1 la 3gs si aud ca merge impecabil. L-am cumparat din sua , de pe ebay , oare sa nu fie toate 3gs identice intre ele?

  33. Te doare mintea ce nod in papura au gasit si bosChetarii astia de la ms….. E “foarte tare” seful ala al lor de divizie se duce sa faca pariu pe 100 de dolari ca e mai bun windows phone…. Pff… Ce sa te mai astepti de la o companie al carui ceo se preteaza la ce s a pretat balmer pe scene si n talk-show uri? Pt el mb air nu i bun… Ca n are dvd-rom…. 🙂 come on, cand ati scris ultima data un dvd? Ca eeeu….. Sunt ani buni de cand nu…. Sa nu mai vorbim de IE… Steve Jobs… Da, Bill Gates, Da…. Astia de is acu’…. O fac pt bani…. Punct… Chiar credeti ca sj se batea cu bg pe unde l prindea? Nu, din contra, discutau si gaseau noi cai… De aia ms s a dus in cap pe piata privata…. Sa compari MS cu Apple e ca si cum ai compara o Secretara cu un comediant… Mereu or sa existe lucruri la care unul sau altul exceleaza, dar… Hands down, Apple had the biggest balls, indeajuns de mari incat noi sa scriem cu degetele…. Daca nu, stylus or keypad….. CLAR…Toti se plang de apple ca nu s cu open source and such…. Dar cati dintre voi folosesc Chrome? E bazat pe webkit, by Apple…. MS IE nu face decat sa distruga experienta noastra pe net… Tare, nu?:) Nu mai luati in seama disputele astea, ca s false… Cumparati ce aveti VOI nevoie, nu ce zice lumea ca i mai fain…. Ce va place VOUA, atat…

    Cheers,

    A.

  34. Si…. Ia vedeti cat va costa un upgrade la windows? Cand spui “Apple” spui SERVICIU, cand cumperi un produs ms, spui PRODUS…. Cu care n ai decat sa te speli pe cap dupa ce l cumperi…. Eu aleg serviciul:)

  35. @Liviu, depinde ce inseamna impecabil pentru fiecare in parte. Mai sus cineva spunea ca merge foarte bine windows 7 pe 512 rami dar cu aero dezactivat. Mie nu imi merge foarte bine nici cu 8 Gb Ram, dar…depinde la ce merge. Poate omu se referea că merge foarte bine să sune și să primească apeluri…nefiind interesat de aplicații/jocuri…

  36. O sa presupunem ca un sef al unei divizii de terminale mobile ale unui gigant Microsoft stie ce spune cand face astfel de afirmatii. Nimeni nu isi risca reputatia fara o baza solida.

  37. @Maximilian, esti prost informat, dar iti place sa te dai ciumeg. 🙂 “Va merge pana la maxim 3.2”? Pe bune? Sa-ti spun ca Android 3 e versiune pentru tablete? Si ca nu o sa vei telefoane cu asa ceva?

  38. Stii ce imi place ? Ca toti aia cu jailbreak s-au gasit sa comenteze, ca vai Microsoft are dreptate, ca nu stiu ce.

    Si in legatura cu acel comentariu de la un Android user. Prietene, m-ai bine ti-ai vedea de produsul tau. Fiecare isi cumpara ce-i place/pica in mana bine etc. Daca Apple baga functii care sunt deja de 2 ani nu e treaba ta. Marul le scoate in stilul lor. Hai nu zi acum ca Notification Center seamana cu cel de pe Android ca-mi dau ban singur.

    Chestiile astea cu Android/iOS/Samsung/Apple e mai bun sunt doar niste copilarii. Imi plac foarte mult utilizatorii de BB. Nu zic nimic. Tac si atat.

    PS: Stiu ca o sa-mi zici ca sunt vreun Apple fan. Nu sunt. Detin produse Apple, dar asta nu ma opreste sa testez/sa-mi placa produse de la Samsung cu Android s-au astea. Ca sa-ti spun sincer, am si niste smartphone-uri cu Android preferate. Incepand de la HTC, Samsung, Asus.
    PS2: Zaone, unde sunt abonarile la comentarii ?