Fara Tim Cook tableta iPad ar fi costat cateva mii de dolari

  De mai bine de jumatate de an Tim Cook este CEO-ul Apple insa inainte de a prelua fraiele companiei el a fost COO-ul care a pus bazele sistemului de logistica in baza caruia sunt transportate componentele/produsele catre magazine, parteneri, etc. Desi Tim Cook nu pare a avea viziunea lui Steve Jobs, CEO-ul este motivul pentru care unele produse Apple costa atat de putin. Cei de la Business Insider au discutat cu o persoana familiarizata cu felul in care functioneaza intreaga industrie a producatorilor de PC-uri si aceasta a spus ca tableta iPad ar fi costat 5.000$ daca Tim Cook nu ar fi conceput actualul sistem logicstic al Apple.

HP, Samsung, Acer, Dell, just to name a few, are struggling to eek out a profit from PC sales. Meanwhile, Apple is cranking along with a 45 percent gross margin. Our industry veteran explained the difference between Apple and the rest of the pack pretty simply: “If it weren’t for Tim Cook the iPad would cost $5,000.” Cook was able to figure out logistics and manage the supply chain so Apple could earn those fat margins. This isn’t the first time we’ve heard people marvel at Cook’s operations ability, but it was the best phrasing for it we’ve ever heard.

  Din punctul meu de vedere cifra este mult mult prea mare pentru o tableta insa poate ca versiunea 4G de 64 GB a iPad 3 ar fi costat peste 1.000$ daca nu s-ar fi ocupat Tim Cook de dezvoltarea actualului departament logistic. Apple este cunoscuta pentru felul dur in care negociaza cu partenerii sai si pentru faptul ca le cere preturi foarte mici pe componente si servicii iar asa cei de la Apple resuesc sa obtina “profit” de aproape 50% pentru tableta iPad si “profit” de peste 50% in cazul terminalului iPhone. Produsele Apple sunt scumpe insa ar putea fi si mai scumpe in cazul in care compania ar fi functionat in baza unui model de business asemenator cu cel al competitorilor sai.